Fy flate! Denne gryten er god! Er du litt lik meg, kommer du garantert til å elske den!

Det var bare såvidt at jeg fikk oppskriften. For den har vært en dypt bevart familiehemmelighet i lang tid. Heldigvis ble kokken overtalt!

Har du vært i Hellas er det store muligheter for at du har spist stifado, for stifado er en gresk, tomatisert kjøttgryte med hele småløk, kanel og oregano som får lov til å putre over svak varme i flere timer til både kjøtt og løk er så møre at det jammen ikke er mye om å gjøre før de smelter på tungen.

 

Gresk kjøttgryte – stifado – og herlig gresk salat

til 8 personer

2 kg grytekjøtt av okse – bog eller høyrygg
3 ss + ½ dl god olivenolje
4 fedd hvitløk
2 bokser most, hermetisk tomat
4 dl rødvin
4 dl vann
2 ss rødvinseddik
2 kanelstenger
4 laurbærblad
1 ts krydderpepper, evt vanlig pepper
1 ts nykvernet pepper
1 ts salt
1 ½ ts tørket oregano
¼ ts muskatnøtt
2 ss sukker
16 små sjalottløk

Gresk salat 
2 agurker
8 tomater
1 grønn paprika
2 rødløk
150-200 g fetaost
150 g gode oliven
4 ss god olivenolje
flaksalt
nykvernet pepper

kokt ris til servering

Skjær kjøttet i terninger på ca. 5 x 5 cm. Brun det i 3-4 omganger i en skikkelig varm stekepanne. Bruk de 3 ss med olivenolje til bruningen. Ha bitene over i en romslig gryte etterhvert som de blir ferdige.

Grovhakk hvitløkfeddene og ha dem i gryten sammen med resten av ingrediensene til gryten. Vent litt med løken.

La gryten småputre enten på stekeplaten eller i en forvarmet stekeovn på 125 grader, til kjøttet begynner å bli mørt. Hvor lang tid det tar, avhenger litt av hvilket kjøtt du bruker, men det er veldig fint hvis du har tid til å ha en total koketid på 3-4 timer.

Når kjøttet begynner å bli ferdig, skreller du løkene og har dem i gryten. Er de litt store, deler du dem i to først. La gryten koke videre til løken er mør. Smak til med salt og pepper.

Lag salaten mens gryten blir ferdig. Lager jeg gresk salat på vinteren, bruker jeg å fjerne skallet på agurken med en ostehøvel først, for da synes jeg ikke at det bruker å smake så godt.

Skjær agurken og tomatene i litt robuste biter. Både paprikaen og rødløken liker jeg å ha i tynne skiver. Fetaosten kan du kjøpe i blokk og dele opp i terninger selv, eller du kan kjøpe ferdig ternet. Bland alt dette, samt olivenene i en bolle før du heller det utover på et fat. Rinse over olivenoljen og dryss over salt og pepper like før servering.

Kos deg meg et skikkelig herremåltid! Som du kan se, så gjorde jeg det 🙂

Fru Timian spiser gresk salat

Fru Timian spiser

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Tror du det vil være mulig å bytte utnoksekjøtter med nakkekoteletter i biter? Litt usikker på om kanel er en match med svin.

  • Har ikke prøvd det, men det tror jeg egentlig skal gå bra, Trine. Du kan jo være litt varsom med kanelen på første forsøk 🙂

 2. Så fantastisk godt ut. Tror det må bli søndagsmiddag i morgen. Jeg har ikke rødvin til matlaging tilgjengelig. Noen forslag om hva jeg kan erstatte det med?

  • Hvis du har en litt sterk bærsaft, kan du bruke det – kanskje halvparten av mengden – og så bruke litt mer vann. God søndagsmiddag 🙂

 3. Takk for fantastisk oppskrift. Lagde den på søndag og til og med de mest kresne små I familien skrøt av hvor godt det var 😃😃 dette kommer eg til å lage igjen 😃

 4. Hei
  Elsker stifado – en herlig kjøttgryte med mye smak. Skal prøve oppskriften din i helgen, men trodde krydderpepper er det samme som allehånde… I Hellas har jeg fått Stifado med hel allehånde (ser ut som sorte erter).

  • Hei Nina!
   Krydderpepper består nok først og fremst av pepper – men det var litt upresist av meg å skrive at det bare er pepper i ulike farger – for det er nok også tilsatt annet krydder. Helt sikkert også allehånde noen steder. De jeg har prøvd, har inneholdt litt ingefær og koriander i tillegg til pepperen. Har du krydderpepper med allehånde i, så kjør på med den! Håper det vil smake 🙂

 5. Kjempegodt😋 Jeg tilberedte retten i slowcookeren på lav varme i 5 timer. Dette resulterte i veldig mørt kjøtt og en deilig smaksrik saus/sjy. Jeg kommer garantert til å lage denne retten igjen😋😋 Anbefales!!!

 6. Stifado har like mange oppskrifter som Hellas husfruer, ble jeg fortalt av en greker.
  Alle har sin måte, sitt særpreg. Dog, med små variasjoner.
  Over her foreslår noen å bruke elgkjøtt. Det ville jeg unngå på grunn av den litt særegne smaken som vil lede stifado på ville veier, bokstavelig talt. Kjøttet er her en mengdeingrediens, og det tuller man ikke med om man ønsker et autentisk preg på maten.

 7. Veldig god. Har nå prøvd med ulike kjøtt typer. Lamm er nydelig, elg om den vannes godt ut men må balanseres mellom syre og sødme da er man i mål. En god fin gryte som er nydelig. Så tusen takk. Prøvde lønnesirup istede for sukker. Absolutt et alternativ. Elsker kokking, så tusen takk for utrolig oppskrifter. Og det som er gøy er at man kan prøve, feile eller treffe eller modifiseringer etter smak. Men starten på oppskriften kommer man tilbake til. Tusen takk

  • Hei Terje!
   Takk for den hyggelige tilbakemeldingen! Og ja, det er helt perfekt når man prøver litt sine egne veier ut fra en oppskrift man finner. Det er helt topp!

 8. Lagde biff stifado i kveld. Brukte elgkjøtt sv kalv. Ble et helt fantastisk måltid. Npe av det beste jeg har smakt. Blir ikke siste gangen vi bruker denne oppskriften❤️🙏🏼

 9. Jeg smakte Stifado for første gang da jeg var på Kreta i sommer. Det smakte så godt at jeg fikk tårer i øynene…. Nå prøver jeg det for første gang, med din oppskrift. Jeg prøver å koke den langsomt i leirgryte, og håper det blir vellykket.

  • Ja, stifado er jo så godt, Bodil! Denne oppskriften er iallfall fra Kreta, så da håper jeg den falt i smak 🙂

 10. Jeg har spist Stifado med kanin, geit, sau i Hellas. Hver øy har sin måte. Storfe kjøtt er for eksklusivt privat. Min anbefaling er sau. I tillegg bytt ut rødvins eddik med balsamico så slipper man sukker. Stek små løken i olje og smør, mange. Lav varme på gryta ikke over 150 grader i minst 3 timer tilsett løken den siste timen. Pass på at ikke det koker tørt.

 11. Stifado er knallgodt😋 Jeg synes du er litt «gjerrig» på løken😉 I den oppskriften jeg bruker er det like mye løk som kjøtt👍 Jeg bruker vanlig gul løk, men sjalottløk er sikkert også godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *