En ekte briocheloff skal være så luftig og lett at den nesten flyr avgårde helt av seg selv, samtidig som den skal være full av smør og egg. Er det virkelig mulig, tenker du kanskje da?  Og ja! Det er det! Det er utrolig moro å bake brioche og følge med på hva som skjer med deigen etterhvert som den eltes og heves i flere omganger. Det er ikke vanskelig å bake gode briocher, men du må ha tålmodighet. For, skal eggene og smøret kunne ende opp som ultraluftige bestanddeler i et brød, må de ha god tid på seg.

Og når deigen får den tiden og kjærligheten den trenger, må du bare glede deg til å smake de ferdige brødene! Dette tror jeg nemlig de spiser til frokost i himmelen!

Brioche - det beste brødet som finnes!

Dette trenger du for å bake 2 briocheloffer
250 g smør, romtemperert
525 g hvetemel
40 g sukker
15 g fersk gjær eller 3 ½ g tørrgjær
1 ts salt
6 store eller 7 medium egg (375-390 g veid med skallet på), romtemperert
1 egg til pensling

Brioche - det beste brødet som finnes!

Deigen skal forheve i 12-14 timer, stå i romtemperatur i 1 time og etterheve i 2 ½-3 timer

Stekes på 190 grader i 10 minutter, så 180 grader i 25 minutter

Smør to små brødformer, 1 ½ liter, bruk godt med smør eller formfett

Når du begynner å elte sammen denne deigen, tror du ikke det er mulig at den skal bli en glatt og fin klump til slutt. Til det virker den altfor klissete. Men det vil den bli. Du må bare ha tålmodighet. Og du må for all del ikke kompensere tålmodigheten med å tilsette mer mel! Da blir ikke briochene så lette og luftige som de skal.

Start med å kutte opp smøret i terninger og sett det til side. For at du skal få det arbeidet inn i deigen på rett måte, må det være skikkelig romtemperert.

Ha hvetemel og sukker i miksmasterbollen og bland det sammen. Ettersom det ikke er annen væske i denne deigen enn eggene, smuldrer jeg bare gjæren sammen med melet. Tørrgjær blander du inn med melet. Bland inn saltet før du heller i eggene og blander.

Elt deigen sammen til den begynner å samle seg. Så tilsetter du smørterningene. Innarbeid én og én terning i deigen. Fortsett å elte til deigen begynner å løsne fra bollen. Det tar 7-8 minutter. Jeg liker å ta deigen ut ogt slå den sammen noen ganger helt til slutt. Se side xx for nærmere beskrivelse av elteteknikken.

Samle deigen i en ball og legg den tilbake i bakebollen. Dekk den med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 1 time før du setter bollen i kjøleskapet over natta, 12-14 timer. Hvis eggene dine ikke var skikkelig romtempererte før du hadde dem i deigen, lar du deigen stå ute i enda en time før du setter den inn i kjøleskapet.

Ta deigen ut av kjøleskapet og la den stå i ca. 1 time før du starter jobbingen med den. Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen oppå. Del den i 16 like store deler og rull dem ut til boller. Plasser 8 boller i hver brødform. Dekk formene med plastfolie og la dem etterheve. Etter heving skal de rekke omtrent opp til kanten på brødforma.

Pensle brødene med et sammenpisket egg og sett formene på nederste rille i stekeovnen.

Det er utrolig morsomt å følge med på de første minuttene av stekingen, for briochene hever noe helt utrolig, de bare popper opp over brødforma. Husk å skru ned varmen etter 10 minutter!

Når brødene er ferdige, hvelver du dem ut av forma og lar dem avkjøles på en bakerist. Kakk brødet på undersiden for å sjekke om det er gjennomstekt. Får du en hul lyd, er brødet ferdig.

Vil du bruke et steketermometer for å forsikre deg om at loffen er gjennomstekt, stikker du det midt inn i brødet. Er temperaturen et sted mellom 85 og 88 grader, er brødet ferdig.

Brioche - det beste brødet som finnes!

Skulle du komme i den situasjonen at du får rester av briochen, kan du for eksempel lage arme riddere. Jeg lover deg at bedre arme riddere har du aldri smakt. Du finner oppskrift på arme riddere her. Tynne skiver er også helt fantastisk til en engelsk brødpudding.

Brioche - det beste brødet som finnes!

Sjekk ut den luftigheten som er inne i disse brødene! De smaker himmelsk!

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Tusen takk for enda en god oppskrift fru Timian!! Bakte en nydelig brioche og hadde til suppe i dag, kjempegodt!

 2. Går det greit om den hever lenger enn 14 timer, bare den står kaldt hele tiden.. Sliter med å kombinere tiden det tar med full jobb på dagtid:)

 3. Hvis jeg skal bruke oppskriften til å lage boller istedenfor, burde steketiden være annerledes da? Det så veldig godt ut!

 4. Hei Rebekka.
  Det går aldeles utmerket å lage boller istedenfor hele brød. Da steker jeg dem på 190 grader i ca. 15 minutter, men følg med litt på steketiden.
  God bakst!

 5. Hei
  I butikken får vi kjøpt Brioche med søtt fyll, som ser ut som en prinsessekake og som er helt uimotståelig. Derfor gleder jeg meg til å bake «din» Brioche i helga.
  Har du prøvd denne oppskrifta med søtt fyll, feks å lage den som en prinsessekake?

 6. Hei Liv-Torill! Da må du bo langt fra meg, for her er det ingen brioche å oppspore noe sted.
  Nei, jeg har ikke prøv det, men det høres veldig godt ut og bør absolutt prøves ut en dang.
  God bakst til deg!

 7. Hei Berit!
  Ja, de holder seg like luftige etter en tur i fryseren. Du vil kunne oppleve at skorpen blir litt smulete. Jeg har fryst brioche mange ganger. Bruker å la det tine på kjøkkenbenken og så bare gi brødet en liten lunk til slutt for å fjerne frostsmaken.

 8. Tilbaketråkk: Oppskriftsonsdag : Brød
 9. Går det å bruka margarin utan salt og melk i staden for smør til desse brøda? Eg har ein svoger med melkeallergi…

 10. Ja, Ragnhild, det går an. Jeg ville normaltvis aldri rådet noen til å bytte ut smøret med margarin, men ettersom det er snakk om allergi, tenker jeg at det må gå an. God bakst!

 11. Hei!

  Eg har laga dette brødet eit par gonger, og det ser heilt fantastisk ut!! Og smakar veldig godt med mykje smør på. Men om eg samanliknar med f.eks ein fletteloff er det litt «tørt». Er det slik det skal vera, eller skal konsistensen minna om croissanter?

  Gjer eg noko feil? Veit du i tilfelle kva?

  (Og det smakar betre med smør, men går å bruka margarin og)

  • Hei Ragnhild!
   Jeg synes at brioche er saftigere i smaken enn loff, men det skal ikke være like flakete og luftig som croissanter. Det er veldig viktig at det får hevet lenge nok.
   Det går å bruke margarin også. Jeg har aldri prøvd det, og vil nok foretrekke smørsmaken fremfor margarinsmaken. God bakst 🙂

  • Hei Marta!
   Det er 12 gram tørrgjær i en pakke, så du kan måle ut fra det. Skal bli flinkere til å skrive det sånn istedenfor i gram – så er det lettere for alle å beregne 🙂

 12. Hei!

  Nå er jeg absolutt ingen mesterbaker av noe slag, men har laget et par loffer og det er vel det hele av min bakekarriere.

  Jeg målte opp 3.5 gram tørrgjær (for søt deig) og blandet dette med melet + saltet.. men synst det såg alvorlig lite ut, men fulgte oppskriften. Satt dette til heving i kjøleskapet i ca 14-16 timer og når jeg såg nedi synst jeg virkelig ikke den hadde hevet seg noe særlig.. Satt også da til etterheving nedi formene, da hevet det seg litt, men ikke mye..

  Lurte litt på hvor mye den egentlig skal greie å heve seg i kjøleskapet.. det såg ikke ut som en typisk brødbakst-heving..

  Har jeg muligens eltet deigen for lite? Den var ikke klissete når jeg tok den ut. Fikk rullet den fint i en ball, den var bare noe «fettete»..

  Resultat ble dog bra (tror jeg).. har aldri smakt brioche før, men synst det ble OK.. men jeg syns brødet ble litt «tungt» så kanskje jeg bommet på hevingen?

  • Hei Kristian!
   Det hadde nok vært lurt å bruke vanlig gjær i denne deigen, ikke rødt, fordi dette er ikke en veldig søt deig. Det er bare 40 gram sukker, og den røde gjæren krever nok litt mer for å fungere optimalt. Den skal heve en del i kjøleskapet, men ikke fryktelig mye. Mesteparten av hevingen skjer på kjøkkenbenken. For meg høres det ut som at bakeprosjektet har gått helt greit, at alt egentlig har fungert bra, men at du ikke har fått den siste dreisen på hevingen. Vil du prøve en gang til, hadde jeg gått for ferskt blått gjær. Lykke til videre med bakingen 🙂

   • Hei Nina!
    Ja, det er det! Elt bra for hånd, så går det nok bra. Så får du litt styrketrening også 🙂

 13. Hei, jeg har prøvd å lage brioch fra «Brioche – det beste brødet som finnes!» og deigen hever ikke i det hele tat. Kan du vennligst sjekke om det er feil med mengden av gjær? Jeg har brukt 3,5 g tørrgjær.
  Takk.

  • Hei Victoria! Den mengden med tørrgjær er riktig. Dette er en tung deig som krever lang hevetid for å bli skikkelig luftig til slutt. Merkelig at deigen ikke hever noen ting i det hele tatt. Da må det være noe feil med gjæren. Jeg har iallfall brukt denne oppskriften veldig mange ganger og det bruker å bli bra hver gang. Håper du tørr å prøve igjen 🙂

 14. Jeg fikk kjempebra resultat selv om jeg gjorde en feil i blandingen. Rekkefølgen min ble hvetemel, sukker og smuldret gjær. Deretter smøret som var blitt litt for mykt å lage terninger av. Dette smuldret seg sammen. (først da så jeg feilen) Oppi med alle eggene. Min maskin er ikke så bra, derfor ble alt liggende inni vispen. Men det var en helt grei deig. Brettet og knadde litt lett for hånd tilslutt. Innmari godt!

  • Herlig, Sofie! Heldigvis er det ofte sånn at mange ulike fremgangsmåter fører til godt resultat!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *