I en ideell verden hadde jeg spist hjemmebakt brød hver eneste dag, men det gjør jeg altså ikke. Desto mer stas er det da når vi faktisk har duftende hjemmebakst liggende på kjøkkenbenken! Det er jo så godt! Problemet er jo at de nystekte brødene forsvinner så fort. He he he!

Dette er bakt i form – som gjør at det hever veldig fint og får en perfekt matboksfasong – og det er eltet lenge og vel – som gjør at det ikke smuldrer så fort.

PS! Hvis du har en surdeigsstarter stående, kan du gjerne tilsette 150 gram ferdig oppmatet starter i denne deigen. Da reduserer du gjærmengden til ½ pakke.

Saftige hverdagsbrød

2 brød

500 g hvetemel
150 grovt sammalt rugmel
300 g fint sammalt hvetemel
50 g havregryn
100 g solsikkekjerner
1 ½ ts salt
1 pakke gjær, fersk eller tørr
30 g sirup
1 ss olje
6 dl vann, ca. 25 grader
havregryn og/eller solsikkekjerner til å rulle brødene i

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren vil bli fullstendig inkorporert i deigen.

Hell i surdeigen, sirupen, oljen og vannet og start eltingen. La eltekroken gå på laveste hastighet og elt deigen i 12 minutter. Det er lurt å sette på en stoppeklokke, så har du oversikten. Skru opp tempoet på kjøkkenmaskinen til ca. medium hastighet og elt videre i 3 minutter.

Ta ut eltekroken og dekk bollen med et lokk. La deigen heve i 30 minutter.

Nå kommer steget med rundvirking, og det er dette steget som gir deigen ekstra spenst.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang eller to før du deler den i to like store deler. Har du like dårlig øyemål som meg, kan det være lurt å bruke en vekt, så blir det nøyaktig.

Form begge delene til hver sin store runde bolle. Dekk dem med et bakeklede eller plastfolie og la dem hvile i 20 minutter.

Og for å få den beste spensten i det ferdige brødet, ruller og former du brødene på følgende måte: Ta den ene bollen og klapp den ut til den firkant. Brett siden nærmest deg inn til midten og gjenta på den andre siden. Dra endene, på det som nå er kortsidene, ut før du bretter dem inn mot midten.

Så bretter du langsiden lengst fra deg inn nesten helt opp til langsiden nærmest deg. Klem skjøten på plass med fingrene. Gjenta denne brettingen én eller to ganger til, alt etter hvor stor firkant du hadde i utgangspunktet. Nå skal dette se ut som et fint brød. Gjenta med det andre brødet.

Ha solsikkekjerner eller havregryn på en tallerken. Pensle brødene med vann og rull dem i solsikkekjernene eller havregrynene og legg dem over i smurte brødformer. Deigen passer til former på 2 liter. Har du former som er 1 ½ liter, kan du ta av litt av deigen og forme til 2 rundstykker i tillegg.

Dekk brødene med plastfolie og la dem etterheve. Sett stekeovnen på 250 grader, over- og undervarme.

For å sjekke om brødene er ferdig hevet, stikker du en finger forsiktig i brødet. Blir gropen etter fingeren værende, er brødene klare til steking. Dersom gropen glattes ut med en gang, kan du la brødene stå litt lenger.

Bruk en kvass kniv eller et barberblad til å snitte brødene før du setter dem inn i stekeovnen.

Etter 5 minutter skrur du ned varmen til 200 grader og steker videre i ca. 40 minutter til de er gjennomstekte. Du kan gjerne sjekke med et steketermometer for å se om de er gjennomstekte. Da skal de ha en kjernetemperatur på 97 grader.

Hvelv brødene ut av formen og legg dem på en bakerist til avkjøling.

God bakst!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *