Med så masse godt lammekjøtt i butikkhyllene for tiden, er det jammen tid for å lage en herlig lammegryte også. Jeg elsker disse lammegrytene hvor kjøttet har lov til å koke sammen med resten av ingrediensene så lenge at det formelig smelter på tungen når du spiser det. Nam! Det er så utrolig godt!

Du kan også lage denne gryten med storfekjøtt hvis du nå får lyst på en god gryte når lammekjøttet ikke er i sesong.

Lag gjerne dobbel porsjon; så kan du enten invitere noen over på middag eller spise restemiddag dagen etterpå.

Lammegryte med rotgrønnsaker og tomater, og råstekte poteter til

4 personer

1 ½ kg fårikålkjøtt eller annet grytekjøtt av lam
3 ss olivenolje
4 gulrøtter
2 persillerøtter
3 tomater
1 fennikel
1 purre
3 fedd hvitløk
½-1 chili
1 boks hermetiske tomater – her bruker jeg hermetiske cherrytomater
2 ts salt
godt med nykvernet pepper
½ ts tørket rosmarin
litt frisk persille til servering

Råstekte poteter
1 kg norske småpoteter – eller bruk store som du deler i mindre biter
2 ss olivenolje
2 ts flaksalt
3 ss sesamfrø

Sett stekeovnen på 120 grader varmluft.

Skjær lammekjøttet løst fra beinene og renskjær det noe. Du trenger ikke å skjære vekk alt fett, men de største bitene bruker iallfall jeg å skjære bort. Skjær kjøttet i terninger. Hvor store de blir, avgjøres i grunn av hvordan kjøttet ser ut, men det kan godt være litt store biter – type 4 x 4 cm hvis det er mulig.

Varm oljen i en stekepanne og brun kjøttet på sterk varme i 2 eller 3 omganger. Ha det så over i en gryte som tåler å stå i stekeovnen. Hell vann i stekepannen, la vannet koke opp og skrap litt i stekepannen sånn att du får kokt ut alle de gode smakene som ligger igjen i pannen. Hell dette over i gryten.

Skrell gulrøttene og persillerøttene og skjær dem i små terninger. Tomatene deler du også i terninger og fennikelen i tynne skiver. Skjær purren i ringer og finhakk hvitløkfeddene og chilien. Jeg bruker hele chilien med frø i. Det blir ikke spesielt sterkt, men gir et lite sting til den ferdige gryten. Vil du ha en mildere smak, kan du fjerne frøene før du hakker opp chilien.

Ha alt dette samt de hermetiske tomatene oppi gryten. Hell over nok vann til at det akkurat dekker alle råvarene. Ha i salt, pepper og rosmarin. Kok opp og legg over et lokk.

Nå bruker jeg bestandig å sette hele gryten i stekeovnen og la den stå der de kommende 3-6 timene. Så lenge som lokket ligger på og varmen er så lav, vil det ikke koke tørt, bare bli supermørt.

Du kan også la gryte småkoke på en kokeplate om du heller vil det.

Du må samme hva ta ut gryten når du skal gjøre klar potetene.

Da skrur du stekeovnen på 225 grader varmluft.

Bruker du småpotet, som jeg gjør her, lar du dem være hele. Bruker du større poteter, deler du dem i mindre deler før du har dem på et stekebrett. Ha over olivenoljen, salt og sesamfrø og bland det sammen. Stek potetene i 20-25 minutter til de er gyllenbrune på utsiden og myke inni.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Denne gryten både ser og høres kjempegod ut!😋😋
    Tenker å lage den imorgen👏🏼😄
    Skal den koke 3—6 timer på komfyren også, som i stekeovn?

    • Jepp, Jill Kristin! Dropp fennikelen for å forsikre deg om at du liker gryten 🙂 Trenger ikke å erstattes av noe, men du ha bruke litt mer av de andre grønnsakene 🙂

  2. Hei, hei! Denne retten høres nydelig ut og må prøves! 😀 Det eneste er at jeg liker når sausen «henger» på potetene, altså er litt tykkere. Det burde vel gå an å ha i litt Maisenna i på slutten for å tykne kraften, eller hva mener du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *