Urtefylt lammelår med balsamicosaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Urtefylt lammelår med balsamicosaus

Når man steker lammelår i en langpanne, som jeg gjør her, er det veldig enkelt å lage en supergod base for den beste sausen å servere til. Jeg bare deler noen rødløk og gulrøtter i biter og heller i balsamicoeddik fra Il Torrione og kokende vann.

Balsamicoeddiken er med på å gi en rundhet i smaken til sausen. Må prøves!

Urtefylt lammelår med balsamicosaus

til 8 personer

Lammelåret
1 lammelår – ca. 2 kg uten bein
4 fedd hvitløk
ca. 1 stor potte krydderurter – gjerne en blanding av ulike urter – her bruker jeg en blanding av basilikum, timian og flatbladet persille
2 ts salt
1 ts nykvernet pepper
4 ss olivenolje
2 ts provencekrydder
4 rødløk
2 gulrøtter
1 dl Il Torrione balsamicoeddik
4 dl kokende vann

Sausen
60 g smør
60 g hvetemel
kraften fra pannen
vann – nok til at det blir 6 dl totalt med væske
nykvernet pepper
1 ss Kikkoman soyasaus

Potetene
1 ¼ kg norske småpoteter
4 ss olivenolje
2 ts provencekrydder
2 ts flaksalt
nykvernet pepper

Aspargesen
2 bunter med asparges
1 ss god olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Dette er flasken å se etter i butikken.

For et utbeinet lår på denne størrelsen, kan du beregne en steketid på i underkant av 2 timer når du steker på 180 grader. Jeg bruker bestandig steketermometer sånn at jeg har full kontroll, og når jeg bruker såpass høy varme som her – 180 grader – tar jeg ut kjøttet når det har en kjernetemperatur på 52-53 grader. Kjernetemperaturen vil øke mens kjøttet hviler.

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Kjøper du et lammelår med bein, kan du lese her hvordan du enkelt beiner ut det selv!

Hakk opp hvitløkfeddene og krydderurtene og bland det sammen med halvparten av saltet og pepperen og all olivenoljen. Plasser mesteparten av dette inni lammelåret før du bruker hyssing og binder kjøttet sammen.

Fordel resten av urtene, samt krydderet rundt hele lammelåret. Gni det inn.

Del rødløkene og gulrøttene i mindre deler og plasser i langpannen. Legg lammelåret over. Stikk et steketermometer midt inne i kjøttet.

Hell i Il Torrione balsamicoeddik og vannet og sett formen mitt i stekeovnen. Stek til kjenetemperaturen er på 52-53 grader. Ta ut hele langpannen. Hell sjyen i pannen gjennom en sil og over i et litermål. Pakk løst inn lammelåret og la det hvile mens potetene stekes.

Skru stekeovnen på 225 grader varmluft. Del potetene i mindre biter – jeg deler disse småpotetene i to – og ha dem i en ildfast form. Ha over resten av ingrediensene og blad det sammen. La det stekes til potetene er gyllenbrune og er gjennomstekte. Det tar et sted mellom 20 og 25 minutter.

Smelt smøret til sausen i en kjele og rør ut hvetemelet. Spe med kraften fra lammestekingen og nok vann til at det blir 6 dl totalt med væske.

Kvern i pepper og rør inn 1-2 ss med Kikkoman soyasaus. Smak til. Det er mulig at du må ha i litt mer salt – men det er ikke sikkert – og det er mulig at du skal ha i litt mer balsamicoeddik. Men det må du smake deg fram til.

La sausen småkoke i ca. 10 minitter.

Kok opp vann til aspargesen. Skjær vekk den nederste delen av aspargesen. Kok den i lettsaltet vann i ca. 3 minutter. Hell dem over i en bolle og fordel over olivenoljen, salt og pepper.

God middag!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon