Lammegryte med tomater og rotgrønnsaker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 4-6 timer

Porsjoner: 4

Lammegryte med tomater og rotgrønnsaker

Denne lammegryten med tomater og rotgrønnsaker er en skikkelig duftende, deilig gryte! Og den smaker ekstra godt når været er kaldt ute. Spør du meg, er jo det noe av det beste med høsten og vinteren; at det er grytetid!

Jeg elsker disse lammegrytene hvor kjøttet har lov til å koke sammen med resten av ingrediensene så lenge at det formelig smelter på tungen når du spiser det. Nam! Det er så utrolig godt!

LES MER! Sånn lager du SKIKKELIG GOD KJØTTGRYTE MED GROV STAPPE

Lag gjerne dobbel porsjon; så kan du enten invitere noen over på middag eller spise restemiddag dagen etterpå.

Jeg bruker nesten bestandig å la grytene stå på svak varme i stekeovnen i mange timer, men grytene kan også putre på stekeplaten tilsvarende lenge, om det passer bedre.

PS! Du kan også bruke samme fremgangsmåte om du heller vil bruke storfekjøtt istedenfor lammekjøtt!

Ingredienser

Lammegryten
1.5 kg grytekjøtt av lam
3 ss olivenolje
4 gulrot/gulrøtter
2 persillerot
3 tomat(er)
1 fennikel
1 purre
3 fedd hvitløk
0.5 chili
1 boks hermetiske cherrytomater
2 ts salt
1 ts nykvernet pepper
0.5 ts tørket rosmarin
5 greiner persille til servering

Råstekte poteter
1 kg småpotet
2 ss olivenolje
2 ts flaksalt
3 ss sesamfrø

Slik lager du lammegryte med tomater og rotgrønnsaker med råstekte poteter til

Sett stekeovnen på 120 grader varmluft.

Start med å renskjære kjøttet

Skjær lammekjøttet løst fra beinene og renskjær det noe. Du trenger ikke å skjære vekk alt fett, men de største bitene bruker iallfall jeg å skjære bort. Skjær kjøttet i terninger. Hvor store de blir, avgjøres i grunn av hvordan kjøttet ser ut, men det kan godt være litt store biter – type 4 x 4 cm hvis det er mulig.

Varm oljen i en stekepanne og brun kjøttet på sterk varme i 2 eller 3 omganger. Ha det så over i en gryte som tåler å stå i stekeovnen. Hell vann i stekepannen, la vannet koke opp og skrap litt i stekepannen sånn att du får kokt ut alle de gode smakene som ligger igjen i pannen. Hell dette over i gryten.

Skrell gulrøttene og persillerøttene og skjær dem i små terninger. Tomatene deler du også i terninger og fennikelen i tynne skiver. Skjær purren i ringer og finhakk hvitløkfeddene og chilien. Jeg bruker hele chilien med frø i. Det blir ikke spesielt sterkt, men gir et lite sting til den ferdige gryten. Vil du ha en mildere smak, kan du fjerne frøene før du hakker opp chilien.

Ha alt dette samt de hermetiske tomatene oppi gryten. Hell over nok vann til at det akkurat dekker alle råvarene. Ha i salt, pepper og rosmarin. Kok opp og legg over et lokk.

Inn i stekeovnen med gryten

Nå bruker jeg bestandig å sette hele gryten i stekeovnen og la den stå der de kommende 3-6 timene. Så lenge lokket ligger på og varmen er så lav, vil det ikke koke tørt, bare bli supermørt.

Du kan også la gryte småkoke på en kokeplate om du heller vil det.

De råstekte potetene

Potetene trenger ca. 25 minutter i stekeovnen, så en halvtime før gryten skal serveres, tar du den ut av stekeovnen og øker varmen til 225 grader varmluft.

Gryten kan du la småputre videre på en stekeplate.

Bruker du småpotet, som jeg gjør her, lar du dem være hele. Bruker du større poteter, deler du dem i mindre deler før du har dem på et stekebrett. Ha over olivenoljen, salt og sesamfrø og bland det sammen. Stek potetene i 20-25 minutter til de er gyllenbrune på utsiden og myke inni.

God middag!

28 kommentarer til “Lammegryte med tomater og rotgrønnsaker”

  1. Nydelig gryte! Slet veldig med få tak i lammekjøtt, men ordnet seg i fjerde butikken!
    Laget litt ekstra, så nå er middagen sikret imorgen og!
    Takk!

    • Lammestek er i utgangspunktet mye mørere kjøtt enn grytekjøtt, og det har mindre fett i seg, så det trenger ikke veldig lang tid i gryten. Lammestek-kjøttet kan bli tørt om det ligger i for lenge, så jeg hadde bare brunet det og så latt det koke med i 15-20 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon