Langtidsstekt ribbe med garantert sprø svor!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 10 timer

Porsjoner: 4

Langtidsstekt ribbe med garantert sprø svor!

Dette er den mest lettvinte måten å tilberede ribbe på som jeg vet, og den gir et supersaftig resultat! Og når svoren i tillegg bruker å bli perfekt sprø og puffet opp, ja da tenker jeg at saken er grei!

Når du skal langtidssteke ribbe, så krever det sine timer, men om du ser at temperaturen i ribben øker for tregt til at den blir ferdig når dere har tenkt å spise julemiddagen, øker du temperaturen i stekeoven med 10-20 grader. Det går helt bra. Med stekeovnen på 90 grader – som det står i oppskriften – vil du, etter min erfaring, bruke mellom 8 og 10 timer på å nå en kjernetemperatur på 80 grader. Da skal du skru opp varmen og steke videre i 20 minutter. Så du må enten stå opp tidlig på morgenen, spise sent eller jukse litt med stekeovnstemperaturen på slutten.

Gi ribben en skikkelig krydring to dager før den skal stekes. Pakk den så godt inn igjen og legg den med svoren ned i kjøleskapet. Jeg synes som oftest at rutene på ribben – om den allerede er opprutet når jeg kjøper den – er for store, så da bruker jeg en tapetkniv til å dele alle rutene en gang til – både vannrett og loddrett, sånn at jeg får små ruter. Jeg ruter opp før jeg krydrer den.

På bildene du ser, bruker jeg en ribbe som er ca. 1,8 kg. Steketiden vil være den samme om ribben er større. Du må bare beregne mer krydder.

Kos deg!

PS! Beregn mellom 400 og 500 gram tynnribbe pr person

Ingredienser

Ribben
1.8 kg tynnribbe
2 ts salt
1 ts nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
8 sjalottløk
1 hvitløk
2 gulrot/gulrøtter
5 dl kyllingkraft
5 dl vann

Sausen
2.5 dl kremfløte
3 ss romtemperert smør
2 ss hvetemel
1 ss worcestershiresaus
2 ss soyasaus
salt
nykvernet pepper

Slik gjør du

Rut opp svoren om den ikke var ferdig opprutet fra butikken, eller om du vil ha mindre ruter. Bland sammen krydderet og gni det godt inn i kjøttet på både over- og undersiden. Pakk inn ribben igjen og legg den med svorsiden ned til neste dag, eller gjerne dagen etter der igjen.

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme. Del sjalottløken i to eller fire og riv alle hvitløkfeddene fra hverandre. Skallet kan være på. Skjær opp gulrøttene i mindre biter og ha alt dette i en ildfastform, som er litt større enn ribben. Legg i ribben, med svorsiden ned, og hell i kyllingkraften og vannet. Ha aluminiumsfolie over og fest den tett rundt kantene.

Stek i 45 minutter.

Ta ut formen og vend ribben. Krøll sammen aluminiumsfolien til en ball og legg den midt under ribben. Skru ned varmen til 90 grader, over- og undervarme. Stikk et steketemometer i den tykkeste delen av ribben, men forsikre deg om at det ikke treffer et bein.

Nå skal ribben ligge helt i ro til den når er kjernetemperatur på 80 grader. Temperaturen bruker å øke riktig så fort og jevnt på starten, så flater kurven ut, og de siste 10-15 gradene bruker å ta ganske lang tid. Det er her du kan jukse litt hvis du ser at middagen kommer til å bli alt for sent ferdig om stekeovnstemperaturen ikke økes. Øk den evt. til 100 først og se an før du eventuelt øker enda mer.

Når ribben har fått 80 grader i kjernetemperatur, tar du ribben ut av varmen og øker gradene til 240 grader, fremdeles over- og undervarme. Fjern aluminiumsballen under kjøttet før du setter det tilbake (når stekeovnen har nådd ønsket temperatur) og steker i ca. 20 minutter. Og det er nå magien skjer, for plutselig ser du at svoren begynner å poppe, rute etter rute.

La ribben hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i passende stykker.

Sausen
Når ribben er ferdig, heller du sjyen inklusive løken, hvitløkfeddene og gulrotbitene over i en sil og ned i en kasserolle. Mos grønnsakene lett slik at mest mulig av den gode smaken blir med over i kasserollen.

Tilsett nok fløte til at det blir ca. 1 dl med saus per person. Ha i halvparten av worcestersausen og soyasausen og kok opp.

Rør sammen smøret og hvetemelet til en tykk deig og tilsett den i sausen i små mengder om gangen mens du rører hele tiden. Tilsett til du får en passe konsistens på sausen. Vil du ha sausen mørkere, kan du tilsette litt sukkerkulør.

La sausen småkoke i 5­­–6 minutter og smak til med resten av worcestershiresausen, soyasaysen, nykvernet pepper og eventuelt salt.

21 svar til “Langtidsstekt ribbe med garantert sprø svor!”

 1. Ser vanvittig godt ut og skal prøves ut i jula (pinnekjøtt på Julaften) 🙂 men….sånn ca hvor lenge stekte du den, så jeg kan planlegge når den skal inn i ovnen 🙂 har ikke steketermometer,men håper på bra resultat alikevel,,,,,nam!
  Trine

 2. Takk for spennende oppskrift på «langstekt ribbe» prøve meg også på hjemmelaget surkål og rødkål i år. God Jul 🎋
  Bjarne

 3. Hei! Tusen takk for oppskrift. Dette ser topp ut, som alt annet du legger ut! Jeg lurer på en ting: Venter du med å sette inn igjen ribben (på slutten) til ovnen har nådd 240 grader, eller lar du ribben være i ovnen mens temperaturen stiger? Mvh Trude PS: Elsker å kjøpe krydderet dit på Anvik når jeg er i Stavern om sommeren! 🙂

  • Hei Kristin! Det vil jeg jo tro skal gå bra. Jeg har aldri stekt familieribbe, men jeg antar at kotelettkammen også vil bli saftig og fin med denne fremgangsmåten.

 4. Hei Fru Timian,
  Har bodd i Sveits de siste 45 årene og det sier seg selv at norsk ribbe ikke er å finne hos 99,9% av slakterne her, men i år fikk jeg et tips om en som hadde blitt instruert til hvordan den skall prepareres. Så nå har jeg fått en ribbe på 4kg som ligger i fryser’n og skal servere ribbe på Juleaften for første gang på mine 59 år… Oppskriften ser jo veldig «rett fram» ut, men det er vanskelig å ikke ha et snev av nervøsitet. Har du noen andre tips til en nybegynner, som for eksempel hvor lenge i forveien den burde tine i romtemperatur (eller i kjøleskapet) o.s.v.?
  Takk for svar!
  Mvh Jan-Fredrik

  • Hei Jan-Fredrik!
   Så spennende! Dette tror jeg skal gå riktig så bra. Ribben trenger iallfall 1 døgn for å tine i fryseren, og så skal den helst krydres på to dager før, så det betyr at du gjerne kan ta den opp på tirsdag (hvis du skal spise den på fredag.) Det går fint om den ikke er helt gjennomtint før du krydrer den.
   Masse lykke til!

 5. Heisann! Første året jeg lager tynnribbe, og lurer på ca. hvor lang tid det tar før kjøttet oppnår 80 grader kjernetemperatur? Skjønner at det varierer, men greit å vite sånn ca. hva jeg må forholde meg til.

  • Hei Katinka! Hvis du bruker de temperaturene som jeg skriver i fremgangsmåten, tar det rundt 9 timer. Ønsker du at det skal gå litt fortere, kan du skru opp varmen med noen grader. Lykke til og god jul!

 6. Den ribba ser fantastisk ut. Skal teste i morgen. Nysgjerrig på hvordan ribba ligger når du fjerner aluballen, vil kjøttet ligge nede i sjyen, eller har du den på en rist over? Viktigste av alt er sprø svor 😉 god jul, gleder meg til å prøve.

 7. Hei, ser så deilig og god ut, så må prøve den nå, er godt i gang, men lurer på om du bare lar den ligge sjyen når du fjerner alufolien og skal piffe opp svoren?, eller er den på rist over sjyen? Jeg gleder meg skikkelig 🎅❤️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon