Supergode kardemommeknuter!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Supergode kardemommeknuter!

Hvis du har det på noenlunde samme måte som meg, kjenner du momentant suget i magen komme når den første lukten av gjærbakst siver ut stekeovnsdøra mens baksten får sin tiltenkte gyllenbrune farge. Ofte må jeg ta meg sammen for la brødene og bollene få stå lenge nok i ovnen slik at de rekker å bli gjennomstekte før jeg hiver meg over. Ja, jeg har brent både fingertupper og gane i mine halvhysteriske forsøk på å spise alt for varme boller, og ikke minst skolebrød, med varm vaniljekrem på toppen som brennhet setter seg fast i ganen.

Fremdeles må jeg bestandig grave ut mesteparten av innmaten på nystekte boller, og spise den selvfølgelig, mens jeg fyller hullet med det beste syltetøyet kjøleskapet har å by på. Her må det skytes inn at bollene bør inntas lett foroverbøyd om ikke både genser og bukse skal sendes til vask etterpå. Det er hva jeg kaller magisk hverdagslykke!

Mens vi først er inne på magi, må jeg si noen ord om deigen jeg bruker til disse kardemommeknutene. Den er magisk både å jobbe med og å spise så snart den er ferdigstekt. Jeg har i alle tider brukt den samme oppskriften til boller, skolebrød og alskens god søt gjærbakst. Jeg har dog foretatt noen små justeringen i årenes løp, men grunndeigen er den samme. Ingen annen oppskrift har jeg fått i nærheten av så mange tilbakemeldinger på. Kvinner og menn, definitivt flest kvinner, som har bakt helt grei gjærbakst i 20, 30, 40 år rapporterer om et nytt gjærbakstliv etter at denne oppskriften kom inn i livene deres. Nå vet jeg at jeg er på kanten til å være vel oppesen, men her seirer frimodigheten. Alle fortjener å ha en superb oppskrift på noe av det beste som finnes!

Det er viktig å bygge opp en god elastisitet i deigen når du skal bake knuter, som jeg gjør her. Så lenge som deigen skal dras og formes, trenger jeg at det kan gjøres det uten at den ryker. Derfor elter jeg den skikkelig lenge og jeg bruker ganske lite gjær slik at den bruker ekstra tid på å heve. Fortjenesten er at du får en deig som er himmelsk god å jobbe med.

Supergode kardemommeknuter!

Dette trenger du for å bake 26 kardemommeknuter

Deigen
200 g mykt smør
1,1 kg hvetemel
125 g sukker
1 ts bakepulver
1 ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr, for søte deiger
7 dl melk, fingervarm

Kardemommefyll
175 g mykt smør
175 g sukker
2 ts malt kardemomme eller 10 kardemommekapsler

Start med å dele smøret i terninger og sett det til side. Smøret må våre godt og mykt til inneltingen litt senere.

Ha mesteparten av hvetemelet i en bakebolle sammen med sukker, bakepulver og salt. Bruker du tørrgjær, blander du den også inn nå. Fersk gjær smuldrer du opp og rører ut i melka. Hell den over i bollen og elt deigen i 15 minutter.

Tilsett smørterningene én og én mens du lar miksmasteren gå på litt over medium hastighet. Elt videre i 5 minutter. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til den blir dobbelt så stor. Det tar om lag 1 time.

Supergode kardemommeknuter!

I mellomtiden rører du sammen fyllet. Bruker du kardemommekapsler, må du knuse dem, fjerne skallene og så knuse frøene i en morter eller krydderkvern.

Supergode kardemommeknuter!

Dryss litt hvetemel på benken og hvelv deigen over.

Supergode kardemommeknuter!

Nå kan du enten dele deigen i to og så kjevle hver del ut til en leiv på 80 x 30 cm eller kjevle ut én stor på 80 x 60 cm. Løft på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel. Smør på fyll utover hele leiven.  Nå skal leiven brettes før den deles. Ta tak i den ene kortsiden og brett den inn til midten, så den andre og brett helt over slik at det nå er tre lag med deig oppå hverandre.

Skjær opp i 13 eller 26 strimler, alt etter om du har delt deigen eller ikke. Strekk hver strimmel så langt du greier uten at den går i stykker. Samtidig holder du den fast på den ene siden mens du tvinner den. For å greie å rulle knuten 3 ganger, som jeg har gjort her, må deigstrimmelen bli rundt 60 cm lange. Hold én ende fast mellom tommel og langfinger. Surr deigen rundt alle fingrene, minus tommelen, 3 ganger. På tredje runde holder du strimmelen fast med tommelen mens du drar enden av deigen over fingertuppene og ned i knuten. Det kan være lurt å øve seg med en hyssing før du setter i gang. Synes du det er vanskelig å få hver strimmel så lang, snurrer du den rundt fingrene 2 ganger istedenfor.

Legg knutene over på to bakepapirkledde stekebrett og la dem etterheve under et klede i 20–30 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader.

Stek knutene på nest nederste rille i 13–17 minutter. Alle stekeovner er forskjellige, så følg med på din. Legg knutene over på en bakerist til avkjøling.

Supergode kardemommeknuter!

God bakst!

Supergode kardemommeknuter!

Så snart knutene er kalde nok til at du greier å ta i dem uten å brenne fingrene, er det duket for en aldri så liten fest!

4 kommentarer til “Supergode kardemommeknuter!”

  1. Disse kardemommeknutene er virkelig vidunderlige, og jeg er enig i at dette er en fantastisk deig! Det er første gang jeg prøver meg på den, og den blir nok min faste deig til søt gjærbakst fra nå av. Men jeg lurer på hvorfor bakepulveret, kan du si noe mer om det?
    Gry

  2. Hei Gry!
    Beklager et fryktelig sent svar, men mailen forsvant mellom div. andre. Jeg bruker bakepulver for å gi deigen et ekstra lite løft slik at de blir enda litt luftigere. Det er intet must å bruke det, for de blir veldig luftige uten også.
    Marit

  3. Takk for svar, Marit. De er virkelig kjempegode, og jeg får masse skryt hver gang jeg byr på dem. Det er sant at de er ekstra luftige. Tror jeg må bake en omgang til, de siste knutene forsvant fra fryseren i går!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon