Festmat til jul og nyttår!
Veldig mange har hyggelige familie- og vennesamlinger i julen hvor god mat er en vittig del av selskapet. Kanskje har man da både tid og lyst til å lage en trerettersmeny å servere. Nyttårsaften er jo også en av de største festdagene i året, så her er det mye godt å glede seg til!
Her har jeg funnet frem noen feststemte retter som du selv kan sette sammen til en meny.
Ønsker deg en fortsatt fin jul!
Forretter
Stekte kamskjell med gulrotpuré
Ferske, håndplukkede kamskjell er fantastisk godt og perfekt å servere når du ønsker noe ekstra. Lag klar puréen og rucculaen før du starter med kamskjellstekingen. Ja, alt det andre kan du godt lage klart før gjestene kommer. Selve stekingen derimot, den venter du med til gjestene er klare.
Laksetartar med sennepsmajones
Dette er virkelig en god forrett å lage både når du skal ha få og mange gjester. Den er dessuten kjekk ettersom du lett kan lage klart alle tingene i god tid før selskapet begynner.
Bacon- og brødruller med kremost
Dette er skikkelig deilig snacksemat!
Loffskiver fylt med kremost og krydder som jeg ruller sammen og forsegler med bacon før de stekes gyllenbryne og sprø. Det går helt fint å lage dem klare dagen før du skal ha selskap for så bare å steke rullene like før servering.
Røkt laks med pepperrotkrem og surkål
Dette er en herlig forrett med friske og gode smaker sammen.
Hovedretter
Pannestekt torsk med ertepuré og stekt bacon
Torsk er bestandig deilig å servere! Her er det erter og sprøstekt bacon som får ta følge med den hvite, flakete fisken. Gode, klassiske kombinasjoner.
Kveite er en fantastisk råvare.
Her lager jeg en herlig smørsaus og noen knallgode poteter som jeg serverer til kveita.
Saftig biff med Hasselbackpoteter, grønnsaker og rødvinssaus
Når du kjøper et dyrt stykke kjøtt for å steke deg en biff, gjelder det å behandle kjøttet med respekt sånn at du får mest mulig god smak og opplevelse for pengene.
La gjerne biffen være rosa midt inni. Helt gjennomstekt biffkjøtt, vil lett kunne bli tørt og ikke veldig smakfullt. Du må gjerne la den være blodig også, dersom det passer smaken din best.
Helstekt kalkun med hasselbackpoteter og brun fløtesaus
Den store klassikeren til nyttårsaften! Her stapper jeg masse basilikumsmør mellom skinnet og brystfiletene, noe som er med på å gi et skikkelig saftig kjøtt! Og jeg elsker hasselbackpoteter!
Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter
Du vet det er en skikkelig festlig anledning når du setter en stor og saftig kalvestek på middagsbordet!
Helstekt oksefilet med rosenkål
Dette er fantastisk god mat som passer perfekt når det skal være litt ekstra stas! Helstekt oksefilet med rosenkål og bacon. Det er fantastisk godt, og med et termometer for å stikke godt inn i kjøttet, er du garantert et perfekt stekeresultat.
Desserter
Er du av det litt tøffe slaget, lager du sjokoladefondant til hele selskapet. Det er egentlig ikke skummelt i det hele tatt, og fondanter kan gjøres helt klar i god tid før selskapet sånn at det bare er stekingen som gjenstår når gjestene er klare. Det kan være lurt å prøvesteke en fondant før selskapet starter, så vet du eksakt steketid for dine former!
Elsker denne desserten! Og jeg elsker det faktum at den blir aller best når den blir laget dagen før servering. Ingenting er bedre når man skal ha selskap.
Panna cotta med vanilje og kanel
Panna cotta med herlige julesmaker!
Karamellpudding og fest hører virkelig sammen!
Vi får ta med oppskriften på crème brûlée her også, for dette er jo himmelsk godt!