Kaldhevede frokostknuter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kaldhevede frokostknuter

Har du en like stor forkjærlighet som meg til nystekte rundstykker til frokost? Åh! Det er utolig deilig å starte dagen med duftende gjærbakst!

Utfordringen med denne nybaksten er jo at jeg ikke har spesielt lyst til å stå opp gryende tidlig for å sette igang med bakingen en lørdag eller søndag morgen.

Det er da kaldheving er genialt! Du bare lager deigen og ruller ut rundstykkene – eller hva du nå lager – på kvelden, og lar det heve i kjøleskapet over natten. Så er det bare å ta brettet ut av kjøleskapet neste morgen, la baksten bli litt varmere og så sette den inn i en varm stekeovn.

Du kan selvfølgelig bruke denne oppskriften med vanlig fremgangsmåte også – altså at du forhever deigen i ca. 1 time og etterhever den i ca. 45 minutter før du steker rundstykkene. Da øker du gjærmengden til det dobbelte.

Kaldhevede frokostknuter

Dette trenger du for å lage 12 frokostknuter
350 g grovbakstmel
50 g havregryn, store eller lettkokte
350 g hvetemel
1 ts salt
10 g fersk gjær eller 3 g tørrgjær
5 dl vann
litt sesamfrø til dryss før steking

Ha alt det tørre i en miksebolle. Fersk gjær smuldrer du bare rett i bollen. Start miksmasteren på laveste hastighet, hell i vannet og elt deigen godt sammen på laveste hastighet. Ettersom du skal rulle ut pølser til knytingen etterpå, er du avhengig av å ha en elastisk deig. Det betyr at du må elte deigen i minst 10 minutter.

Hvis jeg har tid til å la deigen få en liten forheving nå, bruker jeg å la den heve i 30-40 minutter nå, men ofte kommer jeg på at jeg skal bake like før jeg har tenkt å legge meg, så da bare ruller jeg ut rundstykkene og setter dem på stekebrettet med en gang. Det funker riktig så fint!

Hvelv deigen ut på bakebordet og del den i 12 like store deler. Vil du lage knuter, ruller du hver del ut til en pølse på ca. 40 cm. Så lager du en løkke og knytter du begge endene inn i løkka. Se på filmen her for å se hvordan jeg gjør det.

Plasser knutene på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk det med plastfolie og sett det i kjøleskapet over natten.

Neste dag tar du ut brettet og setter på stekeovnen på 225 grader. Så koker du opp litt vann i en romslig kasserolle og setter stekebrettet på toppen mens stekeovnen varmes opp.

Pensle rundstykkene med litt vann og dryss over sesamfrø.

Stek rundstykkene på 225 grader i 15-18 minutter.

Kaldhevede frokostknuter

Ta dem ut og la dem avkjøles på en bakerist.

Kaldhevede frokostknuter

 

 

 

 

Ett kommentar til “Kaldhevede frokostknuter”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon