Gule bombetopper

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Gule bombetopper

Det måtte jo komme! En liten variant av de kjempepopulære små suksesskakene som jeg vet det er så mange av dere som elsker. I denne varianten har jeg kuttet ut det øverste laget med mandelbunn, eller topp da som det jo egentlig blir, så her er det mandelbunn og gul krem med smeltet sjokolade på toppen. Og ettersom det straks er jul, har jeg freshet dem opp med litt gullstrøssel også. Det kjøpte jeg i en fancy pancy delikatessebutikk. Du kan selvfølgelig pent hoppe over glitteret!

Kakene holder seg fint i kjøleskap i mange dager, og de er også veldig fine å fryse ned. De tiner fort igjen. Ta dem gjerne ut av kjøleskapet en stund før servering sånn at den gule kremen rekker å bli romtemperert før du spiser. Da blir den ekstra god!

Har du en mandelkvern, du vet den gamle gode versjonen der du står og sveiver rundt, så bruk den til mandelbunnen. Da blir det bedre hold i massen.

Gule bomber

 45-50 små suksessterter

Mandelbunnen
225 g mandler
3 eggehviter
150 g sukker

Den gule kremen
200 g kjøleskapskaldt smør
6 eggeplommer
1 ¼ dl fløte
1 dl H-melk
1 ts vaniljesukker
150 g sukker
25 g maisenna

Smeltet sjokolade
50 g mørk sjokolade

Start med den gule kremen, så rekker den å avkjøles mens du lager bunnene.

Del smøret i terninger og sett til side. Ha resten av ingrediensene i en kjele og kok opp under stadig omrøring. La massen koke i 40-60 sekunder, til det blir tykt. Ta kjelen av varmen og rør inn det kaldet smøret, litt etter litt, til det er helt rørt inn. For å være sikker på at det ikke blir med noen små rester av egg i den ferdige kremen, bruker jeg å ha kremen gjennom en sil så snart den er ferdigkokt. Legg plastfolie over bollen, helt ned til kremen og sett kremen i kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle 2 stekebrett med bakepapir.

Mal mandlene, enten med en mandelkvern eller i en matprosessor.

Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk til de blir hvite og begynner å forme seg i topper. Tilsett sukkeret i en stråle mens vispene går rundt. Pisk til du får en helt blank og luftig marengs. Rør så inn mandlene.

Fest en glatt sprøytetupp som har ca. 1 ½ cm i diameter i en sprøytepose og ha i mandlmassen. Sprøyt små kaker som er 4 ½ cm i diameter.

Så lenge som du bruker varmluft kan du steke begge brettene samtidig, men sjekk om du eventuelt må bytte plassering på brettene halvveis, dersom stekeovnen steker litt ujevnt.

Stek kakene i 11-13 minutter, til de begynner å bli litt brune rundt kantene. Ta ut brettene og la kakene ligge i ro i noen minutter, slik at de stivner, før du forsiktig legger dem over på et bakebrett.

Når både kakene og den gule kremen er avkjølt, er det klart for å sette dem sammen. Ha den gule kremen i en sprøytepose med samme tupp som den du bruke til kakene. Fordel kremen på kakene. Har du ikke en egnet sprøytetupp, går det helt fint å fordele den gule kremen med to teskjeer også.

Smelt sjokoladen og ha den i en liten sprøytepose og fordel sjokoladen over kakene. Dryss eventuelt over litt gulldryss.

Kos deg!

 

39 kommentarer til “Gule bombetopper”

 1. Hei og takk for en fin blogg med mange gode oppskrifter 🙂
  Kan man fryse disse små suksesskakene med den gule kremen eller er det best å ta på kremen når de så tiner igjen ?

  Mvh Trude

 2. Disse er nydelige! Min favoritt 😄 men jeg får ikke kremen tykk nok….den er ganske flytende, selv etter mange timer i kjøleskap. Jeg mistenker at jeg kanskje ikke koker den lenge nok, men er så redd for at eggeplommen skal koagulere….?

  • Hei Trine!
   Den skal koke til den blir tykk og det går veldig fint med eggene. Maisennaen gjør at det tåler å bli kokt, så kok i vei.

 3. Er det noe godt alternativ for de som ikke kan ha fløte/smør pga melkeintoleranse? Kan ikke ha melkeprotein i det hele tatt…

 4. Hei,

  Hva gjør jeg galt når kakene blir hul inni? Er det for mye eggehvite eller for lite mandler? Vil at kakene skal være seig

  • Hei Rikke! For meg høres det ut som om det er for lite mandler, men jeg vet egentlig ikke. Kanskje det er noen andre som vet hvorfor kakene blir hule?

  • Hei
   Det skjer ofte om man bruker foodprosessor til å male mandlene… den jobber for fort så skiller mandlene ut fettet de har i seg. Det lønner seg å bruke mandelkvern.. det er iallefall min erfaring.
   Mvh Åse Britt

 5. Hei!
  Har laget denne kaken mange ganger, men aldri som småkaker! Men for første gang ble eggekremen skikkelig brent…og veldig tykk..? Er det virkelig 25 g. maisenna? Hva kan jeg gjøre feil?
  Har 3 cøliakere i fam. så disse hadde vært supre!😀

  • Hei Hanne! Ja, det stemmer at det er så mye maisenna. Det kreves en del mer her enn på en vanlig gulkake, hvor kremen kan renne litt mer utover kaken. Her må kremen være ganske så fast for å holde seg på plass.
   Når eggekremen er brent kan det jo høres ut som om det har blitt brent under kokingen, altså at det ikke har blitt rørt skikkelig i bunnen. Ønsker det lykke til med neste forsøk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon