Tomatisert kjøttgryte med høyrygg

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 4 timer og 30 minutter

Porsjoner: 6

Tomatisert kjøttgryte med høyrygg

Høyrygg er et av de kjøttstykkene som blir bedre og bedre jo lengre tid det får over svak varme i en gryte, og er en av stykningsdelene som typisk blir brukt i kjøttsupper, gryteretter og lapskaus. Når jeg lager lapskaus koker jeg først kjøttet i hele store biter, før jeg avkjøler det nok til å greie å dele det i terninger og bruke i lapskausen.

Til denne gryten, skjærer jeg kjøttet i litt store terninger helt fra begynnelsen av, og så får det gå i gryten sammen med masse andre gode råvarer. Beregn tre til fire timer koketid, så får du herlig mørt kjøtt og grønsaker.

Bruker du en gryte som tåler å stå i stekeovnen, kan du også sette hele gryten – med lokket på – inn i stekeovnen på 115 grader og la den stå tilsvarende lenge.

Hvis du kjøper kjøttet hos en slakter, kan du gjerne spørre om du får med noen kraftbein også, som du kan la være med i hele kokeprosessen.

God middag!

Ingredienser

Kjøttgryten
1 kg høyrygg
3 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
2 løk
2 stilk(er) stangselleri
3 gulrot/gulrøtter
2 laurbærblad
8 dl hakkede, hermetiske tomater
2.5 dl vann
2 ts worcestershiresaus
1.5 ts salt
1 ts nykvernet pepper
0.5 ts sukker
5 greiner persille

Potetstappe
1 kg potet
1 fedd hvitløk
50 g smør
2.5 dl h-melk
1 ts flaksalt
0.5 ts nykvernet pepper

Slik gjør du

Skjær kjøttet i terninger på ca. 3 x 3 cm. Varm 1 ss olje i en stekepanne og brun 1/3 av kjøttbitene på høy varme i ca. 2 minutter på hver side, til de blir gyllenbrune. Ha dem over i en gryte og gjenta med resten av kjøttet og oljen i 2 omganger til.

Hakk opp hvitløken og del løken i båter. Selleristengene deler du i terninger på ca. 1 x 1 cm. Del gulrøttene i 2 cm tykke skiver. Ha alt dette i gryten sammen med kjøttet og resten av ingrediensene, unntatt sukkeret og persillen. Kok opp. Legg over et lokk og la gryten småputre i 3–4 timer. Du kan også sette gryten i stekeovnen på 115 grader tilsvarende lenge.

Skrell potetene til potetstappen, del dem i store terninger og ha dem i en kasserolle med kokende, usaltet vann. Fjern skallet på hvitløkfeddet og ha i kasserollen. Kok opp og la det koke til potetbitene er møre. Hell av vannet og la potetene dampe tørre i noen minutter.

Ha i smøret og mos det sammen med potetene og hvitløkfeddet. Spe med melken og rør den inn med en sleiv. Smak til med salt og pepper.

Like før servering rører du inn sukkeret og tester smaken på gryten. Kanskje skal du ha i litt mer salt og pepper?

Dryss litt persille over ved servering.

God middag!

2 kommentarer til “Tomatisert kjøttgryte med høyrygg”

    • Ha ha ha! Det var vel litt mange gryter! Her passer det nok bedre med «timer» enn «gryter». Skal bytte ut med en gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon