Urtefylt lammelår med potetskiver

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: ca. 2 timer og 30 minutter

Porsjoner: 8

Urtefylt lammelår med potetskiver

Dette er en ganske så genial måte å tilberede lammelår på, når du vil ha et skikkelig saftig og smakfult resultat.

For å gi det masse god smak, beiner jeg det ut og fyller med store mengder hvitløk og urter før jeg surrer det sammen og binder det sammen før stekingen. Finner du lammelåret ferdig utbeinet i butikken, kan du gjerne kjøpe det. Men, du trenger ikke å være kjøttskjærer for å beine det ut selv heller. Skulle du skjære litt feil, går det helt greit. Du kan trøste deg med at det ikke vil vises når beinet blir surret og stekt.

LES MER! Sånn tilbereder du KLASSIS LAMMELÅR.

Husk steketermometer

For å ha kontroll på temperaturen på kjøttet, er det veldig lurt å bruke et steketermometer! Her steker jeg kjøttet til det har fått en kjernetemperatur på 60 grader. Ettersom jeg steker på forholdsvis høy varme, vil det fortsette å stige en del grader også etter at jeg tar det ut.

Les mer om hvor mange grader kjøttet skal ha når det er rødt, rosa og gjennomstekt her!

Ingredienser

Lammelåret
3.5 kg lammelår
6 fedd hvitløk
0.5 potte basilikum
0.5 potte timian
3 ts salt
1 ts nykvernet pepper
3 ss olivenolje

Potetene
1.6 kg potet
5 fedd hvitløk
16 sjalottløk
5 ss olivenolje
1 ts salt
0.5 ts nykvernet pepper
6 greiner timian

Du trenger kjøkkenhyssing til lammelåret

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 185 grader varmluft.

Hakk opp hvitløken og krydderurtene og finn fram kjøkkenhyssingen.

Urtefylt lammelår med potetskiver

Utbeining av lammelåret

Først må du skjære løs beinet som sitter på toppen av låret, altså på den tykkeste delen. Det er litt krunglete, men følg bare beinet med en skarp kniv, så kommer du rundt til slutt.

Start med å skjære løs selve lårbeinet. La kniven gå langsmed beinet og skjær det framover, snitt for snitt, til beinet er løst og du har et åpent lammalår. Fordel over salt og pepper, hvitløken og krydderurtene og rull det sammen igjen. Bruk hyssing og knyt det sammen. Både på tvers og en eller to hyssinger på langs på midten også slik at fyllet ikke tyter ut.

Dryss over salt og pepper på yttersiden og legg lammelåret i en langpanne eller en ildfastform. Stikk et steketermometer midt inn i kjøttet.

Steking av lammelåret

Stek kjøttet til det får en kjernetemperatur på 60 grader. Det tar et sted mellom 1 og 2 timer – avhengig av temperaturen på kjøttet når stekingen starter. Da er det rosa som du ser på bildet. Husk at ettersom varmen er så høy, vil kjernetemperaturen fortsette å stige flere grader etter at du tar ut kjøttet også.

Du kan jo slevfølgelig steke kjøttet på lavere varme, men jeg ønsker å lage potetene samtidig, og de trenger såpass høy varme. Jeg har bare én stekeovn, og da gjør vi det sånn! Så, når du  har satt lammelåret i stekeovnen, vasker du potetene og skjærer dem i helt tynne skiver. Har du en mandolin (ikke en sånn du spiller på, men en liten anretning som du kan skjære tynne skiver med), bruker du den. Jeg skjærer hvitløken også med mandolinen. Skrell sjalottløkene. Ha alt i en langpanne og bland det godt med salt, pepper, olje og timiangreiner.

Poteten trenger ca. 40 minutter i stekeovnen og kjøttet skal hvile litt når det er ferdig stekt, så når lammelåret har stått i 20 minutter, setter du inn langpanna med poteter.

Når det er igjen 15 minutter av steketiden til lammelåret, legger du det over potetene og heller også over den kjøttsafta som har kommet ut. Dette gjør at potetne får en helt fantastisk smak samtidig som skivene er sprø i kantene.

Ta ut kjøttet og la det hvile i 15 minutter før du skjærer i det. Potetene stekes ferdig i mellomtiden.

Urtefylt lammelår med potetskiver

Urtefylt lammelår med potetskiver

Kos deg med maten!

2 kommentarer til “Urtefylt lammelår med potetskiver”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon