Gule bombetopper

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Gule bombetopper

Det måtte jo komme! En liten variant av de kjempepopulære små suksesskakene som jeg vet det er så mange av dere som elsker. I denne varianten har jeg kuttet ut det øverste laget med mandelbunn, eller topp da som det jo egentlig blir, så her er det mandelbunn og gul krem med smeltet sjokolade på toppen. Og ettersom det straks er jul, har jeg freshet dem opp med litt gullstrøssel også. Det kjøpte jeg i en fancy pancy delikatessebutikk. Du kan selvfølgelig pent hoppe over glitteret!

Kakene holder seg fint i kjøleskap i mange dager, og de er også veldig fine å fryse ned. De tiner fort igjen. Ta dem gjerne ut av kjøleskapet en stund før servering sånn at den gule kremen rekker å bli romtemperert før du spiser. Da blir den ekstra god!

Har du en mandelkvern, du vet den gamle gode versjonen der du står og sveiver rundt, så bruk den til mandelbunnen. Da blir det bedre hold i massen.

Gule bomber

 45-50 små suksessterter

Mandelbunnen
225 g mandler
3 eggehviter
150 g sukker

Den gule kremen
200 g kjøleskapskaldt smør
6 eggeplommer
1 ¼ dl fløte
1 dl H-melk
1 ts vaniljesukker
150 g sukker
25 g maisenna

Smeltet sjokolade
50 g mørk sjokolade

Start med den gule kremen, så rekker den å avkjøles mens du lager bunnene.

Del smøret i terninger og sett til side. Ha resten av ingrediensene i en kjele og kok opp under stadig omrøring. La massen koke i 40-60 sekunder, til det blir tykt. Ta kjelen av varmen og rør inn det kaldet smøret, litt etter litt, til det er helt rørt inn. For å være sikker på at det ikke blir med noen små rester av egg i den ferdige kremen, bruker jeg å ha kremen gjennom en sil så snart den er ferdigkokt. Legg plastfolie over bollen, helt ned til kremen og sett kremen i kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle 2 stekebrett med bakepapir.

Mal mandlene, enten med en mandelkvern eller i en matprosessor.

Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk til de blir hvite og begynner å forme seg i topper. Tilsett sukkeret i en stråle mens vispene går rundt. Pisk til du får en helt blank og luftig marengs. Rør så inn mandlene.

Fest en glatt sprøytetupp som har ca. 1 ½ cm i diameter i en sprøytepose og ha i mandlmassen. Sprøyt små kaker som er 4 ½ cm i diameter.

Så lenge som du bruker varmluft kan du steke begge brettene samtidig, men sjekk om du eventuelt må bytte plassering på brettene halvveis, dersom stekeovnen steker litt ujevnt.

Stek kakene i 11-13 minutter, til de begynner å bli litt brune rundt kantene. Ta ut brettene og la kakene ligge i ro i noen minutter, slik at de stivner, før du forsiktig legger dem over på et bakebrett.

Når både kakene og den gule kremen er avkjølt, er det klart for å sette dem sammen. Ha den gule kremen i en sprøytepose med samme tupp som den du bruke til kakene. Fordel kremen på kakene. Har du ikke en egnet sprøytetupp, går det helt fint å fordele den gule kremen med to teskjeer også.

Smelt sjokoladen og ha den i en liten sprøytepose og fordel sjokoladen over kakene. Dryss eventuelt over litt gulldryss.

Kos deg!

 

39 kommentarer til “Gule bombetopper”

 1. Eggehviteblandingen min ble for tynn. Den var stiv til jeg hadde i sukkeret, og kanskje jeg pisket den for lenge. Hjalp lite med mandlene i. Flate småkaker…

  • Så dumt da, Liv Marie. Det kan nok være lurt å ha i sukkeret – i en tynn stråle – før det blir helt stivt, men når det begynner å komme hvite topper. Håper du vil prøve igjen 🙂

  • Ja, det kan man, Else Brit! Beklager at du ikke fikk svar tidligere, men kommentaren din hadde kommet i spam-mappen. 🙂

 2. Hei.
  Avkjøler du kremen før du har i smøret?
  Hvis ikke smelter det, og da blir vel kremen mer flytende??
  Mvh Tove

  • Hei Tove. Så lenge som du bruker meierismør, og det er kjøleskapskaldt, trenger du ikke å avkjøle kremen. Bare ta kjelen av varmen og rør inn. Litt etter litt. Lykke til!

 3. Hei 🙂 lagde kremen, og lot den koke et minutt. Da turte jeg ikke mer pga. Eggene. men selv etter en tid i kjøleskap er den for rennende til å brukes. Hva gikk feil, skal den koke lenger? Og kan den reddes nå? Hva annet kan den evt brukes til?
  God jul til deg 🙂

 4. Hei.
  Hvordan er det med str. på eggene i denne oppskriften? Jeg bruker alltid xl egg. Blir det da for mye hvite?

  • Hei Inger Elise. Eggene er medium til store, så om du bruker ekstra store, blir det for mye eggehvite. Da kan du kanskje redusere med ett egg. God bakst!

 5. Disse er jo bare ekstremt gode og folk får et drømmeaktig blikk i munnen i det man tar et bit. I hvert fall gjelder det undertegnede da jeg smakte de første og hittil eneste gang i 2017 av hva jeg husker. – og jeg foretrekker toppene fremfor de med et lokk på toppen.

  Men om en kvier seg for å koke kremen… Lar det seg å bruke pavlovakrem eller vaniljekrem 5 dl ferdigkjøpt – eller noe annet? Smaken er ikke det samme, jeg vet, men i mitt tilfelle handler det om å også være mest mulig selvhjulpen på tross av manglende syn 🙂 . Er det ev. noe en slik krem må forberedes litt med for at den kan la seg håndtere på småkakene og ikke flyte utover tror du? Noe som kan blandes inn?

  Jeg elsker julen, og kransekaker og madeleineskaker er laget, men jeg vil forsøke madeleine med flere smaker!

  God jul… med 38,4 i feber akkurat nå…

  • Hei Lise!
   God bedring til deg! Håper formen er bedre i dag.
   Jeg har ikke prøvd pavlovakrem, men kan tenke meg at det vil smake godt oppå disse mandelbunnene, så det hadde jeg testet ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon