Kokt juleskinke

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kokt juleskinke

En av mine store kokebokfavoritter er Nigella Lawson. Jeg elsker måten hun skriver om maten på. Så levende, så engasjert! Det er derfor jeg bestandig leser Nigellas kokebøker fra perm til perm. Og har du også sett noen av Nigellas TV-programmer eller lest noen av bøkene hennes, har du sikkert fått med deg hennes ultimate juleskinkeoppskrift. Hun koker skinka i vanlig cola, noe som gjør at den blir både salt og søt på en gang. I tillegg til at den blir saftig, så klart. Jeg falt pladask første gangen jeg prøvde Nigellaoppskriften, og lager den sånn – med større og mindre variasjoner – fremdeles.

Denne oppskriften er er Nigellas!

Kokt juleskinke

Dette trenger du for å koke en juleskinke på Nigellamåten
ca 1 1/2 kg rå, saltet og lettrøkt skinke
1 løk
ca 1 ½ l Coca Cola (ikke light)

Til glasering
1 ts engelsk sennepspulver (Colman’s i gul boks) ev. dijonsennep
1 ss demerarasukker
10–15 nellikspiker
1–2 ss mørk sirup

Får du tak på en enda større skinke, kan du gjerne bruke det. Først skal du vanne ut skinken litt. Ha skinken i en kasserolle og fyll opp med vann. La det koke opp, tøm ut vannet og skyll skinken i kaldt vann.

Legg skinken tilbake i kasserollen. Del løken i to og ha i. Så fyller du opp med Cola til den dekker skinken, koker opp og lar den stå å trekke i 1 ½ – 2 timer. Er skinka mye større, gir du den 30–60 minutter lenger tid til trekking. I mellomtiden kler du en ildfast form med aluminiumsfolie og setter stekeovnen på 230 grader.

Når skinka har trekt ferdig, legger du den over på skjærefjela og ruter opp svoren. Gni sennepen og sukkeret så godt inn i svoren som du greier. Stikk inn nellikspikerene før du legger skinken over i den ildfaste forma. Så heller du over sirupen. Stek skinka i ca. 15 minutter til glassuren blir brun og fin.

Ps! Vær forsiktig hvis du smugtitter inn i stekeovnen for å se hvordan det går. Det smeller og spruter ganske kraftig fra svoren.

Kokt juleskinke

Nigella bruker også å servere en potet- og maisstappe hvis det er til middag.
Her er en fornorsket utgave av hennes stappe
ca 1 kg potet
1 fedd hvitløk
1 stor boks mais, ev. 3 ferske/frosne maiskolber
30 g smør
1 ½ – 2  dl melk
salt
pepper

Skrell og kok potetene og hvitløkfeddet i usaltet vann til de er møre. Ha i maisen de siste 3 minuttene. Bruker du hele maiskolber, skjærer du kornene løs fra kolben før du har dem oppi kasserollen. Tøm av vannet, og la kasserollen stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. Ha i smøret i biter. Knus potetene og maisen med en stapper. Spe så med melken mens du rører hardt med en sleiv. Jeg synes stappen er best når det fremdeles er noen hele potetbiter i den, og at jeg får rørt litt luft inn i den. Smak til med salt og pepper.

Fremdeles i julemodus og har lyst på litt fisk? Her er oppskriften min på juletorsk med sandefjordsmør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon