Lammegryte med hjerter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Lammegryte med hjerter

Putrenivået bruker å holdes både høyt og jevnt her i huset på den tida av året hvor gryteputring og peiskos hører hjemme! Jeg er en svoren tilhenger av mat som bare blir bedre desto lenger den står enten på stekeplata eller helst inne i stekeovnen. Så sant det lar seg gjøre, bruker jeg nemlig å sette hele gryta inn i stekeovnen. Der kan den stå fullstendig uten tilsyn i mange timer. Ikke svir den seg i bunnen av gryta og ikke koker den over. Helt perfekt.

Når jeg lager søndagsmiddag som dette, lager jeg bestandig dobbel porsjon, så er mandagen i boks også.

Lammegryte med hjerter

Dette trenger du for å lage lammegryte med hjerter til 8 personer

Lammegryte
300 g bacon
3 ss olivenolje
2 ss smør
2 kg lammebog eller -nakke (fårikålkjøtt)
3 løk
5-6 fedd hvitløk
4 gulrøtter
350 g sjampinjong
1 ss tørket timian
3 laurbærblader
3 ss hvetemel
3 ½ dl rødvin
3 ½ dl kjøttbuljong

Topping
4 grener frisk timian
2 grener frisk rosmarin
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
120 g kaldt smør
3-4 ss vann
1 egg

Sett stekeovnen på 130 grader.

Del baconet i småbiter og ha det i en gryte sammen med oljen og smøret. La det brunes på litt over medium varme i 5-7 minutter. Imens deler du opp lammekjøttet i mindre biter – dersom det kom i store biter fra butikken. Ta ut baconet, men la fettet være igjen, skru opp varmen og ha i kjøtt til det dekker bunnen av gryta. Brun det kjapt på alle sider. Ta det ut og gjenta med resten av kjøttet.

Hakk opp løken og hvitløken, del gulrøttene og soppen i mindre biter. Ta alt kjøttet ut av gryta, skru ned varmen og ha i løken og hvitløken. La den surre noen minutter. Ha i gulrøttene og soppen, timian og laurbærblader. Surr videre i 5 minutter. Legg kjøttet og baconet tilbake i gryta.

Rist eller visp sammen melet og vinen til det blir klumpfritt. Ha væsken oppi gryta, legg på et lokk og sett gryta inn i stekeovnen i 1 time og 30 minutter. Den kan også putre på svak varme på stekeplata.

Toppingen kan du gjøre klar når du først er i gang. Ha urtene, hvetemel og bakepulver i en food processor og kjør det sammen til urtene er opphakket. Del smøret i terninger og ha i. Kjør til smøret har blitt helt smulete. Tilsett nok vann til at deigen bli så fast at du kan samle de sammen til en klump.

Dryss litt hvetemel på bordet og hvelv deigen oppå. Kjevle den ut til den er ca. 1 cm tykk. Trykk ut hjerter med en pepperkakeform. Du skal plassere hjertene rundt kanten av gryta, så sjekk hvor mange du trenger. Jeg trenger 8 stykker til denne gryta. Legg hjertene til side på et meldrysset fat.

Etter 1 ½ times steking tar du gryta ut av stekeovnen, tar av grytelokket og plasser hjertene rundt kanten med litt mellomrom. Visp sammen egget og pensle på deigen. Sett gryta tilbake på nederste rille i stekeovnen, skru opp varmen til 180 grader og stek videre i ca. 45 minutter.

God middag!

 

Oppskriften er fra boka mi «Søndagsmiddag» og det er Mette Møller som har tatt bildet. Følg gjerne Mette på Instagram: @mettemfoto

5 kommentarer til “Lammegryte med hjerter”

    • Jeg bruker kjøtt med bein på, Trine og jeg lar beinene være med gjennom hele prosessen! De er med på å gi god smak til den ferdige gryten 🙂

    • Hei Sigrid!
      Ja, det går bra. Det kan du godt gjøre 🙂 Gryter går veldig bra i stekeovnen, ken kasseroller med plasthåndtak fungerer dårlig.

    • Tusen takk for raskt svar! Skal lage til 18 pers i kveld … Kan det være lurt å ha andre grønnsaker enn gulrot og sopp i, eller klarer det seg lenge sammen med brødhjertene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon