Lapskaus er den ultimate bestemormiddagen! Er du ikke enig? Herlig mørt kjøtt, massevis av grønnsaker og en tykk brun saus! NAM!

Jeg tenker at lapskaus er perfekt todagersmat. Altså at når du lager det, må du lage så mye at du har til middag i to dager. Husk bare å avkjøl restene som du skal spise dag nummer to, med en gang du har spist ferdig. Hell restene over i en kald eske eller kasserolle eller sett den kasserollen du akkurat har brukt i oppvaskkummen full av kaldt vann. Så rører du noen ganger i lapskausen. Så snart det er avkjølt, setter du det inn i kjøleskapet.

Vil du ha to ulike kjøttvarianter, hvor du bruker høyrygg til begge, kan du lage langtidskokt høyrygg med grønnsaker den ene dagen, og så bruke restene til lapskaus dag nummer to!

Lapskaus

til 4 porsjoner

1 ½ kg høyrygg av storfe + gjerne også noen kraftbein hvis du får med det
vann
2 ts salt
nykvernet pepper
1 laurbærblad
2 skiver kålrot
5 poteter
2 pastinakker
2 persillerøtter
½ sellerirot
3 gulrøtter
1 purre
1 stilk stangselleri
maisennajevning til brune sauser
gjerne litt tyttebær eller tyttebærsyltetøy til servering

Legg kjøttet og eventuelle kraftbein i en kasserolle og hell over nok vann til at det dekker. Ha i salt, pepper og laurbærbladet.  Kok opp og la det småkoke til kjøttet begynner å løsne fra beina. Det tar mellom 40 og 60 minutter. Like etter at kjøttet koker opp, vil det danne seg litt grumsete skum på toppen. Fjern det med en øse etterhvert som det kommer. Da får du en blankere og finere kraft.

Mens kjøttet koker, skreller du grønnsakene og deler dem i terninger. Purren skjærer du i skiver.

Når kjøttet er mørt, tar du det ut av kraften og lar det avkjøles litt før du skjærer det i terninger. Samtidig kan du ha alle grønnsakene oppi kraften og koke opp igjen. De trenger ca. 20 minutter på å bli møre.

Når kjøttet er delt opp tar du det tilbake i kjelen.

Når grønnsakene er ferdigkokt, rører du inn nok jevning til at du får den ønskede konsistensen på lapskausen.

Smak til for å kjenne om det er passe krydret.

Server gjerne lapskausen med godt flatbrød og tyttebær.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *