Jeg elsker formkaker! De er så upretensiøse og litt sånn smålåtne av utseende. Men så saftige og gode på smak når man skjærer seg en skive eller to.

Denne har en veldig god smak av sitron i seg. Husk å vask sitronskallet godt før du river det og har det med i både kakerøren og glasuren. Kakene er fine å fryse, men skal du det, hadde jeg ventet med å ha på melisglasuren. Den ser finest ut når den er fersk.

Oppskriften på denne sitronformkaken har jeg opprinnelig fra Martha Stewart. Hun har utrolig mange gode kakeoppskrifter, og oppskriftene hennes bruker å funke som kula. Det kan vi like. Hun opererer med amerikanske mål, så jeg har gjort mine justeringer slik at mengdene passer i gram.

PS! Når jeg skriver smør i oppskriften, mener jeg meierismør og ikke margarin.

sitronformkake med melisglasur

Oppskrift på sitronformkake med melisglasur
til 2 formkaker

Kakene
350 g romtemperert smør
550 g sukker
8 egg
2 ½ dl melk
500 g hvetemel
4 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
skall av 1 sitron

Melisglasur
325 g melis
2 sitroner – skall av 1 og saft av 2

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og smør to brødformer med olje. Jeg bruke også å legge bakepapir i bunnen av dem, og oppover kantene, så er det lettere å løfte ut de ferdige kakene.

Del smøret i biter og ha i en miksebolle sammen med sukkeret. Pisk det på høy hastighet til det blir lyst og luftig. Stopp piskingen noen ganger og skrap ned langs kantene.

Rør lett sammen eggene og bland dem med melken. I en bolle blander du sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Bruk en visk til å røre i det tørre en gang sånn at du får fjernet eventuelle klumper.

Skru mikseren på lav hastighet og tilsett det våte og tørre vekselsvis i 3 omganger.

Vask sitronen og riv det gule av skallet oppi miksebollen. Rør det sammen.

Fordel røren i de to brødformene og sett dem inn i stekeovnen. Stek dem i ca. 1 time og 15 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om de er gjennomstekte. Stikk pinnen midt inn i én av kakene. Kommer den tørr ut, er kakene ferdig.

Sett formene over på en bakerist og la dem stå slik i 10-15 minutter før du forsiktig løfter ut kakene, fjerner bakepapiret og lar dem avkjøles på bakeristen.

Når kakene er helt avkjølt, lager du glasuren.

Ha melisen i en bolle. Riv det gule av skallet på sitronen og ha i. Del sitronene i to og klem ut nok saft til at du får en forholdsvis tykk glasur, men flytende nok til at du kan fordele den utover.

Riv også litt sitronskall og fordel over melisglasuren.

sitronformkake
formkake med sitron

formkake 2

deilig formkake

God bakst!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *