Årets pepperkakehus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time 30 minutter + 3 timer til deigen

Porsjoner: 1

Årets pepperkakehus

Å! Jeg er så fornøyd med årets pepperkakehus! Det er egentlig et pepperkakedrivhus, men det kan like gjerne være et helt vanlig hus med mange vinduer. Jeg turte ikke å lage større og flere vinduer enn det jeg gjorde.

Det er egentlig et aldri så lite under at dette pepperkakedrivhuset står akkurat som det gjør, for jeg er egentlig en sann kløne når det kommer til bakverk som trenger konditorferdigheter. Veggene til pepperkakehusene mine bruker dessuten å bli litt ujevne – fordi jeg ikke er nøye nok når jeg lager sjablongene – sånn at det er vanskelig å sette sammen huset.

I år brukte jeg maler som jeg fant på Melange sine hjemmesider, og så lagde jeg litt ekstra med vindu i de mallene.

Pepperkakedeigen lagde jeg med min egen oppskrift – den samme som jeg bruker hvert eneste år – og den funker veldig fint. Den både smaker godt og den holder seg stabil under stekingen. Perfekt, med andre ord 😉

Klikk deg inn her for å komme til oppskriften på PEPPERKAKEDEIGEN! Jeg brukte 1 porsjon til dette huset – da hadde jeg nok deig til noen pepperkaker også.

Som du kan se av oppskriften, bruker jeg ikke hevemiddel i deigen. Smaken blir akkurat like god som om du hadde brukt det, og den holder seg mye finere i fasongen.

Det er lurt å lage pepperkakedeigen dagen før du skal kjevle den ut. Den holder seg fint i kjøleskapet mange uker.

Jeg har bestandig syntes det er noe herk å smelte sukker for å sette sammen pepperkakehus. Jeg synes det er vanskelig å jobbe med og det er veldig lett å brenne seg. Melisglasur skal jo på huset allikevel, så jeg bruker heller det. For å få en stabil og holdbar melisglasur, lager du det som heter Royal icing. Da pisker du eggehviter i en kjøkkenmaskin, og når de begynner å få hvite topper, tilsetter du melis og en liten skvett sitronsaft. Oppskriften står litt lenger ned.

Jeg prøvde å feste gelatinplatene, som jeg bruker som vindu i drivhuset, med royal icing også, men det gikk ikke så bra. Glasuren er jo våt når du sprøyter den på, og det gjorde at gelatinplatene krøllet seg. Neste år skal jeg feste dem med smeltet sukker, eller se om jeg finner kakelim i butikken.

Ingredienser

Pepperkakedeigen
250 g smør
275 g sirup
275 g sukker
3 egg
825 g hvetemel
2 ts malt nellik
1 ts kanel
0.5 ts kardemomme
1 ts malt anis
2 ts malt ingefær
0.5 ts nykvernet pepper

Royal icing
2 eggehvite(r)
250 g melis
1 ts sitronsaft

Vinduene
gelatinark
100 g sukker

Slik gjør du

Slik lager du pepperkakedeigen! – KLIKK DEG INN HER!

Jeg synes deigen stekes aller jevnest og finest når den stekes på over- og undervarme, så sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Har du bakematter av silikon, er de veldig kjekke å bruke når du skal lage hus, for da kan du kjevle rett på dem og så dra matten over på et stekebrett når deigen skal stekes. Har du ikke det, kjevler du rett på vanlig bakepapir.

Bruk nok mel til at deigen ikke setter seg fast under kjevlingen. Det er bedre å koste av litt overflødig mel før stekingen. Del deigen i 4 eller 5 deler og kjevle den ut så glatt og jevnt som du greier. La den være 5-6 mm tykk, så holder den seg stabil både  under stekingen og monteringen.

Plasser malene på deigen og skjær ut med en spiss kniv. Jeg er så dårlig på å skjære rett, så jeg bruker bestandig en linjal oppå malen, der hvor det er lange rette kanter. Fjern deigen der det skal være vinduer og dører og dra bakepapiret forsiktig over på et stekebrett. Stekes på nest nederste rille rundt 15 minutter. Jeg stekte mine i 17 minutter.

Dersom deigen har sklidd litt ut under stekingen, er det lurt å legge malen over mens det fremdeles er varmt, for å rette opp eventuelle skjevheter. La tak og vegger ligge på stekebrettet til de er avkjølte.

Gjenta til alle tak og vegger er kjevlet og stekt.

Klipp gelatinplater sånn at de passer til vinduene. Smelt sukkeret i en kjele og bruk baksiden av en sleiv eller en skje for å fordele knekk rundt vinduene. Legg på gelatinplatene og press dem ned til knekket stivner.

Royal icing
Ha eggehvitene til glasuren i en helt ren miksebolle og pisk til det begynner å dannes hvite topper. Da tilsetter du melisen, én og én skje om gangen, mens mikseren går på høy hastighet. Ha i sitronsaften til slutt. Pisk til du får en tykk og glatt glasur.

Ha glasuren over i en sprøytepose.

Pynt vegger og tak etter beste evne.

Montering
Det kan være lurt å finne frem noen kartonger/bokser som kan støtte opp veggene før du monterer.

Sett en langside og kortside mot hverandre og sprøyt på et godt lag med glasur i hjørnet. Du kan gjerne sprøyte litt på innsiden først, så på utsiden. Hold veggene i riktig vinkel, og støtt gjerne med kartongene, til glasuren har stivnet. Det tar litt tid, så du må være tålmodig.

Gjenta med den andre lang- og kortveggen. Da kan du montere både de sammen og dem igjen sammen med de to du allerede har montert. La det stivne. Sprøyt på litt ekstra med glasur der du ser at det blir luft mellom platene.

Før du skal sette på taket, sprøyter du på glasur på toppen av alle veggene. Legg på taket og hold det fast til glasuren stivner.

Så er det bare å krysse fingrene og å håpe på at huset står oppreist neste gang du titter innom 🙂

2 kommentarer til “Årets pepperkakehus”

  1. Hei.
    Du kan legge gelatin platene på pepperkakedeigen og så setter de seg fast når du steker veggen/ taket eller hvor du fester vinduene. Da før du vinduer med mønster og de sitter fint fast på pepperkakehuset. Et lite tips fra meg.

    • Tusen takk for tipset, Sissel-Anita! Da skal jeg prøve å huske det til neste gang jeg skal bake pepperkakehus!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon