Perfekt pinnekjøtt

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Perfekt pinnekjøtt

Som det meste av julematen, trenger også pinnekjøttet sine tilberedningstimer for å bli mørt og saftig. Timene til tross, det er utrolig enkelt å tilberede når du først har fått kjøttet i hus. En stor kjele og en bunke bjørkepinner (som du får kjøpt i alle dagligvarebutikker) er alt som trengs. Det eneste du trenger å gjøre er å passe på at kjelen ikke koker tørr.

Perfekt pinnekjøtt

Dette trenger du til 4 personer
i underkant av 2 kg pinnekjøtt, røkt eller urøkt
bjørkepinner eller en rist

Kålrotstappe
1 kg kålrot
2 middels store poteter
1/2 -1 dl fløte
75 g smør, romtemperert
1/4 dl kraft fra pinnekjøttet
salt
pepper

Perfekt pinnekjøtt

Om du vil bruke røkt eller urøkt pinnekjøtt, er i grunn helt opp til deg selv. På Vestlandet – pinnekjøttets hjemsted – går det nok mest av den røkte varianten. Vi resten, er litt mer blandet i hva vi foretrekker. Du kan jo eventuelt kjøpe litt av begge variantene og prøve deg fram. Samme hvilken type du velger, legger du kjøttbitene i rikelig med kaldt vann i ett døgn. Bytt gjerne vann en gang.

Legg et lag med bjørkepinner eller legg en rist i bunnen av en stor kjele og legg pinnekjøttet over. Fyll på nok vann til at det går like langt opp som trepinnene eller risten. Vannet skal ikke gå opp på kjøttet. Kok pinnekjøttet under lokk i ca. 3 timer. Da ser du at kjøttet begynner å løsne fra benene.

Du må passe på innimellom og fylle på med vann slik at det ikke koker tørt.

Like før servering, setter du på grillelementet på 250 grader i stekeovnen. Ta kjøttet opp av gryta og fordel det på en rist, som du har lagt over en langpanne. Grill pinnene i ca. 3 minutter. Pass på slik at det ikke brennes.

Legg kjøttet på et serveringsfat.

Sjyen som ligger igjen i bunnen av kasserollen, heller du over i et sausnebb og serverer til.

Perfekt pinnekjøtt

Kålrotstappen
Kok opp vann i en kasserolle. Skrell kålroten og potetene, del dem opp i mindre biter, og kok dem møre. Slå av kokevannet og la det dampe uten lokk i 2 minutter. I mens varmer du opp fløten til kokepunktet. Ha smøret i terninger i kasserollen og mos det hele sammen. Jeg liker best at det er fremdeles noen biter i kålrotstappen. Tilsett fløten og kraften fra pinnekjøttet og rør det kraftig sammen med en sleiv. Så salter og peprer du etter smak. Husk at pinnekjøttet er salt, så mosen trenger ikke å være så veldig salt.

Perfekt pinnekjøtt

8 kommentarer til “Perfekt pinnekjøtt”

  1. Namm, det både ser og høres kjempegodt ut.
    Jeg vil bare komme med et lite tips angående kålrotstappen. Jeg gjør som deg, og i tillegg har jeg en dæsj med sukker i stappen for da får den en rundere smak og litt av bitterheten blir borte. En smakssak, men jeg gjør nå iallefall slik.

  2. Å denne ble bokmerket! Skal prøve meg på å lage pinnekjøtt for første gang, uten en mamma i nærheten som kan hjelpe, så dette innlegget var midt i blinken for meg 🙂

  3. Hei, og takk for gode tips! Skal lage pinnekjøtt på julaften, så denne siden vil nok ligge oppe underveis. 🙂 I min familie er vi vant til litt Allehånde i kålrotstappen. Ikke for mye, for det kan fort ta over hele smaken. Men det er helt nydelig med en liten dæsj.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon