Stifado – gresk kjøttgryte!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 4 timer

Porsjoner: 8

Stifado – gresk kjøttgryte!

Fy flate! Denne greske gryten er god! Er du litt lik meg, kommer du garantert til å elske stifado du også!

Det var bare såvidt at jeg fikk oppskriften. For den har vært en dypt bevart familiehemmelighet i lang tid. Heldigvis ble kokken overtalt!

Har du vært i Hellas er det store muligheter for at du har spist stifado, for stifado er en gresk, tomatisert kjøttgryte med hele småløk, kanel og oregano som får lov til å putre over svak varme i flere timer til både kjøtt og løk er så møre at det jammen ikke er mye om å gjøre før de smelter på tungen.

LES MER! Sånn lager du en annen GRESK FAVORITT – KLEFTIKO!

Når du vil gå for den ultimate greske følelsen, så lag gjerne en gresk salat å server til! Det er bare helt smashing godt!

Ingredienser

Gryten
2 kg grytekjøtt av bog eller høyrygg
3.5 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
2 bokser hermetiske tomater
4 dl rødvin
4 dl vann
2 ss rødvinseddik
2 kanelstang (-stenger)
4 laurbærblad
2 ts nykvernet pepper
1 ts salt
1.5 ts tørket oregano
0.25 ts muskatnøtt
2 ss sukker
16 sjalottløk

Gresk salat
2 agurk
8 tomat(er)
1 grønn paprika
1 rødløk
200 g fetaost
150 g oliven
4 ss olivenolje
flaksalt
nykvernet pepper

Kokt ris til servering

Slik gjør du

Skjær kjøttet i terninger på ca. 5 x 5 cm. Brun det i 3-4 omganger i en skikkelig varm stekepanne. Bruk de 3 ss med olivenolje til bruningen. Ha bitene over i en romslig gryte etterhvert som de blir ferdige.

Grovhakk hvitløkfeddene og ha dem i gryten sammen med resten av ingrediensene til gryten. Vent litt med løken.

La gryten småputre enten på stekeplaten eller i en forvarmet stekeovn på 125 grader, til kjøttet begynner å bli mørt. Hvor lang tid det tar, avhenger litt av hvilket kjøtt du bruker, men det er veldig fint hvis du har tid til å ha en total koketid på 3-4 timer.

Når kjøttet begynner å bli ferdig, skreller du løkene og har dem i gryten. Er de litt store, deler du dem i to først. La gryten koke videre til løken er mør. Smak til med salt og pepper.

Gresk salat

Lag den greske salaten mens gryten blir ferdig. Lager jeg gresk salat på vinteren, bruker jeg å fjerne skallet på agurken med en ostehøvel først, for da synes jeg ikke at det bruker å smake så godt.

Skjær agurken og tomatene i litt robuste biter. Både paprikaen og rødløken liker jeg å ha i tynne skiver. Fetaosten kan du kjøpe i blokk og dele opp i terninger selv, eller du kan kjøpe ferdig ternet. Bland alt dette, samt olivenene i en bolle før du heller det utover på et fat. Rinse over olivenoljen og dryss over salt og pepper like før servering.

Kos deg meg et skikkelig herremåltid! Som du kan se, så gjorde jeg det 🙂

Fru Timian spiser gresk salat

Fru Timian spiser

31 kommentarer til “Stifado – gresk kjøttgryte!”

  1. Lagde biff stifado i kveld. Brukte elgkjøtt sv kalv. Ble et helt fantastisk måltid. Npe av det beste jeg har smakt. Blir ikke siste gangen vi bruker denne oppskriften❤️🙏🏼

  2. Jeg smakte Stifado for første gang da jeg var på Kreta i sommer. Det smakte så godt at jeg fikk tårer i øynene…. Nå prøver jeg det for første gang, med din oppskrift. Jeg prøver å koke den langsomt i leirgryte, og håper det blir vellykket.

  3. Jeg har spist Stifado med kanin, geit, sau i Hellas. Hver øy har sin måte. Storfe kjøtt er for eksklusivt privat. Min anbefaling er sau. I tillegg bytt ut rødvins eddik med balsamico så slipper man sukker. Stek små løken i olje og smør, mange. Lav varme på gryta ikke over 150 grader i minst 3 timer tilsett løken den siste timen. Pass på at ikke det koker tørt.

  4. Stifado er knallgodt😋 Jeg synes du er litt «gjerrig» på løken😉 I den oppskriften jeg bruker er det like mye løk som kjøtt👍 Jeg bruker vanlig gul løk, men sjalottløk er sikkert også godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon