Har du en god hvit saus, en god brun saus og en saus perfekt til kylling og svinekjøtt på repertoaret, er du i grunn ganske så godt rustet for sauslagingen hjemme på kjøkkenet.

Du kan selvfølgelig koke kraft å bruke i sausene dine, men hverdagene hjemme hos meg er iallfall av et sånt slag at det ikke skjer. Og da bruker jeg fond fra flaske med verdens beste samvittighet. Da går det superkjapt å lage en god saus.

Steker jeg kjøtt, bruker jeg også bestandig å koke ut pannen jeg stekte i, for så å tilsette det i sausen. Det er veldig fint å gjøre også når man bruker fond. Bare utkoking av pannen gir for lite smak, men sammen med fonden blir det supert.

I alle disse tre sausene bruker jeg fondene fra Touch of Taste.

Du kan variere hvilken fond du ønsker å bruke ut fra hva du skal ha sausen til. Skal du ha den hvite sausen til fisk, bruker du fiskefond, og skal du ha den til kålstuing eller lasagne er kyllingfonden fin å bruke.

Til den brune sausen er det fint å både kruke kalv-, okse- og vilfond – avhengig av tilbehøret. Til kyllingsausen, er det opplagte valget kylling.

Oppskrift på hvit saus
30 g smør
40 g hvetemel
4 dl vann – evt. halvparten med vann og melk
2 ss Touch of Taste fond – kylling- eller fiskefond
½ dl matfløte
nykvernet pepper
evt. litt salt

Oppskrift på brun saus
30 g smør
40 hvetemel
4 dl vann – inklusive evt. utkokt fra panne*
2 ss Touch of Taste fond – kalv-, okse- eller viltfond
1 ts worchestershiresaus
½ dl matfløte
nykvernet pepper
evt. litt salt
evt. litt sukkerkulør

Oppskrift på kyllingsaus 
30 g smør
½ sjalottløk
4 dl vann – inklusive evt. utkokt fra panne*
2 ss Touch of Taste kyllingfond
½ ts tørket Provancekrydder
½ ts paprikapulver
½ dl matfløte
nykvernet pepper
evt. litt salt

*Når du er ferdig med å steke kjøtt i stekepannen, tar du ut kjøttet og legger det til side. Tilsett så ca. 1 dl med vann i den varme pannen og rør i bunnen slik at stekefettet og smaken av kjøttet løsner fra pannen. Ha det i sausen.

Hvis du lager sausen mens kjøttet steker, holder du tilbake ca. 1 dl av væsken og tilsetter så væsken etter utkokingen mot slutten av sauskokingen. Det passer sikkert best i forhold til matlagingen.

Til alle sausene starter du med å smelte smøret. I kyllingsausen finhakker du sjalottløken og lar den frese med sammen med smøret. Rør i hvetemelet før du sper med ca. 1/3 av væsken. La væsken koke opp før du rører i sausen. Rør ut alle klumper før du sper med resten.

La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper på slutten. Det er salt i fondene, så det er ikke sikkert at du trenger mer salt.

Kalv- og oksefondene gir ganske mye farge til sausene, så det er ikke sikkert at du trenger å ha i sukkerkulør i tillegg.

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen, som er importør av Touch of Taste til Norge. 

Sausnebbene er fra Porsgrund porselen og jeg har lånt dem fra Støles Glassmagasin i Rakkestad.

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *