Oppskrift på store ciabatta

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Oppskrift på store ciabatta

Mannen bak de etterhvert så verdensberømte eltefrie brødene, Jim Lahey, lager ikke bare disse brødene. Han bruker den samme teknikken på veldig mange ulike brødtyper. Jeg har bakeboken hans og bruker flere av oppskriftene hans stadig vekk.Eller moderasjoner av dem. Jeg ønsker ofte å ha grovt mel i brødene jeg baker, jeg jeg trikser og mikser til jeg får den melblandingen som jeg ønsker å bruke.

Her er oppskriften på de originale eltefrie brødene. 

Det som jo er så moro med denne teknikken er at brødene blir så luftige og gode, og både ser ut og smaker som brød kjøpt i de beste håndverksbakeriene. Her har jeg bakt ciabatta, like store som loff.

Oppskrift på store ciabatta

Dette trenger du for å lage 2 ciabattaer
300 g finmalt sammalt hvete
500 g hvetemel + litt til utbaking
15 g salt (det er ganske mye)
2 g tørrgjær
7 dl vann, ca. 20 grader

Bland sammen alt det tørre i en stor bakebolle og hell over vannet. Rør det sammen til alt er god blandet. Trenger ikke røre mer enn det. Legg over plastfolie og la bollen stå på benken i 12-14 timer.

Dryss et lag med hvetemel på benken og hvelv deigen over. Del den i to og brett hver del på samme måte som jeg gjør her. Deigen er jo ganske løs, så når den skal heves, er det best om du har noen heveformer som du kan drysse med et godt lag med hvetemel. Har du ikke egne heveformer, kan du legge kjøkkenhåndkle i to runde bolle og drysse på med masse hvetemel for så å la brødene heve i bollene. Det funker også med bare å legge dem over på et bakepapirkledd stekebrett og la dem heve der. Da blir de litt flatere, men de vil heve seg ganske mye når de kommer i stekeovnen.

Sett stekeovnen på 250 grader. Går stekeovnen din til 300 grader, setter du den på det. Varmluft.

La brødene etterheve i 1 1/2 time. Hvelv brødene over på hver sin bakepapirkledde stekeplate og stek brødene i 30-35 minutter, avhengig av hvor varm stekeovnen din er. Ta ut et brød og kakk på undersiden av det for å sjekke at det er gjennomstekt. Får du en hul lyd, er brødet ferdig.

La brødene avkjøles på en bakerist.

Oppskrift på store ciabatta

Se på de store hullene som kommer helt av seg selv på disse gode, gode brødene.

7 kommentarer til “Oppskrift på store ciabatta”

  • Ja, veldig lite. Det er 12 gram tørrgjær i en pakke, så det betyr 1/6 pakke. Du kan bruke 8,5 g vanlig gjær også.
   Deigen skal heve lenge, derfor så lite gjær.
   Lykke til med bakingen 🙂

  • Hei Veronica!
   Ja det går fint å lage dem enda litt grovere enn disse. Du kan se at jeg bruker litt grovt mel i denne deigen også. Det er ikke sikkert at brødene blir like luftige hvis du lager dem veldig mye grovere, men de blir allikevel både luftige og kjempegode.
   Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon