Kaldhevet hverdagsbrød med rug

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time 30 minutter

Porsjoner: 2

Kaldhevet hverdagsbrød med rug

Det er typisk meg å få lyst til å bake på kvelden! Akkurat litt for sent for at jeg rekker å bli ferdig med alle de prosessene en gjærdeig må gjennom før jeg skal legge meg. Det er da kaldheving er fenomenalt! Jeg elsker kaldheveing!

Vit at stort sett alle gjærbakstoppskriftene på bloggen kan brukes med kaldheving. Da halverer du gjærmengden og bruker kaldere væske. Hvis jeg har tid når jeg kaldhever, lar jeg deigen forheve før jeg ruller ut baksten, dekker den til og setter hele stekebrettet i kjøleskapet. Så bare tar jeg baksten rett fra kjøleskapet og over i varm stekeovn. Og om jeg ikke har tid, hopper jeg over forhevingen før kaldhevingen. Den største forskjellen på på om deigen får forheve eller ikke, er at den er litt bedre å jobbe med etter en forheving. Smaksmessig merker iallfall ikke jeg stort.

Hvis du vil bake ferdig brødene med en gang, bruker du 1 pakke gjær, lar væsken være rundt 25 grader og for- og etterhever brødene i på vanlig måte før du steker dem.

Ingredienser

600 g hvetemel
100 g grovt sammalt hvetemel
200 g fint sammalt rugmel
100 g havregryn
50 g kruskakli
100 g linfrø
1.5 ts salt
0.5 pk gjær
3.5 dl melk ca. 20 grader
4 dl vann, ca. 25 grader

Slik gjør du

Ha alle de tørre råvarene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bollen før du har i melken og vannet og setter i gang kjøkkenmaskinen på laveste hastighet. Elt deigen i 15 minutter til den slipper bollen og har blitt blank.

Smør brødformene med olje eller formfett eller kle dem med bakepapir.

Ettersom deigen skal heve lenge i kjøleskapet, bryr jeg meg ikke om å forheve deigen men hvelver den rett på et lett melet bakebord, deler den i to like store deler og ruller hver del ut til en pølse, like lang som brødformen.

Legg i brødene og dryss dem med litt rugmel før du dekker formene med plastfolie og sett dem i kjøleskapet til neste dag.

Sett stekeovnen på 230 grader over- og undervarme.

Skjær noen skrå snitt på brødene før du setter dem i stekeovnen rett fra kjøleskapet. Stek i 5 minutter før du skrur varmen ned til 200 grader, fremdeles over- og undervarme og steker videre  i 45–50 minutter. Hvelv et brød ut av formen og kakk på undersiden av det for å sjekke om det er gjennomstekt. Får du en hul lyd, er brødet ferdig. Eller du kan stikke et steketermometer i det ene brødet. Det er ferdig når kjernetemperaturen er 97 grader.

Hvelv brødene ut og over på en bakerist til avkjøling.

Her får brødskivene følge av kremost og røkt laks. Nam!

2 kommentarer til “Kaldhevet hverdagsbrød med rug”

  1. Godt og enkelt brød!

    Første gangen jeg tester kaldheving, og dette skal jeg gjøre igjen!

    La til solsikkefrø, og det fungerte bra.

    Takk for fin oppskrift!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon