Dette er den mest lettvinte måten å tilberede ribbe på som jeg vet, og den gir et supersaftig resultat! Og når svoren i tillegg bruker å bli perfekt sprø og puffet opp, ja da tenker jeg at saken er grei!

Når du skal langtidssteke ribbe, så krever det sine timer, men om du ser at temperaturen i ribben øker for tregt til at den blir ferdig når dere har tenkt å spise julemiddagen, øker du temperaturen i stekeoven med 10-20 grader. Det går helt bra. Med stekeovnen på 90 grader – som det står i oppskriften – vil du, etter min erfaring, bruke mellom 8 og 10 timer på å nå en kjernetemperatur på 80 grader. Da skal du skru opp varmen og steke videre i 20 minutter. Så du må enten stå opp tidlig på morgenen, spise sent eller jukse litt med stekeovnstemperaturen på slutten.

Gi ribben en skikkelig krydring to dager før den skal stekes. Pakk den så godt inn igjen og legg den med svoren ned i kjøleskapet. Jeg synes som oftest at rutene på ribben – om den allerede er opprutet når jeg kjøper den – er for store, så da bruker jeg en tapetkniv til å dele alle rutene en gang til – både vannrett og loddrett, sånn at jeg får små ruter. Jeg ruter opp før jeg krydrer den.

På bildene du ser, bruker jeg en ribbe som er ca. 1,8 kg. Steketiden vil være den samme om ribben er større. Du må bare beregne mer krydder.

Kos deg!

PS! Beregn mellom 400 og 500 gram tynnribbe pr person

Langtidsstekt ribbe med garantert sprø svor

til 4 personer

Ribben
1,8 kg tynnribbe
2 ts salt
godt med nykvernet pepepr
1 ts tørket oregano
8-10 sjalottløk
1 hel hvitløk
2 gulrøtter
5 dl kyllingkraft (du kan kjøpe ferdig eller bruke en god fond om du ikke har hjemmelaget)
5 dl vann

Sausen
2-3 dl kremfløte
3 ss mykt smør
2 ss hvetemel
1 ss Worcestersaus
1-2 ss soyasays
salt
pepper

Rut opp svoren om den ikke var ferdig opprutet fra butikken, eller om du vil ha mindre ruter. Bland sammen krydderet og gni det godt inn i kjøttet på både over- og undersiden. Pakk inn ribben igjen og legg den med svorsiden ned til neste dag, eller gjerne dagen etter der igjen.

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme. Del sjalottløken i to eller fire og riv alle hvitløkfeddene fra hverandre. Skallet kan være på. Skjær opp gulrøttene i mindre biter og ha alt dette i en ildfastform, som er litt større enn ribben. Legg i ribben, med svorsiden ned, og hell i kyllingkraften og vannet. Ha aluminiumsfolie over og fest den tett rundt kantene.

Stek i 45 minutter.

Ta ut formen og vend ribben. Krøll sammen aluminiumsfolien til en ball og legg den midt under ribben. Skru ned varmen til 90 grader, over- og undervarme. Stikk et steketemometer i den tykkeste delen av ribben, men forsikre deg om at det ikke treffer et bein.

Nå skal ribben ligge helt i ro til den når er kjernetemperatur på 80 grader. Temperaturen bruker å øke riktig så fort og jevnt på starten, så flater kurven ut, og de siste 10-15 gradene bruker å ta ganske lang tid. Det er her du kan jukse litt hvis du ser at middagen kommer til å bli alt for sent ferdig om stekeovnstemperaturen ikke økes. Øk den evt. til 100 først og se an før du eventuelt øker enda mer.

Når ribben har fått 80 grader i kjernetemperatur, tar du ribben ut av varmen og øker gradene til 240 grader, fremdeles over- og undervarme. Fjern aluminiumsballen under kjøttet før du setter det tilbake (når stekeovnen har nådd ønsket temperatur) og steker i ca. 20 minutter. Og det er nå magien skjer, for plutselig ser du at svoren begynner å poppe, rute etter rute.

La ribben hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i passende stykker.

Sausen
Når ribben er ferdig, heller du sjyen inklusive løken, hvitløkfeddene og gulrotbitene over i en sil og ned i en kasserolle. Mos grønnsakene lett slik at mest mulig av den gode smaken blir med over i kasserollen.

Tilsett nok fløte til at det blir ca. 1 dl med saus per person. Ha i halvparten av worcestersausen og soyasausen og kok opp.

Rør sammen smøret og hvetemelet til en tykk deig og tilsett den i sausen i små mengder om gangen mens du rører hele tiden. Tilsett til du får en passe konsistens på sausen. Vil du ha sausen mørkere, kan du tilsette litt sukkerkulør.

La sausen småkoke i 5­­–6 minutter og smak til med resten av worcestershiresausen, soyasaysen, nykvernet pepper og eventuelt salt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Ser vanvittig godt ut og skal prøves ut i jula (pinnekjøtt på Julaften) 🙂 men….sånn ca hvor lenge stekte du den, så jeg kan planlegge når den skal inn i ovnen 🙂 har ikke steketermometer,men håper på bra resultat alikevel,,,,,nam!
    Trine

  2. Takk for spennende oppskrift på «langstekt ribbe» prøve meg også på hjemmelaget surkål og rødkål i år. God Jul 🎋
    Bjarne

  3. Hei! Tusen takk for oppskrift. Dette ser topp ut, som alt annet du legger ut! Jeg lurer på en ting: Venter du med å sette inn igjen ribben (på slutten) til ovnen har nådd 240 grader, eller lar du ribben være i ovnen mens temperaturen stiger? Mvh Trude PS: Elsker å kjøpe krydderet dit på Anvik når jeg er i Stavern om sommeren! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *