Julekake med rosiner

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Julekake med rosiner

Å, det var skikkelig godt! var den enkle konklusjonen fra husets 12-åring da en tykk skive julekake kjapt forsvant fra skjærefjøla mens mor foreviget resten. Og mer enn det er det egentlig ikke nødvendig å si. Søt og luftig julekake med massevis av saftige rosiner er jo nettopp det – skikkelig godt.

Jeg bruker 2 triks som jeg lærte på bakekurset hos Morten Schakenda når jeg lager denne deigen. Jeg bløtlegger rosinene før jeg har dem i deigen – på den måten blir de veldig mye saftigere og bedre i baksten – og jeg tilsetter kaldt smør i terninger når deigen er nesten ferdig eltet. Før har jeg bare brukt å gjøre det i briochedeigen min, men nå gjør jeg det i alle søte gjærdeiger med smør i.

Jeg elter deigen dessuten lenger enn jeg tidligere gjorde. Det lærte jeg jo forsåvidt også i Lom. Da ble det vel 3 triks.

Du trenger heldigvis ikke å bruke noen triks for at disse brødene skal få bein å gå på.

God bakst!

Julekake med rosiner

Dette trenger du for å bake 2 store eller 3 litt mindre julekaker
1 dl vann
150 g rosiner
650 g hvetemel
1 ts kardemomme
75 g sukker
50 g sirup
1/2 ts salt
50 g gjær – bruk gjerne den røde pakken for søte deiger
4 dl melk
125 g kaldt smør
1 egg + 2 ss melk til pensling

Kok opp vannet og ha det i en bolle sammen med rosinene. La det stå slik i 15-20 minutter.

Ha hvetemelet, kardemommen, sukker, sirup og salt i en bakebolle. Smuldre i gjæren (eller rør den ut i melka hvis du heller vil det – men du trenger det ikke, gjæren vil bli oppløst i løpet av eltetiden). Melken lar jeg bare være kald når jeg heller den i miksebollen. Hell i vannet som rosinene har ligget i og sett igang eltekroken. Elt deigen på den laveste hastigheten i 15-20 minutter. Ta opp en klump og kjenn om du kan dra i den uten at deigen går i stykker. Da har du arbeidet opp nok gluten.

Del opp smøret i terninger og ha det i mikseren mens eltekroken går. Elt videre i 5 minutter. Etter 3 minutter har du i rosinene og lar dem eltes inn i deigen også.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar rundt 1 time.

Hvelv deigen over på bakebordet og brett den sammen en gang. Min deig bruker å være så glatt og fin at jeg ikke trenger mel på bakebordet. Bruk et tynt lag, hvis det er nødvendig. Nå kan du enten dele deigen i 2 eller 3 like store deler. Deler du i 2, blir brødene ganske store. De blir imidlertid så gode at det ikke bruker å være noe problem at de ikke spises opp før de har blitt for gamle.

Nu vel. Del deigen i det antallet du ønsker og form til runde brød. Legg dem over på bakepapirkledde stekebrett. La brødene etterheve under et klede i ca. 40 minutter. I mellomtiden setter du stekeovnen på 200 grader.

Pisk lett sammen egg og melk og pensle brødene. Samtidig som du setter brødene inn på nederste rille i stekeovnen, senker du temperaturen til 180 grader. Stek brødene i ca. 40 minutter. Med 3 litt mindre brød, vil steketiden bli litt fortere. Stikk gjerne et steketermometer midt inn i det ene brødet for å sjekke om de er gjennomtekte. De skal ha en kjernetemperatur på 97-98 grader.

La brødene avkjøles på en bakerist.

Julekake med rosiner

Spises akkurat som de er eller med et godt lag med smør på og en skive med brunost på toppen.

Julekake med rosiner

Da kan jula komme!

13 kommentarer til “Julekake med rosiner”

 1. Disse ble svært gode. Den beste julekaka jeg har smakt, sa mannen min, og han er en julekakekjenner. Gleder meg til å bake fruktkaka di til jul også. Den er veldig god.

 2. Kjempespent- vraket gammel julekakeoppskrift for å prøve denne:) skal steke nå.

  Men deigen/kakene er flotte så langt, så tipper de blir gode.
  Du skriver ikke hva slags smør du bruker ?? Jeg brukte 2/3 meierismør, resten margarin. Opplevde at smør «kladdene» ikke ble helt knadd inn i deigen, så fint å vite til neste bakst:)

  • Hei Ellen!
   Jeg bruker bestandig meierismør så lenge som det står smør i oppskriften. Blir ikke smøret helt eltet inn, er det bare å elte enda litt til, så skal det gå bra. Håper de ble gode 🙂

 3. Hei. Forsøkte å bake disse idag, men antagelig hadde jeg litt for lite mel ,selv om jeg fulgte oppskriften. De hevet seg og ble kjempestore – og så falt de sammen. Tror du det er for lite mel? Vil prøve en gang til for de var veldig gode på smak.

  • Hei Anne Mari! Det høres ut som om brødene hevet for lenge på andre heving, slik at de først ble så store og så sank sammen. Kan det være årsaken?
   Og ja, de er kjempegode i smak!

 4. Bytt ut noe av melken med vikingmelk i deigen til julekake . Veeeldig deilig altså 👍 Baker glad 😊🍞🍰😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon