Lasagne!
Hjemmelaget lasagne er bestandig superpopulært å servere hjemme hos oss! Og det innbiller jeg meg at det er mange andre steder også. Det er, etter min mening, en perfekt helgemiddag å lage både når man er få og når man skal være mange rundt bordet. For det er veldig enkelt og greit å både doble og triple oppskriften.
Jeg har flere andre lasagneoppskrifter liggende her på bloggen fra før av også – både denne med spinat i og denne vegetarversjonen. Og så har jeg en klassisk hjemmelaget lasagne, og det er denne jeg har tatt utgangspunkt i når jeg har laget dagens versjon. Jeg ønsket å ha en tynnere tomat- og kjøttsaus, så da ble det det.
Hjemmelaget lasagne med mozzarella
4 personer
Kjøtt- og tomatsausen
400 g kjøttdeig
2 ss olivenolje
2 sjalottløk
3 fedd hvitløk
1 gulrot
1 stilk stangselleri
2 dl rødvin
2 bokser, á 4 dl, hakket, hermetisk tomat
1 dl vann
2 ts tørket oregano
¼ ts chiliflak
1 ts salt
nykvernet pepper
Ostesaus
60 g smør
60 g hvetemel
6 dl melk
½-1 ts salt
nykvernet pepper
250 g mozzarella, her bruker jeg 2 baller fersk mozzarella
300-400 g tørkede pastaplater
Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.
Brun kjøttdeigen i en stekepanne med høye kanter sammen med olivenoljen. Bruk forholdsvis høy varme.
Finhakk sjalottløkene og hvitløksfeddene, og skjær gulroten og stangelleriet i små terninger på ca. ½ x ½ cm. Skru ned varmen på stekepannen og ha det i. La det surre videre i noen minutter før du har i rødvinen, de hermetiske tomatene, vannet og resten av ingrediensene.
La kjøttsausen småkoke i 15-20 minutter. Så kan du lage ostesausen i mellomtiden.
Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle og rør inn hvetemelet. Spe med ca. 1/3 av melken. La melken koke opp (bruk litt under medium varme) før du begynner å røre i sausen. Rør til du har fått ut alle klumpene. Så sper du videre 2 ganger til. Ha i salt og nykvernet pepper. La den hvite sausen småkoke i 3-4 minutter.
Bruker du fersk mozzarella river du den i mindre biter og rører halvparten av den inn i sausen. Fast mozzarella river du på den grove siden av rivjernet.
Når alt er klart nå, er det på tide å plassere alt lagvis i en ildfast form. Fordel først et lag med kjøttsaus, så ostesaus og pastaplater. Gjenta til alt er brukt opp og avslutt med kjøtt- og ostesaus. Her er det 4 lag med kjøtt- og ostesaus og 3 lag med pastaplater.
Fordel resten av osten på toppen. Sett formen i stekeovnen og stek lasagnen i 15-20 minutter, til osten har blitt gyllenbrun og skikkelig boblete. La lasagnen avkjøles i noen minutter før servering.
Server gjerne en grønnsalat til.
God middag!
Hei,
Er det greit å bytte ut pastaplatene med glutenfrie pastaplater? Glutenfrie plater er mye hardere enn vanlige. Må det beregnes lenger tid og kanskje mer væske?
Hei Edil! Ja, det burdet jo gå riktig så bra å bytte ut. Og ja, det kan være lurt å beregne litt lengre steketid og litt mer væske eller eventuelt å forkoke pastaplatene litt i forkant. 🙂
Kan man lage ostesausen et par dager i forvegen og ha stående i kjøleskapet? Regner med at det går fint med kjøttsausen, Men hva med ostesausen?
Hei, hei!
Ja, det går fint å lage ostesausen noen dager før. Hvis sausen blir litt for tykk etter å ha stått en stund, kan du bare spe den ut med litt mer melk og eventuelt varme den opp igjen.
Lykke til!
Hei. Når det står rødvin/hvitvin eller annen alkohol,hadde det vært fint at det sto : eller ….. Det samme når det gjelder ferske urter… hvor mye basilikumkrydder er en pott basilikum… f.eks.
Når jeg skriver en potte, går jeg ut fra de vanlige, store pottene som vi får kjøpt i butikken.