Er ikke dette brytebrødet skikkelig lekkert? Det synes iallfall jeg! Og så er det kjempegodt! Her forsvant det så fort som bare det.

Inni hver enkelt rundstykke, er det er herlig liten klump med smeltet ost og hakket basilikum, og så snart brytebrødet er ute av stekeovnen, pensler jeg det med smeltet smør tilsatt finhakket basilikum og drysser over litt finrevet parmesan. Yummy!

Lag brødet som et juletre nå på denne tiden av året og plasser den i en vanlig liten langpanne resten av året når juletremotivet ikke føles like naturlig.

Brytebrødet er supergodt å servere sammen med både denne linsesuppen og denne fiskesuppen. Ja, den er også helt super å bare servere sammen med litt god spekeskinke og god drikke.

Brytebrød med ostefyll i juletrefasong

til 1 brytebrød med 30 små rundstykker

Deigen
450 g hvetemel
1 ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
½ dl olivenolje
3 ¼ dl vann, ca. 20 grader

Ostefyllet
2 fedd hvitløk
75 g parmesan
200 g mozzarella
10-15 basilikumblader

Topping
25 g smør
6-7 basilikumblader
10 g parmesan

Ha alle ingrediensene til deigen i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Elt deigen med eltekrok på laveste hastighet i 10-12 minutter. Det er ganske mye væske i deigen så den vil være litt våt, men etter de første 10-12 minuttene med elting, øker du hastigheten på eltekroken og elter kraftig i 3 minutter. Da bruker jeg å holde på kjøkkenmaskinen så jeg er sikker på at den ikke hopper ned på gulvet. Ha ha ha. Nå vil deigen stramme seg til og blir skikkelig blank og fin.

Legg et lokk over bakebollen og sett deigen til heving til den har blitt dobbelt så stor. Det tar godt og vel 1 time.

I mellomtiden lager du ostefyllet. Ha hvitløkfeddene og parmesanen, oppdelt i mindre biter, i en matprosessor og kjør rundt til det blir helt smulete. Her brukte jeg en fersk ball med mozzarella pluss ferdigrevet mozzarella, men du kan bruke det du vil. Ha det samme hva i matprosessoren sammen med resten av osten og basilikumbladene og kjør knivene til alt er hakket opp.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 30 like store deler.  Når jeg skal dele sånn, bruker jeg å veie deigen og så veie opp hver del. Mine ble på i underkant av 28 gram pr bit, og da skal det bli omlag det for deg også.

Rull hver del ut til en bolle. Det er lettest å gjøre uten mel på benken. Så skal du kjevle hver bolle ut til en runding med en diameter på ca. 8 cm. Da må du bruke litt mel for at det ikke skal sette seg fast.

Fordel 4/5 av ostefyllet på de 30 små rundingene. Brett deigen rundt fyllet og sett dem på et bakepapirkledd stekebrett med, litt avstand, i juletrefasong. Ha skjøten ned mot bakepapiret. 2 rundstykker nederst på bakebrettet. Så 7 rundstykker over der, så 6, 5, 4 og ned til 1 rundstykke på toppen.

Legg plastfolie løst over juletreet og la det heve i 30-35 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Når brødet er ferdig hevet, fordeler du resten av ostefyllet mellom rundstykkene, som nå har hevet sammen.

Stek juletreet i ca. 15 minutter. Mens det stekes, smelter du smøret, finhakker basilikumbladene og blander det sammen. Så snart du har tatt brødet ut av ovnen, pensler du det med det smeltede basilikumsmøret. Så river du parmesanen rett over brødet.

Dra hele bakepapiret av stekebrettet og la det avkjøles på en bakerist. Når det er avkjølt er det lettere å fjerne bakepapiret.

Lykke til og god bakst!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Har du noen gode tips til andre urter jeg kan bruke isteden for basilikum? Er ikkje veldig glad i det, men har veldig lyst å prøve denne oppskrifta😜

    • Hei Elisabeth! Her kan du bruke alle dine favoritturter eller ut kan bare bruke ost. Det går også veldig fint. Rosmarin og andre urter som har veldig sterk smak ville jeg vært litt forsiktig med.
      Lykke til og god bakst!

    • Ja, det går riktig så bra, Merete!
      Ta det gjerne opp i god tid sånn at det rekker å nesten tine helt på benken før du lunker det i ovnen. God bakst!

Legg igjen en kommentar til Fru Timian Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *