Klassisk tynnribbe med sprø svor

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Klassisk tynnribbe med sprø svor

Salter du på ribba nå, blir den helt perfekt til stekingen i morgen! Kanskje har du allerede startet saltingen, og bare venter på å få komme i gang med stekingen og tillagingen av resten av julemåltidet! Her er min oppskrift på klassisk juleribbe med kjøttboller med tyttebær, ertepuré og hjemmelagd rødkål.

Ønsker du å prøve deg på en langstekt juleribbe, finner du oppskriften på det her, og vil du ha en juleribbe med litt annet tilbehør, finner du oppskriften på det her. Der kan du også lese om det beste trikset for å rute opp juleribba!

Klassisk tynnribbe med sprø svor

Dette trenger du for å lage julemiddag til 6 personer
3 kg tynnribbe
4-5 ts salt
1-2 ts nykvernet pepper
2 1/2 dl kokende vann
2 dl svisker
2 røde epler oppdelt i båter

Rut opp svoren på ribben hvis det ikke er gjort i butikken. Skjær med en kvass kniv gjennom hele spekklaget. La rutingen gå samme vei som beinene på ribben, da blir det lettere å skjære opp fine stykker etterpå. Strø over salt og pepper på både over- og undersiden av ribben og gni det inn i kjøttet. Dekk kjøttet med plastfolie og legg det i kjøleskapet i 1-2 døgn.

Ta kjøttet ut av kjøleskapet minst 30 minutter før du skal begynne med stekingen.

Sett stekeovnen på 240 grader. Legg en ildfast bolle eller suppetallerken opp ned i en langpanne. Legg ribben over med svorsida opp. Hell i det kokende vannet, legg over et lag med aluminiumsfolie og sett langpannen midt i stekeovnen. Stek den i 30 minutter før du tar av aluminiumsfolien, senker varmen til 175 grader og lar den steke videre i 2 1/2 timer. Legg i svisker og eplebåtene de siste 15 minuttene av steketiden.

Hvis svoren ikke er sprø når ribben er ferdig stekt, setter du på grillelementet i stekeovnen og setter langpannen lenger opp i stekeovnen. Pass på hele tiden slik at svoren ikke blir brent. Du kan legge litt aluminiumsfolie over hvis noe av svoren er ferdig sprø. Ta ut sviskene og eplebåtene først.

Dekk ribben med aluminiumsfolie og la den hvile i 15 minutter før du begynner å dele den opp. I ventetiden kan du lage sausen og steke kjøttkakene.

Klassisk tynnribbe med sprø svor     Klassisk tynnribbe med sprø svor

Brun saus
stekesjy
1 kjøttbuljongterning eller tilsvarende mengde fond
2-3 dl rødvin
2-3 dl vann
1/2-1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
brun maizenna-jevner

Sil stekesjyen fra ribben og ha den i en kasserolle. Tilsett buljong, rødvin og vann. Kok opp og la det småkoke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper før du tilsetter nok brun maisenajevner til du får en passe tykkelse på sausen. Kok opp igjen og hold den varm til servering.

Klassisk tynnribbe med sprø svor

Små kjøttkaker med tyttebær
500 g karbonadedeig eller kjøttdeig
2 ts salt
1 ts nykvernet pepper
1 egg, romtemperert
2 ½ ss semulegryn
2 ss tyttebærsyltetøy
15 blad frisk salvie, finhakket, ev. ½ ts tørket (kan utelates)

Sett stekeovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Ha karbonadedeigen eller kjøttdeigen og saltet i en bolle og arbeid det godt sammen med ei sleiv. Alt saltet skal være helt arbeidet inn i karbonadedeigen før du har i resten av ingrediensene. Rør og bland deigen godt sammen.

Ha kaldt vann i en liten skål og bruk vannet til å væte håndflatene dine. Ta 1 ss med deig inni håndflaten og rull den sammen til en kjøttkake. Legg kjøttkakene på stekebrettet.

Stek kjøttkakene i 15 minutter.

Du kan fryse ned kjøttbollene før du steker dem. Dekk dem med plastfolie, men la den ligge på stekebrettet til de  er gjennomfrosne. Så kan du ha dem over i en frysepose. La dem tine på en stekeplate i romtemperatur i 1 time før du steker dem.

Klassisk tynnribbe med sprø svor

Rødkål
1 kg frisk rødkål
50 g smør
25 g sukker
2 ss rødvinseddik
1 dl rødvin
1 dl rød rips- eller husholdningssaft
1 grønt syrlig eple, f.eks. Granny Smith
1-2 ts salt
noen runder med pepperkvernen

Ta av det ytterste laget av blad på rødkålen. Del kålen i to og skjær den opp i tynne strimler. Ikke ta med stilken.

Ha smør, sukker, eddik, vin og saft i en kasserolle og la det koke opp. Legg i rødkålen, skru ned til laveste varme, sett på et lokk og la det koke/trekke et sted mellom 30 minutter og 2 timer. Det avhenger av hvor grov teksturen til rødkålen er. Rør ofte rundt for å forsikre deg om at det ikke setter seg fast eller koker tørt. Tilsett eventuelt litt mer vann eller saft. Rødkålen er ferdig kokt når den en myk og mør.

Skjær opp eplet i små terninger og tilsett de siste 15 minuttene av koketiden. Smak til med salt og pepper.

Vil du gjøre det litt mer lettvint, freser du eplebiter av 1 eple i 25 g smør før du tilsetter 1 pakke ferdigkjøpt rødkål.

Klassisk tynnribbe med sprø svor

Kokte poteter
18-20 mandelpoteter
2 ts salt
2 grener frisk timian til pynt

Kok opp vann i en kasserolle. I mellomtiden skreller du potetene. Tilsett saltet og potetene i vannet når det koker. La det småkoke i 10-15 minutter. Slå av varmen og dekk til kasserollen med et kjøkkenhåndkle. La potetene stå og trekke til de er gjennomkokte. Hell av vannet og pynt med timian ved servering.

Klassisk tynnribbe med sprø svor

Ertepuré
Som en forandring til ertestuingen, kan du lage ertepuré. Den er litt friskere både i smaken og fargen.

100 g smør
400 g frosne erter
2-2 1/2 dl matfløte
1 ts salt
noen runder med pepperkvernen
litt olivenolje ved servering

Smelt smøret i en kasserolle og ha i ertene. La det koke i ca. 1 minutt. Mos det med en stavmikser eller i en food processor. Ha ertene tilbake i kasserollen og tilsett matfløten. Kok opp og la det småkoke i 3-4 minutter. Smak til med salt og pepper.

Ertepureen kan lages dagen før og så varmes opp igjen ved servering.

Klassisk tynnribbe med sprø svor

Nyt julematen til det fulle!

 

 

Ett kommentar til “Klassisk tynnribbe med sprø svor”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon