Energibarer med peanøtter
Endelig har jeg greid å lage energibarer som ungene elsker! Ikke bare ungene, når sant skal sies, for jeg elsker dem også! Disse hjemmelagde energibarene ble rett og slett skikkelig gode. Det er massvis av godsaker i dem, både peanøtter og peanøttsmør, havregryn og solsikkekjerner. Og så bruker jeg puffet ris i dem, noe som er med på å gi litt skstra luft og volum til de ferdige barene.
Jeg tenker at disse er supre å spise før eller etter trening, når man er litt småsulten etter skolen og det er lenge til middag eller når man rett og slett trenger litt ekstra energi.
Oppbevart i kjøleskapet holder de seg godt iallfall i 1 uke. Mer enn det har jeg ikke testet – de blir spist opp fort. hjemme hos oss – men jeg antar at de holder godt lengre enn det også.
Energibarene er superenkle å lage!
Hjemmelagde energibarer med peanøttsmør
18-20 barer
75 g salte peanøtter
75 g solsikkekjerner
150 g store havregryn
200 g rosiner
25 g puffet ris
10 g frysetørrede bringebær – kan utelates
1 ts flaksalt
150 g peanøttsmør
75 g mykt brunt sukker
75 g kokosolje
50 g agavesirup eller honning
Kle en form på ca. 20 x 28 cm med bakepapir.
Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Ta rosinene fra hverandre hvis de sitter sammen. Bruker du frysetørrede bringebær, knuser du dem mellom fingertuppene før du blander dem inn. Det går veldig bra å bare kutte dem ut!
Ha peanøttsmør, brunt sukker, kokosolje og agavesirup i en kasserolle og kok opp. Kok til alt er smeltet sammen, det tar 1-2 minutter. Hell det over det tørre og bland det godt sammen.
Hvelv alt over i formen og klem det godt ned i formen. Pass på at du jevner godt utover og klemmer bra også i hjørnene.
Sett formen i kjøleskapet en times tid før du tar hele bakepapiret over på en skjærefjøl og deler i passe store biter. Så kan du bare legge det tilbake i formen og la den stå i kjøleskapet.
Lykke til!
Kan man bytte ut rosiner med noe? Her i huset spiser ingen rosiner 🙈
Hei Gunn! Hvis de liker andre tørkede bær eller tørket frukt, kan du bytte ut med det. Eller du kan bare kutte det ut også, og kanskje erstatte med litt mer puffet ris. Da må du redusere mengden med peanøttsmør og kokosolje noe ettersom det bli mindre volum. Lykke til!
Hei 😊.
Kan man bytte ut brunt sukker med noe som er sunnere ? Evt hva og hvor mye? 😊
Hei Kine! Du kan evt. gå for hakkede dadler, som også vil gi veldig god søtsmak. Prøv med tilsvarende mengde og smak på massen før du fordeler den i formen. Du kan også kutte det brune sukkeret og øke mengden med agavesirup. Trenger ikke like mye av den som av det brune sukkeret.
Vil du lage den sukkerfri, kan du evt. bruke kunstig sukker. Er litt usikker på hvor mye du må ha av det, for de ulike typene kunstig sukker smaker veldig forskjellig. Du må prøvesmake litt underveis. 🙂
Kan jeg bruke noe annet enn agavesirup?
Hei Mari1 Beklager tregt svar – kommentaren din hadde havnet sammen med spam-mail. Ja, du kan bruke vanlig flytende honning også 🙂
Kan beg bruke maple sirup
Ja, det kan du gjerne gjøre, Anita 🙂
Hei, nå har jeg prøvd og lage de barene 2 ganger og begge gangene deler de seg etter jeg har skåret dem, hva gjør jeg galt???
Litt usikker, Stine! Men, jeg lover at jeg skal lage dem igjen selv, for å sjekke om det kan være noe galt med oppskriften som står 🙂
Hei, kan jeg bruke olivenolje eller soyaolje istedenfor kokosolje?
Du trenger et fett som er fast i formen i kald tilstand, så om du ikke har kokosolje, kan du bruke delfiafett el.
Hei! Har laget disse energibarene, og de var såååå gode! Har cøliaki, og de er jo enkle å få glutenfrie også! Har hatt de i fryseren, og de var like gode etterpå. Skal lage meg en ny ladning nå i helgen 🙂
Så hyggelig å høre, Veronica! Ja, de er skikkelig gode!
Har du et forslag til hva jeg kan bytte ut peanøtter og peanøttsmøret med. Vi er allergiske mot nøtter.
Hei Monica. Du kan evt. lage et mandelsmør – om dere tåler det – istedenfor peanøttsmør. Og peanøttene kan erstattes av solsikkekjerner eller gresskarkjerner.