Laup

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer og 30 minutter

Porsjoner: 20

Laup

Fastelavnstid og laup er en perfekt kombinasjon i Trøndelag! Laup er søte, litt flate boller som er bakt med med litt rugmel, sirup og malt anis i tillegg til vanlig hvetemel og smør. De er rett og slett knallgode!

Server dem gjerne med brunost og en god kopp med te!

Du trenger for all del ikke å bare lage og spise laup rundt fastelavn. Det er så godt at de med fordel kan spises hele året.

LES MER! Sånn baker du tradisjonelle fastelavnsboller!

Ingredienser

850 g hvetemel
325 g rugmel
2 ts malt anis noen bruker også hel anis
1 ts salt
1 pk gjær
150 g sirup
8 dl melk
100 g smør
1 egg, til pensling

Slik baker du laup

Ha melet og krydderet i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett oppi deigen. Den skal eltes så lenge at den garantert blandes godt inn i deigen. Ha i sirupen og melken. Melken tar jeg bare rett fra kjøleskapet.

Elt deigen på lav hastighet i 12–15 minutter. Ta smøret ut av kjøleskapet og del det i småbiter. Ha smøret i eltebollen mens eltekrokene går rundt og fortsett og elt til deigen igjen samler seg. Du vil se at den nå først blir klissete før den samler seg. Det tar 8–10 minutter.

Dekk så bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Hvelv deigen over på kjøkkenbenken og elt den sammen en gang. Jeg bruker ikke mel eller noe på benken, men det får du nesten føle deg litt frem til selv.

Del deigen i 20 like store deler og rull dem ut til boller. Plasser dem på to bakepapirkledde stekebrett. La dem etterheve til de har blitt ca. dobbelt så store, ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader samtidig som du setter til etterheving.

Pisk sammen egget og pensle laupen før du steker dem – ett og ett brett – på nest nederste rille i 12–15 minutter.

La dem avkjøles på en bakerist.

4 kommentarer til “Laup”

  1. Hei – som halvtrønder tenkte jeg å overraske min far (fra Ytterøya) med laup til fastelaven på søndag.
    Bruker du fin sammalt rug? Jeg var på Kiwi og skulle handle inn igår, men de hadde kun grovmalt rug og ingen anis/stjerneanis. Jeg regner med å måtte ta en tur til Meny evt. gjøre svenskehandel på lørdag (kort vei fra Sarpsborg).

    Flott blogg og fine oppskrifter du har – bruker deg som oppslagsverk/kokebok!

    • Hei Heidi! Da får vi tro at far blir glad 🙂
      Jeg bruker siktet rugmel, ikke sammalt. SYnes det blir best. Meny har nok anis eller stjerneanis. Og skulle du ha en innvandrerbutikk i nærheten, har de det helt garantert 🙂
      God bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon