Svenske knekkebrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Svenske knekkebrød

Disse knekkebrødene har jeg fått helt dilla på! De er rett og slett kjempegode! Ideen til dem fant jeg i det svenske matmagasinet «Baka», derav navnet. Jeg har gjort en del endringer på originaloppskriften og endt opp men noen skikkelig snadrete knekkebrød (det var helt sikkert originalen også – bare så det er sagt 🙂 )

Disse knekkebrødene skiller seg fra både dette og dette med at de inneholder gjær og at jeg baker dem som flate brød. De får derfor en litt annen konsistens når de er ferdige også. Absolutt verdt et forsøk!

Svenske knekkebrød

Oppskrift på svenske knekkebrød
24 ruter

Deigen
275 g grovt speltmel
200 g speltmel
75 g sesamfrø
1 ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
2 ¾ dl skummet kulturmelk
1 ss honning
50 g romtemperert smør

Toppingen
½ ts flaksalt
40 solsikkekjerner
40 sesamfrø
1 ts tørket oregano

Ha alle de tørre ingrediensene til deigen i en bakebolle. Bruker du fersk gjær smuldrer du den i helt småbiter før du blander den sammen med det tørre. Ha i kulturmelken, honningen og smøret – i små terninger – og elt deigen sammen til den blir smidig og glatt, i ca. 5 minutter.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Hvelv ut deigen på et melet bakebord og kna den sammen en gang eller to før du deler den i to like store deler. Kjevle hver del ut til en firkant litt mindre enn stekeplaten din. Løft på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast.

Pensle et tynt lag med vann over deigene før du drysser halvparten av toppingen over. Legg et bakepapir over der og kjevle lett på toppen, sånn at toppingen setter seg fast og at deigen blir ca. like stor som bakepapiret. Fjern det øverste bakepapiret og skyv stekeplaten (med bakepapiret på) under deigen.

Rut opp deigen. Jeg lager 12 ruter på hvert brett. Gjenta med resten av deigen.

Stek knekkebrødene i ca. 30 minutter. Følg med på at de ikke blir brente. Hvis de blir for mørke før de har blitt sprø, skrur du ned varmen til 120 grader og steker videre. Knekkebrødene skal være forholdsvis sprø før du tar dem ut. Legg dem over på en bakerist og la dem avkjøles.

Knekkebrødene holder seg godt i en lufttett boks.

Svenske knekkebrød

 

 

16 kommentarer til “Svenske knekkebrød”

  • Ja, det kan du Erle. Det kan være at du må åpne ovnsdøre litt på slutten for å tørke ut knekkebrødene litt. Varmluft tørker ut litt mer. Skru også opp varmen med 15 grader. Lykke til!

 1. Hva ville du valgt istedet for honning? Brunt sukker? Lønnesirup? Pga allergi kan jeg ikke bruke honning.

 2. Disse var kjempegode!😊👏Jeg doblet oppskrifta og lagte noe av deigen som rundstykker.De ble også veldig vellykkede!Skal lages igjen😊

  • Hei Trine! Så hyggelig å høre at de falt i smak! Og det var en god ide å lage rundstykker av dem også! Toppers!

 3. Hei! Spennende oppskrift! Jeg har vært på utkikk etter oppskrift på luftige knekkebrød så jeg er spent på denne!
  Jeg vil gjerne prøve disse med surdeig istedenfor gjær. Satte deigen nå, lurte på om du har noen formening om hvor lang hevetid jeg bør påberegne med surdeig?

  Mvh Lisa 🙂

  • Hei Lisa! Så sennende å bruke surdeig. Det tror jeg må bli veldig bra. Vanskelig å si hvor lang tid det vil ta med surdeig, for den oppfører seg så forskjellig ut i fra hvor mye futt det er i den, så du må nesten bare se det an når du ser deigen. Lykke til!

 4. Hei igjen. Det ble flott resultat med surdeig. Lot de heve på benken i ca 7 timer (husker ikke helt). Lagde min egen vri fordi jeg hadde ikke kulturmelk, så det ble vann i stedet. Byttet også halvparten av melet med havremel. Smaken og konsistensen ble veldig gode, hevet seg fint i ovnen og ble sprø og luftige. Neste gang skal jeg ha i kulturmelk 🙂 Takk for oppskrift 🙂

 5. Hei! Jeg gleder meg til å lese hver ny ukesmeny, men er dessverre ikke flink til å følge oppskriftene dine slavisk, men det er slik jeg er! Leser masse om mat og gjør ting på min måte! Med andre ord : du presenterer masse flotte oppskrifter og forslag, men jeg følger ikke oppskrifter på noe! Men tusen takk likevel kjære Fru Timian 🙏❤️ Å sitte med fanget fullt av garn og strikkepinner eller heklenål, da kan også alt skje!!!! God sommer fortsatt! Det er nå den kommer!!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon