Jeg synes ribbe er så godt at det må spises oftere enn bare én, to eller tre ganger i løpet av juledagene. Adventstiden er perfekt til å lage flere varianter av ribben slik at smaken kan nytes med ulikt tilbehør. Her har jeg langstekt den i 10 timer og serverer den med en veldig god og kjempeenkel soppsaus.

Saftig adventsribbe!

Dette trenger du til 6 personer
Ribbe

2 1/2 kg fersk ribbe
2 ts salt
nykvernet pepper
20 s smør
1 ss rapsolje
3 sjalottløk
1 hel hvitløk
2 laurbærblad
2 dl vann

Soppsaus
50 g tørket sopp, gjerne en blanding av ulike typer
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 1/2 dl kyllingbuljong
1 1/2 dl kremfløte
salt
pepper

Jeg synes ribbe er så godt at det må spises oftere enn bare én, to eller tre ganger i løpet av juledagene. Adventstiden er perfekt til å lage flere varianter av ribben slik at smaken kan nytes med ulikt tilbehør. Her har jeg langstekt den i 10 timer og serverer den med en veldig god og kjempeenkel soppsaus.

Rut opp svoren på ribba. Det blir enklest å skjære fine stykker etterpå hvis du ruter opp i rette firkanter. Fordel godt med salt og pepper rundt hele kjøttstykket før du pakker det inn i plastfolie og lar det ligge i kjøleskapet til neste dag.

Sett stekeovnen på 100 grader. Har du en langpanne eller et ildfast fat som tåler å stå på kokeplatene bruker du det til ribba. Sett forma på én eller to plater, alt etter hvor stor forma er, og ha i smøret og oljen. Legg i ribba med svorsiden ned og stek den på ganske sterk varme i noen minutter til svoren begynner å få god farge. Snu ribba.

Del sjalottløkene og den hele hvitløken i to biter hver. Skallet skal bare være på. Ha det i panna sammen med laurbærblad og vann. Dekk forma med aluminiumsfolie og sett den midt i stekeovnen de neste 8-10 timene. Før servering tar du av aluminiumsfolien, setter på grillelementet og griller ribba i noen minutter til du får en sprø svor.

Soppsausen
Ha soppen i en bolle og tøm over nok kokende vann til at det dekker. La det stå i ca. 20 minutter. Finhakk sjalottløken og hvitløken og surr det i en liten kasserolle sammen med olivenoljen i noen minutter til løken har blitt blank. Den skal ikke ta farge. Ta soppen opp av bløtevannet og ha i sammen med buljong (eller kraft hvis du har) og fløten. La det småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Vil du ha den mer klassiske ribbevarianten? Oppskriften på det, finner du her.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Hei Marit, jeg lagde denne ribben i går, det er den beste ribben jeg har smakt. Saftig og god ribbe, det var også veldig godt med soppsausen til ribben. Takk for at du deler oppskrifter 🙂

  Ha en fin advenstid.

  Mvh.

  Vibeke J.

 2. Hei! Vurderer å prøve denne på julaften, men lurer på om svoren kan bli sprø uten grill? Hvis man tar av folien et par timer før f.eks? Har aldri hatt problemer å få svoren sprø ved å steke på den vanlige måten, og jeg er skeptisk til å bruke grillen.. Adventshilsen fra Janne.

 3. Hei Janne!
  Mulighetene for å få sprø svor er like store med denne oppskriften som med vanlig stekemetode, så da tror jeg det skal gå bra denne gangen også.
  Lykke til! Marit

 4. Yum Yum 🙂 Skal prøves 😉 Stor og varm førjulshilsen fra Nina 🙂 PS. Jeg legger løpet av få dager ut oppskrift på «Ninas rødkål» 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *