Gresk fest – meze

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Gresk fest – meze

Mitt aller første møte med småmat, eller tapas, som det er vanlig i Norge å kalle det, var på en gresk øy hvor jeg spiste middag sammen med en gjeng grekere. Den ene deilige retten etter den andre ble satt ut på bordet og jeg spiste vel nærmest til jeg sprakk! Jeg var i begynnelsen av 20-årene og falt fullstendig pladask for grekernes måte å plassere den ene delikatessen etter den andre på bordet, etterhvert som de blir ferdige inne på kjøkkenet.

Jeg greier fremdeles (nesten) å få frem smaken av de sprøstekte sardinene jeg spiste. I Hellas heter dette herlige fenomenet MEZE!

Meze trenger definitivt ikke å være avansert mat og er derfor perfekt å servere når trivelige mennesker skal samles. Mange eller få.

I tillegg til spinat- og fetaostruller og lammespyd – som du finner oppskrift på litt lenger ned, har jeg plassert ulike oliven, tomattapenade, grillet paprika (fra glass) og oliventapenade i ulike skåler.

spinat- og fetaostruller

Spinat- og fetaostruller
9 stykker

1 pakke butterdeig
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 ss extra virgin olivenolje
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
500 g spinat
125 g fetaost
1 ss hvetemel til utkjevling
1 egg

Tin butterdeigplatene. Sett stekeovnen på 225 grader.

Finhakk hvitløkfeddene og sjalottløken og ha i en stor stekepanne sammen med olivenoljen, salt og pepper. La det surre på forholdsvis svak varme i noen minutter, til løken har blitt blank.

Dersom spinaten ikke er vasket når du kjøper den, må du vaske den godt i kaldt vann. Det bruker bestandig å være med ganske mye sand i spinatpakkene. Bruk en salatspinner til å få ut overflødig vann før du har spinaten i stekepannen og lar det surre til spinaten faller sammen. Smuldre opp fetaosten og ha i. Smak og kjenn om du må tilsette mer salt. Fetaosten er ganske salt i seg selv.

Dryss hvetemel på bakebordet. Legg butterdeigsplatene oppå hverandre og kjevle dem ut til du får et rektangel på ca. 40 x 25 cm. Del opp slik at du får 12 rektangler på ca. 13 x 8 cm.

Fordel fyllet midt på hvert rektangel. Pisk egget lett sammen og pensle på den nederste kortsiden på alle rektanglene. Rull dem så sammen som pølser. Den påpenslede egget fungerer som lim. Skjær av den ytterste tuppen på pølsene, dersom fyllet ikke går helt ut. Legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle dem med egg.

Stek spinat- og fetaostrullene i 10-12 minutter.

kyllingspyd og oliven

Lammespyd
400 g lammebiff
1 ss hvetemel
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
½ ts paprikapulver
1/8 ts chiliflak
3 ss extra virgin olivenolje

Bruker du trespyd, som jeg gjør her, er det lurt å legge dem i bløt i 30 minutter før du starter.

Skjær kjøttet i 2 ½ cm tykke strimler. Bland samme hvetemel, salt, pepper, paprikapulver og chiliflak og vend lammekjøttet i blandingen. Træ kjøttet på spydene og grill dem over sterk varme i 4-5 minutter totalt.

kyllingspyd

Fordel alt i små skåler og på små fat, så er det klart for en herlig gresk fest!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon