Klassisk lammelår

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3-4 timer + marinering over natten

Porsjoner: 8

Klassisk lammelår

Ingen påskefeiring uten saftig lammelår på menyen! Det er enkelt å lage og metter mange, så da er det bare å sende ut middagsinvitasjoner! Klassiske smaker til lammet er rosmarin og hvitløk, og de har jo blitt følgesvenner av en god grunn: dette er en perfekt kombinasjon! Smakene utfyller hverandre og gjør hverandre enda bedre enn de er hver for seg.

For å få en ekstra god urtesmak på lammelåret har jeg gnidd det godt inn med en god urteblanding kvelden før steking, slik at det får ligge og marinere i kjøleskapet hele natta.

Ingredienser

Lammelåret
3 kg lammelår
20 greiner timian
5 greiner rosmarin
8 fedd hvitløk
2 ts salt
1 ts nykvernet pepper
4 ss olivenolje
3 gulrot/gulrøtter
5 pastinakk
6 sjalottløk
1 dl kyllingbuljong
1 ss hvetemel

Potetstappen
2 kg potet
100 g smør
3.5 dl h-melk
1 ts salt
0.5 ts nykvernet pepper

Slik gjør du

Marinering av lammelåret over natten

Legg lammelåret i en langpanne. Grovhakk timian og rosmarin, og knus hvitløkfeddene med flatsiden av kniven din. Ha det oppi en morter og knus det sammen. Har du ingen morter, kan du enten ha det i en liten food processor eller rett og slett finhakke det sammen. Bland inn salt, noen gode runder med pepperkvernen og olivenoljen.

Skjær noen snitt inn i lammekjøttet og gni hele urteblandingen godt inn i kjøttet. Rundt hele låret. Dekk langpannen og lammelåret med aluminiumsfolie og sett det i kjøleskapet til neste dag.

Steking av lammelåret

Neste dag skreller du grønnsakene og deler opp i mindre biter og har i langpannen. Ha også i buljongen, stikk et termometeret inn i den tykkeste siden av kjøttet, men ikke helt inntil beinet. Sett langpannen inn i ovnen på 200 grader. Etter 30 minutter senker du varmen til 160 grader og steker videre til låret har en kjernetemperatur på 63 grader. Det vil fortsette å stige noen grader etter at du tar det ut, og da vil kjøttet være lett rosa.

Les mer om hvilke kjernetemperaturer kjøttet skal ha når det er rødt, rosa og gjennomstekt her!

Ta låret ut av langpannen og la det hvile i 20 minutter. I mens lager du sausen. Mos grønnsakene med en potetmoser. Ha dem over i en sil og press ut så mye saft som mulig over i en kasserolle. Tilsett hvetemelet og litt vann og kok opp. La det koke i 7-8 minutter slik at melsmaken forsvinner.

Sil sausen før servering.

Potetstappen

Skrell potetene, del dem i 2 eller 4, avhengig av størrelsen, og kok dem møre i usaltet vann. Mos potetene med en potetstapper. Ha i smøret i biter og mos litt mer. Varm opp melken til den nesten kommer til kokepunktet før du sper stappen med den. Rør kraftig for å få mosen ordentlig samlet og myk. Smak til med salt og pepper. Hvis mosen blir stående en stund, må du spe den ut med litt mer melk.

GOD MIDDAG!

7 kommentarer til “Klassisk lammelår”

  1. Hei, jeg leser dine oppskrifter og blogg med glede, fantastisk hvordan du står på. Er litt uenig i din oppskrift vedr lam /lår. Jeg er et stort fan av lam og handler inn for 5000,- hver høst på Tynset. Langtids steking av lam er en utrolig smaksopplevelse, jeg har hatt lår i ovnen på 65-70 grader i over 10 timer, og jeg tror jeg aldri hat smakt noe bedre, så mørt at du slipper og tygge ( det sier ekspertene ikke er bra) spekket med hvitløk, urter, kjærlighet og en kjærlig hånd.

  2. Hei Kirsti!
    Jeg har også langstekt lammelår med stort hell flere ganger, så her er det bare å kjøre på med langsteking! 🙂
    Jeg er en stor fan av langsteking av mye slags kjøtt, jeg. Har bestandig flere omganger med langtidsstekt svinekjøtt i løpet av vinteren.
    🙂 Marit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon