Kleftiko
Gi deg selv en herlig liten utflukt til Hellas med kleftiko! Herlig ovnsbakt lammekjøtt og grønnsaker med fetaost!
Kleftiko er lammekjøtt, noen ganger i hele stor stykker, andre ganger i mindre biter – som jeg bruker her – pakket inn i bakepapir sammen med gode grønnsaker, krydder og olivenolje og bakt i stekeovnen til kjøttet er så mørt at det ramler fra hverandre. Til slutt åpner man opp “bakepapirpakken”, smuldrer over fetaost og setter det tilbake i stekeovnen til fetaosten og kjøttstykkene blir gyllenbrune. Nam!
LES MER! Sånn lager du en annen gresk favoritt: STIFADO!
Teksten fortsetter under annonsen
Har du en Römertopf stående halvveis nedstøvet i et skap, er den genial å bruke når du skal lage kleftiko. En vanlig, stor gryte – som tåler å stå i stekeovnen – kan også brukes. Eller du kan gjøre som jeg bruker å gjøre; legge et lag med aluminiumsfolie, så bakepapir i en en vanlig ildfast form. Begge må være store nok til å pakke rundt kjøttet under steking. Stekemulighetene er mange. Det vikige er at kjøttet og grønnsakene ligger beskyttet slik at all saftigheten blir beholdt inne i sin egen kokong under stekingen.
Ingredienser
8 potet
6 sjalottløk
1 paprika
1 gulrot/gulrøtter
1 tomat(er)
8 fedd hvitløk
6 greiner oregano
6 greiner persille
1 kg lammekjøtt jeg bruker jeg lammebog
1 ts dijonsennep
0.5 dl hvitvin
1 dl olivenolje
2 ts tørket oregano
1 ts salt
nykvernet pepper
100 g fetaost
Slik lager du kleftiko
Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.
Del potetene og sjalottløkene i to, paprikaen, gulroten og tomaten skjærer du i mindre biter, mens hvitløkfeddene kan være hele. Hakk opp oreganoen og persille. Ha alt dette over i en stor bolle.
Skjær vekk store spekkbiter fra lammekjøttet før du deler det i ganske store stykker, rundt 5 x 5 cm store. Ha kjøttbitene også i bollen sammen med resten av ingrediensene, unntatt fetaosten, og bland det godt sammen.
Som jeg har lært, er det mest vanlig å bake kleftiko i bakepapir, men du kan også ha det rett i en gryte eller Römertopf. Jeg legger et bakepapir på et flak med aluminiumsfolie og heller alt oppi der. Så tar jeg tak i alle endene og får samlet det sammen til en helt tett pose og legger hele i en ildfast form.
Teksten fortsetter under annonsen
Sett formen i stekeovnen og la det steke i 2 ½ -3 timer. Åpne opp papiret eller ta av lokket, skru varmen opp til 230 grader og smuldre over fetaosten. Sett formen tilbake og stek i 10-15 minutter, til osten har fått gyllenbrune flekker.
Da er det klart for kleftiko! God middag!
Sjekk ut Fru Timian SMAK for å finne noen nye FAVORITTSMAKER
Dette høres veldig godt ut. Tror du retten kan lages i en slow cooker?
Ja, denne er nok helt perfekt for slow cooker