Det er noen ganger at det er nesten umulig å bare spise det ene stykket som du har tenkt. Du kjenner følelsen? Sånn er det med denne italienske mandel- og sitronkaken.

Jeg elsker italienske mandel- og sitronkaker – som det sikkert finnes 1 million ulike utgaver av. Her serverer jeg sitronyoghurt til, som rett og slett er en  match made in heaven 😉

Kaken er lettlagd, saftig, knallgod og glutenfri!

PS! De selger polenta i alle dagligvarebutikker med stort utvalg, innvandrerbutikker og helsekost.

Italiensk mandelkake med sitron

til en rundform på 22 cm

Kakerøren
250 g romtemperert smør
125 g sukker
125 g brunt strøsukker
1 ts vaniljesukker
250 g mandler
100 g polenta + litt til formen, kan erstattes med 100 g hvetemel
1 ts bakepulver
3 egg
3 sitroner, skallet fra alle og ¾ dl saft

Sitronsirupen
1 sitron, skall og ½ dl saft
50 g brunt strøsukker
1 ts vaniljesukker

Til servering
sitronyoghurt eller gresk naturellyoghurt

Sett stekeovnen på 160 grader og smør en rundform på 22 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen av formen. Ha 1-2 ss polenta eller hvetemel i formen og rist formen sånn at polentaen fester seg langs kantene.

Pisk smør og de tre sukkervariantene lyst og luftig med en kjøkkenmaskin.Det tar 5-6 minutter. Mens det piskes, maler du mandlene. Du kan bruke en mandelkvern eller du kan kjøre mandlene i en matprosessor. Bland de malte mandlene med polenta (evt hvetemel) og bakepulver.

Pisk eggene inn i smør- og sukkerblandingen. Ha i ett og ett av eggene og skrap ned fra kanten for å få med alt. Skru ned hastigheten på kjøkkenmaskinen før du har i mandelblandingen og rører den inn.

Vask stironene godt før du river det gule av skallet med den fine siden av rivjernet. Del opp en eller to av sitronene og klem ut nok saft til at det blir ¾ dl. Rør inn både sitronskallet og saften.

Hell røren over i den smurte formen. Stek kaken i ca. 1 time. Sjekk med en kakepinne etter 55 minutter for å se om den er gjennomstekt. Stikk kakepinnen midt i kaken. Kommer den tørr ut, er kaken ferdig. Hvis ikke, steker du litt lenger før du sjekker igjen. Dersom kaken blir for mørk på toppen, legger du et dobbelt bakepapir over kaken.

La kaken avkjøles i formen, på en kakerist.

Mens kaken steker, kan du lage sirupen. Hvis du har et zestjern, er det genialt å bruke nå, for da får du lett disse lange tynne sitronskallstrimlene som du ser på bildet. Du kan også bruke en grønnsaksskreller og så skjære tynne strimler med en kniv.

Del sitronen i to og klem ut nok saft til at det blir ½ dl. Bruk evt. også fra de sitronene som er igjen fra selve kaken. Ha sitronsaften i en liten kjele sammen med de to sukkertypene og kok opp. La det småkoke i 5-6 minutter til sukkeret er helt oppløst og det får en sirupaktig konsistens. Ha i sitronskallet og la det avkjøles.

Når kaken er nesten avkjølt, heller du sirupen over kaken.

For å servere yoghurten finest mulig, hvelver du en serveringsskål over yoghurtbegeret før du setter det hele på hodet. Kakk litt i boksen og klem litt på sidene slik at det slippes inn litt luft. Da vil også yoghurten slippe begeret og falle fint i skålen. Bruk baksiden av en skje til å røre to runder i yoghurten slik at sitronsaften blir lett blandet med yoghurten.

Enjoy!

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *