Moussaka med kjøttdeig og auberginer

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Moussaka med kjøttdeig og auberginer

En gang tidlig på 90-tallet var jeg på ferietur til Hellas sammen med en venninne. Feriekassen var ikke spesielt full, så i stedet for å leie hver vår moped satset vi på å leie en sammen. Vi tenkte at vår samlede vekt ikke var stort større enn vekten av en godt lubben mann. Men det er mulig at en mann av det kaliberet ikke hadde fått leie en så liten moped.

For en dag la vi i vei til en liten landsby høyt oppi fjellet. Og da måtte det gå akkurat som det gikk. Vi var nødt til å bytte på å gå eller småløpe ved siden av mopeden, som hadde sitt svare strev med å frakte én av oss opp bakkene. Oppe på toppen var det tid for lunsj og mengder av vann. Den lille familiedrevne restauranten, serverte den beste moussakaen og greske salaten jeg noen gang har smakt.

Finner du lammekjøttdeig i butikken, så bruk gjerne det. Hvis ikke, bruker du vanlig kjøttdeig.

Moussaka med kjøttdeig og auberginer

Dette trenger du for å lage moussaka til 4 personer

Kjøttfyllet
3 middels store auberginer
2 løk
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
500 g lammedeig eller vanlig kjøttdeig
5-6 soltørkede tomater
1 boks knuste hermetiske tomater
2 dl kjøttbuljong
1 ts tørket oregano
1 ts tørket merian
1/2 ts kanel
2 ts balsamicoeddik
pepper
salt

Den hvite sausen
25 g smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
salt
pepper
2 egg
1 dl revet hvitost til gratinering, gjerne en ost med litt smak

Moussaka med kjøttdeig og auberginer

Sett stekeovnen på 225 grader.

Skjær auberginene i 1 cm tykke skiver, strø godt med salt på dem og la dem ligge slik mens du lager resten. Nå får du vekk den litt bitre smaken som abergine har.

Finhakk løk og hvitløk og ha det i en stekepanne med høye kanter sammen med olivenoljen. La det surre til det blir blankt og myk. Det tar 3-4 minutter. Ha i lam- eller kjøttdeigen og brun den. Skjær opp de soltørkede tomatene i mindre biter før du har i resten av ingrediensene. La det småkoke i 15-20 minutter. Smak til med litt salt og pepper.

Mens kjøttsausen står og koker, lager du den hvite sausen.

Smelt smøret i en kasserolle. Ha i melet og rør rundt. Spe med melken og visp godt så du ikke får klumper i sausen. La den småkoke i 3 minutter. Smak til med salt og pepper. Ta kasserollen av plata og la sausen avkjøles litt før du rører inn eggene.

Skyll auberginene godt i kaldt vann og tørk dem med papir før du legger et lag av skivene nederst i en ildfast form. Fyll så på med et lag med kjøttsaus og hvit saus. Gjenta prosessen en gang til og avslutt med ost.

Moussaka med kjøttdeig og auberginer

Stekes midt i ovnen i ca. 30 minutter til osten har blitt gyllen.

Moussaka med kjøttdeig og auberginer

God middag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon