Kleftiko

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3,5 timer

Porsjoner: 4

Kleftiko

Gi deg selv en herlig liten utflukt til Hellas med kleftiko – ovnsbakt lammekjøtt og grønnsaker med fetaost!

Kleftiko er lammekjøtt, noen ganger i hele stor stykker, andre ganger i mindre biter – som jeg bruker her – pakket inn i bakepapir sammen med gode grønnsaker, krydder og olivenolje og bakt i stekeovnen til kjøttet er så mørt at det ramler fra hverandre. Til slutt åpner man opp “bakepapirpakken”, smuldrer over fetaost og setter det tilbake i stekeovnen til fetaosten og kjøttstykkene blir gyllenbrune. Nam!

LES MER! Sånn lager du en annen gresk favoritt: STIFADO!

Har du en Römertopf stående halvveis nedstøvet i et skap, er den genial å bruke når du skal lage kleftiko. En vanlig, stor gryte – som tåler å stå i stekeovnen – kan også brukes. Eller du kan gjøre som jeg gjorde her: bruke en vanlig ildfast form hvor jeg pakket aluminiumsfolie rundt bakepapiret. Mulighetene er mange. Det vikige er at kjøttet og grønnsakene ligger beskyttet slik at all saftigheten blir beholdt inne i sin egen kokong under stekingen.

Ingredienser

Kleftiko
8 potet
6 sjalottløk
1 paprika
1 gulrot/gulrøtter
1 tomat(er)
8 fedd hvitløk
6 greiner oregano
6 greiner persille
1 kg lammekjøtt
1 ts dijonsennep
0.5 dl hvitvin
1 dl olivenolje
2 ts tørket oregano
1 ts salt
nykvernet pepper
100 g fetaost

Slik lager du kleftiko

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Del potetene og sjalottløkene i to, paprikaen, gulroten og tomaten skjærer du i mindre biter, mens hvitløkfeddene kan være hele. Hakk opp oreganoen og persille. Ha alt dette over i en stor bolle.

Skjær vekk store spekkbiter fra lammekjøttet før du deler det i ganske store stykker, rundt 5 x 5 cm store. Ha kjøttbitene også i bollen sammen med resten av ingrediensene, unntatt fetaosten, og bland det godt sammen.

Som jeg har lært, er det mest vanlig å bake kleftiko i bakepapir, men du kan også ha det rett i en gryte eller Römertopf. Jeg legger et bakepapir på et flak med aluminiumsfolie og heller alt oppi der. Så tar jeg tak i alle endene og får samlet det sammen til en helt tett pose og legger hele i en ildfast form.

Sett formen i stekeovnen og la det steke i 2 ½ -3 timer. Åpne opp papiret eller ta av lokket, skru varmen opp til 230 grader og smuldre over fetaosten. Sett formen tilbake og stek i 10-15 minutter, til osten har fått gyllenbrune flekker.

Da er det klart for kleftiko! God middag!

Sjekk ut Fru Timian SMAK for å finne noen nye FAVORITTSMAKER

13 kommentarer til “Kleftiko”

  1. Lærte å lage kleftiko på Kypros, og der brukte den kypriotiske, eldre damen litt kanel på toppen. Den smaken ER kleftikos særpreg. Dessuten brukte de heller ikke alle grønnsakene, men holdt seg til lammekjøtt, poteter i grove biter og løk. Salt, pepper og litt dryss av kanel. Litt olje over, og en god og lang runde i ovnen. Enkelt og veldig godt.

  2. Jeg testet denne i dag og byttet ut lam med elg. Det smakte også fortreffelig! Tusen takk for en flott oppskrift! 🙂

  3. Hei.
    Skal lokket være av/posen åpen når den skal stekes siste runde (etter at fetaosten er drysset på)
    Unni

  4. Dette høres fantastisk godt ut🤩! Hva slags tilbehør anbefaler du til denne retten? Tzatziki og brød/foccacia el , el har du andre gode forslag? Fikk veldig lyst til å lage dette nå til påske😀👍

    • Ja, tzatziki er kjempegodt til. Kan gjerne ha brød også, men det er ikke nødvendig. Kan evt. ha en enkel grønnsalat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon