Kjempegod tomatterte

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 45 minutter + avkjøling

Porsjoner: 4

Kjempegod tomatterte

Jeg kjenner jeg får lyst på denne knallgode tomatterten igjen nå når jeg skriver ferdig dette blogginnlegget! Den er så god! Og så ble den så utrolig lekker også, synes iallfall jeg!

Det er massevis av solmodne tomater, ricottaost og filodeig som utgjør hovedingrediensene i terten, og ettersom jeg bruker ferdig filodeig, er den riktig så kjapp og enkel å lage også.

Filodeig får du kjøpt i enkelte velassorterte dagligvarebutikker og du får kjøpt det i innvandrerbutikker. Det kan enten kjøpes fryst eller fra kjøledisken. Jeg kjøper bestandig med mange pakker når jeg først kommer over det, så har jeg det liggende klart til neste gang jeg har lyst på denne tomatterten eller kanskje verdens beste spinat- og fetaostpai 🙂 (Filodeig er ikke det samme som vårrullark.)

Server terten alene som litt kveldskos til et glass med godt drikke eller server den sammen med litt annen småmat – for eksempel god spekeskinke og noen kjøttboller.

Ingredienser

Tomatterte med ricotta
8 ark filodeig
50 g smør
250 g ricotta
1 egg
1 fedd hvitløk
0.5 potte basilikum
1 ts salt
nykvernet pepper
400 g tomat(er)
1 rødløk
fru timians persillekrydder på toppen til slutt
blad basilikum til servering

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og finn frem et ildfast fat.

Er filoarkene dine frosne, starter du med å ta de opp og la de tine.

Smelt smøret og sett det til side.

Rør sammen ricottaosten og egget. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet, hakk opp basilikumen, og bland både det og salt og pepper inn. Del opp tomatene. Cherrytomater deler du i to og litt større tomater deler du i ca. 1 cm tykke skiver. Skjær rødløken i tynne skiver.

Legg et filoark på det ildfaste fatet. Pensle det med smeltet smør. Det er ikke så farlig om ikke alt blir helt jevnt og fint penslet, men sørg for at du får penslet også helt ut i kantene. Legg over et nytt ark. Ettersom arkene bruker å være rektangulære, bruker jeg å legge dem i annenhver retning sånn at det blir nesten som et kvadrat. Pensle over med smør og gjenta til du har brukt opp alle 8 arkene. Dra sammen arkene ytters sånn at du lager en kant rundt det hele.

Fordel ricottablandingen nede i bunnen av terten. Fordel over tomatskivene og rødløken. Dryss over litt mer salt og pepper. Her brukte jeg også litt av mitt eget persillekrydder (du kan se det på bildene), men det går veldig fint med bare salt og pepper også.

Sett det ildfaste fatet midt i stekeovnen og stek i 30-35 minutter til terten har fått gyllenbrune kanter.

La terten avkjøles litt før servering. Den kan også serveres romtemperert.

6 kommentarer til “Kjempegod tomatterte”

 1. Hei og du, altså- så mye deilig. Fikk så lyst på denne, men har ikke varmluft på hytta. Er det krise?

  Mvh
  Stine
  @hjemlengsel

  • Hei Stine! Så hyggelig at du synes det! Du kan godt bruke over- og undervarme. Sett på 15 grader varmere og stek den på nest nederste rille. Lykke til 🙂

 2. Hei, jeg lurer på om denne er ok å lage ferdig i dag for så å varme den opp i morgen?

  Takker samtidig for fine innslag og lekker inspirasjon!

  • Hei Lene! Denne er best samme dag som den blir laget fordi filoarkene da er på sitt beste, men hvis laging dagen før er eneste alternativ, kan du gjøre det. Eller du kan preppe og gjøre klart alt og så bare pensle arkene med smør og ha på fyllet samme dag som servering. Da tar ikke det veldig lang tid. 🙂

  • Ja, du kan godt bruke butterdeig istedenfor. Det blir en annen pai – som også blir veldig god. Prikk butterdeigen med en gaffel der hvor tomatene ligger, så den ikke hever seg for mye når den stekes. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon