Italiensk mandel- og sitronkake

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time 30 minutter

Porsjoner: 1

Italiensk mandel- og sitronkake

Det er noen ganger at det er nesten umulig å bare spise det ene stykket som du har tenkt. Du kjenner følelsen? Sånn er det med denne italienske mandel- og sitronkaken.

Jeg elsker italienske mandel- og sitronkaker – som det sikkert finnes 1 million ulike utgaver av. Her serverer jeg sitronyoghurt til, som rett og slett er en  match made in heaven 😉

Kaken er lettlagd, saftig, knallgod og glutenfri!

PS! De selger polenta i alle dagligvarebutikker med stort utvalg, innvandrerbutikker og helsekost.

Ingredienser

Kakerøren
250 g smør romtemperert
125 g sukker
125 g brunt demerarasukker
1 ts vaniljesukker
250 g mandler
100 g polenta + litt til formen
1 ts bakepulver
3 egg
3 sitron skallet fra alle og 0.75 dl saft

sitronsirupen
1 sitron skall og 0.5 dl saft
50 g brunt demerarasukker
1 ts vaniljesukker

Til servering
sitronyoghurt

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 160 grader og smør en rundform på 22 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen av formen. Ha 1-2 ss polenta eller hvetemel i formen og rist formen sånn at polentaen fester seg langs kantene.

Pisk smør og de tre sukkervariantene lyst og luftig med en kjøkkenmaskin.Det tar 5-6 minutter. Mens det piskes, maler du mandlene. Du kan bruke en mandelkvern eller du kan kjøre mandlene i en matprosessor. Bland de malte mandlene med polenta (evt hvetemel) og bakepulver.

Pisk eggene inn i smør- og sukkerblandingen. Ha i ett og ett av eggene og skrap ned fra kanten for å få med alt. Skru ned hastigheten på kjøkkenmaskinen før du har i mandelblandingen og rører den inn.

Vask stironene godt før du river det gule av skallet med den fine siden av rivjernet. Del opp en eller to av sitronene og klem ut nok saft til at det blir ¾ dl. Rør inn både sitronskallet og saften.

Hell røren over i den smurte formen. Stek kaken i ca. 1 time. Sjekk med en kakepinne etter 55 minutter for å se om den er gjennomstekt. Stikk kakepinnen midt i kaken. Kommer den tørr ut, er kaken ferdig. Hvis ikke, steker du litt lenger før du sjekker igjen. Dersom kaken blir for mørk på toppen, legger du et dobbelt bakepapir over kaken.

La kaken avkjøles i formen, på en kakerist.

Mens kaken steker, kan du lage sirupen. Hvis du har et zestjern, er det genialt å bruke nå, for da får du lett disse lange tynne sitronskallstrimlene som du ser på bildet. Du kan også bruke en grønnsaksskreller og så skjære tynne strimler med en kniv.

Del sitronen i to og klem ut nok saft til at det blir ½ dl. Bruk evt. også fra de sitronene som er igjen fra selve kaken. Ha sitronsaften i en liten kjele sammen med de to sukkertypene og kok opp. La det småkoke i 5-6 minutter til sukkeret er helt oppløst og det får en sirupaktig konsistens. Ha i sitronskallet og la det avkjøles.

Når kaken er nesten avkjølt, heller du sirupen over kaken.

Enjoy!

3 kommentarer til “Italiensk mandel- og sitronkake”

    • Hei Ingvild! Her har jeg brukt en ferdig sitronyoghurt fra Liberté. Jeg vet ikke om den lenger finnes i sortementet deres. Rent smaksmessig kan den erstattes med gresk yoghurt tilsatt litt leomncurd. Men du kan også bruke bare en ren yoghurt eller pisket krem til også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon