Scones til frokost

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 40 minutter

Porsjoner: 16

Scones til frokost

Ingen scones uten smør – og i ganske så store mengder! For det er smøret som sørger for at scones blir så luftige og lette som de helst skal være. Akkurat dette er mysterium for meg: Hvordan tungt smør kan bli så luftig og lett i vellykkede bakverk.

Scones har sin opprinnelse på de britiske øyer, men ingen vet helt om tradisjonen startet i England, Skottland eller Irland. Britene serverer dem vanligvis til ettermiddagsteen, men jeg elsker å spise scones til helgefrokosten. For å gjøre dem litt mer frokostaktige, har jeg erstattet noe av det fine hvetemelet med fint, sammalt hvetemel.

Når du baker dine scones, skal du behandle deigen med varsomhet. Så snart du har blandet sammen det tørre med det våte, er det viktig å ikke røre mer i deigen enn høyst nødvendig. For mye røring vil nemlig medføre at de ferdige sconesene blir tørre og harde. Og dét vil vi jo ikke ha, vi vil ha scones som er luftige, smørrike og skikkelig deilige!

Ingredienser

Scones
450 g hvetemel
250 g fint sammalt hvetemel
75 g sukker
4 ts bakepulver
1 ts natron
175 g smør
0.5 appelsinskall
0.5 l kefir

Bjørnebærsyltetøy
400 g bjørnebær
200 g sukker

Til servering
rømme

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 170 grader varmluft og kle et stekebrett med bakepapir.

Ha alt det tørre i en matprosessor. Del opp smøret og ha i. Kjør knivene rundt til alt

Vask appelsinen godt før du river det oransje av skallet og har det i bollen sammen med det tørre. Bland det sammen. Hell i kefiren og kjør knivene rundt akkurat lenge nok til at alt er blandet sammen.

Dryss et lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen før du kjevler den ut til den er ca. 2 cm høy. Bruk en rund utstikker, et glass eller lignende, for å stikke ut sconesene. Her bruker jeg en utstikker som er 7 cm i diameter.

Legg dem over på stekebrettet. Deigen som blir til overs etter første utstikkingsrunde, knar du sammen igjen og kjevler ut. Gjenta til du har brukt opp hele deigen.

Stek sconesene i 18–20 minutter. Ta dem ut og la dem avkjøles på en bakerist.

Ha bærene og sukkeret i en kasserolle og kok opp. La småkoke i 15–18 minutter, til det begynner å bli ganske så tykt. Bruk en skje til å ta av skummet som dannes på toppen de første kokeminuttene. Rør rundt innimellom.

Ha syltetøyet over i et syltetøyglass. Kan oppbevares i kjøleskap i minst én uke. Vil du lage en større porsjon for langtidsoppbevaring, må du bruke sterile glass. Fyll glassene helt fulle og tørk av eventuelt søl langs kantene.

Oppskriften og bildene er fra boken min “Fru Timians beste sommermat”. Bildene er tatt av Studio Dreyer+Hensley

2 kommentarer til “Scones til frokost”

  1. Kan anbefale å lage scones uten smør, men med kremfløte! Utrolig enkelt å røre sammen, og de får en perfekt konsistens.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon