Fiskegrateng med laks og spinat
Nå sprekker jeg snart, slo husets 13-åring fast etter å ha forsynt seg raust av middagen to ganger. Mor kunne dermed konstantere at kombinasjonen laks og spinat slo godt an også i en fiskegrateng.
De siste årene har vi spist mer spinat hjemme hos oss enn vi har gjort alle de foregående årene til sammen. Alle fire elsker det, og spinatsmaken passer så godt til utrolig mye forskjellig mat.
Den aller største spinatfavoritten hos husets eldste tenåring, er denne spinatpaien med fetaost!
Som base har jeg brukt denne fiskegratengoppskriften, som allerede ligger her på bloggen, men erstattet ertene med ganske mye spinat, og så bruker jeg bare laks. Du kan selvfølgelig også bruke andre fiskeslag dersom du heller vil det. Jeg gjorde noen små andre endringer også, som var en ren tilpasning til hva jeg hadde i kjøleskapet.
Jeg bruker frossen spinat i denne oppskriften. Den trenger du ikke å tine før bruk. Bare ha den rett i den tykke hvite sausen – se lengre ned i oppskriften.
Kos deg med en herlig middag!
Oppskrift på fiskegrateng med laks og spinat
romslig porsjon til 4 personer
50 + 25 g smør
4 ss hvetemel
4 dl melk
1 ½ dl creme fraiche
450 g spinat – gjerne frossen
salt
nykvernet pepper
2 egg
600 g laksefilet
ca. 1 dl brødrasp – bruk gjerne tørkede loffskiver som du kjører i matprosessoren
Til servering
revne gulrøtter
kokte poteter
smeltet smør
Sett stekeovnen på 190 grader varmluft.
Smelt smøret (50 g) i en panne og rør inn hvetemelet. Spe med melken i to-tre omganger og rør ut klumpene. Rør inn creme fraichen og kok opp. La det småkoke i 3-4 minutter slik at melsmaken forsvinner. Ha i de frosne spinatklumpene og rør til de har smeltet inn i sausen. Smak til med salt og pepper. Ta kjelen av varmen.
Del eggene og ha eggehvitene i en ren bolle. Plommene har du i sausen og rører inn. Så pisker du eggehvitene til du kan bruke barndomstrikset – å holde bollen opp ned over hodet. For å få eggehvitene helt stive, må du bruke en helt ren bolle og piske i vei.
Del fiskefiletene i terninger på ca.3 x 3 cm. Rør dem inn i sausen før du vender inn eggehvitene til slutt.
Hell det over i en ildfast form. Dryss over brødrasp, type griljeringsmel eller tørkede brødsmuler som du kjører i matprosessoren. (har du tørt brød, kan du gjøre det og ha smulene i en pose i fryseboksen)
Fordel resten av smøret (25 g) over smulene. Sett formen i stekeovnen og stek fiskegratengen i 40-45 minutter. La den hvile i 5 minutter før servering.
Kok poteter og riv gulrøtter.
På skikkelig husmannskost som dette (jeg kaller det det selv om jeg bruker spinat i den), er det perfekt å gjøre akkurat som jeg gjorde i barndommen – nemlig å bruke riktig så store mengder smeltet smør på toppen av de kokte potetene.
God middag!
Denne ser spennende ut, skal prøve i morgen. Har du testet med kokt pasta i sausen, slik en klassisk grateng ofte har?
Hei Tove! Akkurat denne har jeg ikke laget med kokt pasta i, men jeg har jo laget det mange andre ganger, så det blir helt sikkert bra med denne også 🙂
Denne oppskriften vil jeg prøve imorgen. Det står ikke noe om plassering i ovnen.
Hei Sissel. Når man bruker varmluft kan du sette formen hvor du vil i stekeovnen. HÅper det faller i smak!
Hei kjære Fru.Timian
Denne deilige fiskegratengen ble prøvd ut til middag i dag,og den smakte helt nydelig!
Beste gratengen jeg har laget,nydelig smak fra spinaten.
Denne er virkelig å anbefale!!
Terningkast 6
Mvh
Cecilie
Å tusen takk, Cecilie! Så hyggelig å høre!