Oliventapenade
Stor var min undring første gang mine to barn smakte oliventapenade oppå en skive ristet brød. Den ene munnfullen etter den andre forsvant i racerfart. Til mors undring må sies, for oliven har de jo ikke likt. Merkelige greier, men det fine er at det viser at vi skal definitivt ikke ta ting for gitt hva barns smaker angår.
Oppskriftene på disse to tapenadene er opprinnelig fra en større pikniksak jeg lagde for noen år siden. Resten av oppskriftene fra pikniken finner du ved å følge linkene nederst på siden.
Dette trenger du for å lage henholdsvis svart- og grønn oliventapenade
Svart oliventapenade
100 g svarte oliven
3–4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
1 ss kapers
4 valnøtter
1 neve flat persille
1 ts balsamico
salt
pepper
Fjern steinene på olivenen. Ha alle ingrediensene i en food processor eller bruk en stavmikser til å mose alt til en jevn masse. Spe eventuelt med litt mer olivenolje. Smak til med salt og pepper.
Grønn oliventapenade
100 g grønne olivener
3–4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
2 ss usaltede pistasjnøtter
1 ss kapers
1 ts balsamico
1 ts sitronsaft
salt
pepper
Bruk samme framgangsmåte som for den svarte tapenaden.
Mens du nå er i olivenhumør, kan du også sette fram et fat med gode olivener og kapers.
Kjøp gode olivener i velassortert dagligvarebutikke eller delikatessebutikk. Bruk store eller små kapers som du skyller av laken før du blander dem med oliven på et fat.
De andre oppskriftene fra pikniken
Kyllingsnacks – baconsurrede kyllingbiter
Ricottapai med tomat og timian
Sangria og eplejuice med Farris
Mandelterte med jordbær og bringebær
Limemarinert bær med mascarponekrem
[…] Svart og grønn oliventapenade […]
[…] Ja, det er mulig å grille pizzaen rett på grillen selv om du ikke har en egen grillstein å legge på! Denne legger jeg bare … 0 […]
Dette må jeg prøve! Fantastisk fine bilder med fin stemning!
Hvilken type oliven bruker du?
Hei Gyri! Så moro at du spør meg om det nå. De 4 siste dagene har jeg vært i Hellas og plukket oliven og vært med på olivenpressing. Jeg er glad i gresk olivenolje, for jeg vet at det er den som generelt har høyest kvalitet. Så har jeg et samarbeid med greske GAEA som bestandig leverer veldig god extra virgin olivenolje. Det kommer et blogginnlegg fra turen til uken, så da får du følge med!