Barndommens peppernøtter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time

Porsjoner: 120

Barndommens peppernøtter

Hjemme hos en av mine barndomsvenninner, Ann Kristin, hadde de bestandig en svært boks med knallgode peppernøtter til jul! Og jeg elsket de peppernøttene! Kanskje ekstra mye fordi vi aldri hadde det hjemme hos oss?

Nå har jeg fått oppskriften, så nå er vi sikret den gode smaken hjemme hos oss også.

Dette er en kjempegod deig å jobbe med, så peppernøttene er veldig fine å lage hvis du skal ha med deg unger på julebaksten. Deigen trenger dessuten ikke å ligge kaldt over natten. Gi den en halvtime på kjøkkenbenken, så er den kald nok til å bli rullet ut til nøtter.

Ingredienser

Peppernøttene
250 g lys sirup
250 g sukker
0.5 dl fløte
75 g smør
3 ts malt anis *
0.5 ts nykvernet pepper
0.5 ts bakepulver
480 g hvetemel

Slik baker du barndommens peppernøtter

*Av en eller annen grunn har det plutselig blitt vanskelig å få tak i malt anis i de vanlige dagligvarebutikkene, og det er jo egentlig ganske så rart ettersom det brukes så mye malt anis i julekakene. Men, de flese butikkene selger hel anis, så om du ikke får tak i malt, kan du kjøpe hel og knuse den i en morter eller bruke en krydder/kaffekvern om du har det.

Sett stekeovnen på 170 grader varmluft.

Ha sirup, sukker, fløte og smør i en stor kjele og kok opp. Rør rundt til alt smøret og sukkeret er smeltet.

Ta kjelen av varmen og rør inn alt det tørre. Bland gjerne alt det tørre først, så du er sikker på at det er godt blandet før du rører det godt inn.

Ta deigen ut av kjelen og pakk den i plastfolie. La den hvile på kjøkkenbenken i 30 minutter før du deler deigen i småbiter og ruller dem ut til små kuler.

Plasser dem, med litt avstand, på to bakepapirkledde stekebrett. Stek begge brettene samtidig. Stekes i ca. 15 minutter. De vil fremdeles føles ganske mye på utsiden, men vil hardne til når de avkjøles. Jeg liker mine peppernøtter best når de er ganske harde og sprø på utsiden, men fremdeles har en litt seig kjerne i midten. Vil du ha de harde helt gjennom, må du steke litt til.

Avkjøl peppernøttene på en bakerist.

Peppernøttene holder seg lenge i en lufttett kakeboks.

15 kommentarer til “Barndommens peppernøtter”

  1. Hei – takk for at du deler!
    Jeg prøvde oppskriften din på peppernøtter i dag – det er rett som du skriver – deigen er veldig god å jobbe med for liten og stor=) MEN den var veldig søt – skal det virkelig være 500g sukker i disse?

    • Du har helt rett, Sissel! Det skal være 250 g! Beklager så mye! Det skulle stå 1/4 kg og ikke 1/2! beklager så veldig mye!

  2. Hm – ble ikke helt suksess. Var ikke noe bindemiddel her, så de var vanskelige å rulle. Jeg ga raskt opp, skar dem i firkanter. De fløt ut og ble veldig gode 😃, men helt flate.

    • Hei Liv! Nå har jeg akkurat laget peppernøttene en gang til for å være sikker på at jeg har skrevet alt riktig i oppskriften, og den fungerte akkurat like fint for meg denne gangen, så er det kanskje mulig at du har lest noe feil?

  3. Hei! Denne oppskriften har jeg lyst å prøve sammen med barn og tantebarn. Det blir fire barn, som skal få gi disse bort i julegave. Hvor mange peppernøtter blir det ca av denne oppskriften, gitt at man deler i den tykkelsen du anbefaler? -Greit å beregne mengden, slik at det monner litt, og alle får gi bort til jul. 😉 På forhånd takk for svar.

  4. Kjempegode, men de ble steinharde.
    Fulgte oppskriften helt nøyaktig. Litt kortere steketid.
    Ser akkurat like ut som på bildet.
    Noe forslag til å mykgjørende de litt??

  5. Skal det koke til sukkeret er oppløst eller kun til smøret er smeltet? Og skal man elte deigen eller kun røre det sammen? Har hatt to forsøk hvor de ene ble veldig gode men nå andre gang falt de bare sammen. Eltet deigen mer og lot sukkeret smelte skikkelig første gang, så lurte derfor på hvordan du gjør det 🙂

    • Ja, sukkeret må rekke å løse seg opp, og jeg bruker å elte/røre deigen sammen skikkelig. Jeg burde kanskje skrevet det litt bedre i oppskriften.

  6. Veldig viktig at du skriver en fullverdig forklaring. Det er jo håpløst at man må gjette seg til det ene eller det andre.
    Har du feks malt stjerneanis selv?
    Hadde ikke ferdigmalt, så måtte male selv.
    3 strøkne ts selvmalt stjerneanis smakte som noe som kom fra en kjemikalie fabrikk. !
    Heldigvis stekte jeg 2 prøvekaker. Tenker at løsningen nå er å lage en ny deig uten anis og så
    blande deigene. Men, veldig unødvendig arbeid, egentlig, dersom oppskriften hadde vært godt forklart/utprøvd.
    Og igjen ønsker jeg å si at det er altfor mye sukker i oppskriftene. Usunt! Og absolutt ikke nødvendig for et godt resultat.

    • Hei Marian!
      Stjerneanis har en kraftigere smak enn anis, så om du har brukt stjerneanis, er nok det grunnen for at det smaker for kraftig for deg. Det står anis i oppskriften. Julekaker består tradisjonelt av en stor andel smør og sukker/sirup, og det var vel disse ingrediensene som gjorde at det var feststemning når de ble spist. Nå er kostholdet ganske annerledes enn det var da oppskriftene ble oppfunnet, men vi har fremdeles beholdt tradisjonen med å bake julekakene på denne måten. Hvis du ønsker å bruke mindre sukker når du baker til jul, er du jo selvfølgelig hjertelig velkommen til å gjøre det. Riktig god jul til deg!

  7. Takk for svar.
    Har aldri hørt om eller sett hel anis i butikken.
    Kun malt eller stjerneanis.
    Veldig fint om sånt blir forklart i oppskriften.

    Du sier i kommentar at du elter/rører deigen godt. Fint om det også kommer med i oppskriften.

    De fleste baker vel typiske julekaker kun en gang i året, lett å glemme what to do hvis det ikke står i oppskriften.
    Tror de fleste er redde for å endre mengder, det kan derfor godt stå i alle oppskrifter med mye sukker at det går helt fint å redusere sukkermengden. Prøve seg frem. Tok 10 % mindre i peppernøttene, og deigen oppførte seg helt fint. Neste gang prøver jeg med 15 %.

    Ellers ble deigen Veldig fin. Lett å bake ut.
    15 minutter ga sprø utside og mykere innside helt som du sa.

    Hva anbefaler du at jeg gjør? Kaste deigen eller vil det hjelpe å blande den med en ny deig uten anis?

    • Det vil sikkert gå greit å blande den med en annen. Da får du en veldig stor deig, så du får avgjøre om det passer deg eller ikke. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon