Det er typisk meg å få lyst til å bake på kvelden! Akkurat litt for sent for at jeg rekker å bli ferdig med alle de prosessene en gjærdeig må gjennom før jeg skal legge meg. Det er da kaldheving er fenomenalt! Jeg elsker kaldheveing!

Vit at stort sett alle gjærbakstoppskriftene på bloggen kan brukes med kaldheving. Da halverer du gjærmengden og bruker kaldere væske. Hvis jeg har tid når jeg kaldhever, lar jeg deigen forheve før jeg ruller ut baksten, dekker den til og setter hele stekebrettet i kjøleskapet. Så bare tar jeg baksten rett fra kjøleskapet og over i varm stekeovn. Og om jeg ikke har tid, hopper jeg over forhevingen før kaldhevingen. Den største forskjellen på på om deigen får forheve eller ikke, er at den er litt bedre å jobbe med etter en forheving. Smaksmessig merker iallfall ikke jeg stort.

Hvis du vil bake ferdig brødene med en gang, bruker du 1 pakke gjær, lar væsken være rundt 25 grader og for- og etterhever brødene i på vanlig måte før du steker dem.

Kaldhevet hverdagsbrød med rugmel

2 brød i 2-litersformer

600 g hvetemel
100 g grovt sammalt hvetemel
200 g fint sammalt rugmel
100 g havregryn
50 g kruskakli
100 g linfrø
1 ½ ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
3 ½ dl melk, 18–20 grader
4 dl vann, 18–20 grader

Ha alle de tørre råvarene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bollen før du har i melken og vannet og setter i gang kjøkkenmaskinen på laveste hastighet. Elt deigen i 15 minutter til den slipper bollen og har blitt blank.

Smør brødformene med olje eller formfett eller kle dem med bakepapir.

Ettersom deigen skal heve lenge i kjøleskapet, bryr jeg meg ikke om å forheve deigen men hvelver den rett på et lett melet bakebord, deler den i to like store deler og ruller hver del ut til en pølse, like lang som brødformen.

Legg i brødene og dryss dem med litt rugmel før du dekker formene med plastfolie og sett dem i kjøleskapet til neste dag.

Sett stekeovnen på 230 grader over- og undervarme.

Skjær noen skrå snitt på brødene før du setter dem i stekeovnen rett fra kjøleskapet. Stek i 5 minutter før du skrur varmen ned til 200 grader, fremdeles over- og undervarme og steker videre  i 45–50 minutter. Hvelv et brød ut av formen og kakk på undersiden av det for å sjekke om det er gjennomstekt. Får du en hul lyd, er brødet ferdig. Eller du kan stikke et steketermometer i det ene brødet. Det er ferdig når kjernetemperaturen er 97 grader.

Hvelv brødene ut og over på en bakerist til avkjøling.

Her får brødskivene følge av kremost og røkt laks. Nam!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *