Akkurat passe seige karameller – som er lette å lage!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Akkurat passe seige karameller – som er lette å lage!

Dette er den PERFEKTE OPPSKRIFTEN PÅ KARAMELLER! Glem karameller som må kokes i en time. Glem karameller som blir sukrete etter en dag eller tre. Og glem karameller som får en våt rand rundt det hele etter noen dager.

Disse karamellene blir helt perfekte og de holder seg helt perfekte til du har gumlet i deg alt sammen!

Det er én ting du må være nøye med når du koker karamellene, og det er at du rører skikkelig i bunnen av kasserollen hele tiden mens det kokes opp og nesten hele tiden mens det koker. Det brenner seg nemlig fort fast. Og skulle det gjøre det skynder du deg bare å sile røren over i en ny kasserolle og fortsette kokingen.

Jeg bruker søt kondensert melk til karamellene, og ettersom den allerede er skikkelig tykk og god, trenger hele røren bare å koke et sted mellom 7 og 10 minutter før den er ferdig. Koketiden er litt avhengig av hva slags kasserolle du bruker, så noen rapporterer om at de koker i 15-20 minutter også.

Har du et steketermometer, er det kjekt å bruke det under kokingen. Massen er ferdig når den har blitt 116 grader, men det går bra uten også. Du ser det på fargen og kjenner det på konsistensen når de er ferdige. Du kan også ta kuletesten for å sjekke om de er ferdige. Ta litt karamellmasse på en teskje og hell over litt kaldt vann. Greier du å samle massen til en kule, er det ferdig!

Oppskrift på seige karameller

til en form på 20 x 17 cm

1 boks søt kondensert melk, 397 gr
200 g sukker
125 g lys sirup
125 g smør
¼ ts flaksalt

Kle en form på ca. 20 x 17 cm med bakepapir. Jeg bruker en grillform i aluminium.

Ha alle ingrediensene unntatt saltet i en tykkbunnet kasserolle og kok opp på medium varme under konstant røring. Se teksten litt lenger opp! La det koke  til massen har blitt gyllenbrun og du kjenner at den begynner å tykne. Se tenksten over for nærmere beskrivelse.

Bruker du steketermometer, skal massen bli 116 grader.

Hell karamellen over i formen og fordel den jevnt utover. Vær forsiktig, for dette er kjempevarmt. La karamellen stå i 2-3 minutter før du drysser over flaksaltet. Karamellen trenger ca. 2 timer på å stivne nok til at du kan skjære i den og at den fremdeles holder fasongen.

Karamellen oppbevares fint i romtemperatur. Jeg bruker bare å legge plastfolie over formen og så skjære av biter etterhvert.

Da er det bare å nyte! Og passe på eventuelle plomber i tennene 😉

PS! Fløte og Vikingmelk fungerer ikke til denne oppskriften!

 

61 kommentarer til “Akkurat passe seige karameller – som er lette å lage!”

 1. Jeg lagde disse i dag, men følte de ble mer som de karamellfudge-bitene man kjøper i godtehylla på butikken enn den myke, seige karamellen jeg hadde sett for meg. Jeg brukte termometer og fulgte oppskriften nøye. Hva kan grunnen være?

  • Hei Marita! Det er litt vanskelig å si. Beklager. Jeg vet bare at jeg har laget dem mange ganger og at de har blitt glatte og myke hver gang.

  • Litt usikker på det Sonja. Den er jo allerede ferdigkokt, kan kanskje det går an å koke den opp igjen og så la den koke en stund til. Er forsøket verdt 🙂

  • Hei Camilla! Jeg har ikke prøvd å ha med sjokolade i kokingen, men det kan du prøve. Eller du kan kankje ha i kakao istedenfor. Det tror jeg er den beste løsningen. Jeg har rørt inn sjokolade når karamellen er ferdig, og da blir det sjokoladefudge. Du finner oppskrift på det også på bloggen 🙂

 2. Dobbel porsjon på første forsøk😍😍😍 Beste jeg har smakt! Gleder meg til å servere og gi bort😊 God oppskrift som vanlig😉

 3. Da prøvde jeg med MEIERI SMØR, og de ble mykere og var nok hakke bedre 🙂 Men om det var tilfeldig i forhold til mengden øvrige ingredienser (som bla.a sirup er vanskelig å få akkurat mengde), det vet jeg ikke. Om man følger oppskriften ovenfor (men uten salt på slutten), hvor lenge bør de være HOLDBARE?

 4. Prøvde denne oppskriften og fikk masse skryt =-) Takk som deler. De er kjempe gode og jeg skal definitivt lage igjen.
  Veldig bra tiltak også for å minske platsøppel!

 5. Hei. Lagde karamellen med karamellisert kondensert melk og mørk sirup. De ble helt nyyyydelige. Smelter i munnen og smaker himmelsk. Tusen takk for bra oppskrift. Hilsen Mette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Utvikling og Hosting av Sircon