Tomatsausen som kan brukes til (nesten) alt!
Tomatsausen er grunnpilaren til både pizza, spagetti og kjøttsaus, tomatsuppe, pizzaboller, moussaka, huevos rancheros (mexicanske speilegg i tomatsaus), kjøttboller i tomatsaus, minestrone….. Ja, du skjønner tegningen. Den kan brukes til (nesten) alt!
Jeg lager sikkert tomatsaus i gjennomsnitt 2 ganger i uka – hver eneste uke, så det er definitivt en grunnpilar i vårt kosthold.
Har du først lært deg en god grunnoppskrift på tomatsaus, er det nesten som å lære seg å sykle. Du kan sykle fort, sakte, langt og kort. Og du kan sykle på både damesykkel, BMX, racer- og terrengsykkel. Og så trenger du litt mer øvelse før du greier å sykle på en enhjuling! Ha ha ha!
Det er noen ting som jeg synes er superviktig når jeg lager tomatsausen. Det er å bruke gode hermetiske tomater – ikke alt av hermetikk smaker like godt – og det er å koke den lenge nok til at du får en søtlig smak av sausen. Jeg liker den ikke når den smaker surt. Har du god tid, kan du la sausen stå å putre i en time. Og om du ikke har tid til lang koking, vil en splæsj med en balsamicoeddik i sausen få frem både sødmen og litt av den dybden som lang koketid gir. Og da har jeg fiks ferdig tomatsaus på 15 minutter.
Lykke til!
Ingredienser
Tomatsaus
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
0.5 ts nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
2 boks(er) hakkede, hermetiske tomater
1 dl vann
2 ss balsamicoeddik
0.5 ts sukker
Slik gjør du
Finhakk løkene og hvitløkfeddet og ha i en kjele sammen med olivenoljen, litt salt og pepper. La det surre på litt under medium varme til løken har blitt blank og myk.
Ha i oreganoen og la det surre litt til før du heller i de hermetiske tomatene og vannet. Kok opp og la det småkoke i 8-10 minutter. Rør inn balsamicoeddiken og la det småkoke før du smaker til og kjenner om du må ha mer salt og pepper og eventuelt en liten klype sukker.
Nå kan du bruke dette som grunnlaget til alt jeg har listet opp tidligere i teksten, og helt sikkert veldig mye mer!
Ser aldeles nydelig ut! Utfordringen får meg/ oss med allergier mot hvitløk og løk`er er nettopp hvitløk og løk! Men, jeg lager tomatsaus, jeg, og da hakker jeg småbiter av f.eks gulrot og syrlige eplebiter, freser som beskrevet og fortsetter på akkurat samme måte!
Det var et godt tips, Marit!