Helgrillet lammelår med gresk salat

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time + marinering over natten

Porsjoner: 12

Helgrillet lammelår med gresk salat

Har du noen gang opplevd at lammelåret du kjøpte inn til påske forsvant ned i fryseren og ble oppdaget igjen en eller annen gang utpå sommeren, da du lette etter noe helt annet? Det har iallfall jeg!

Her i Norge spiser vi aller mest lammekjøtt om høsten – når årets ferske lam kommer i butikkene – og i påskeuken. Men lam er også skikkelig godt å legge på sommergrillen, så rydd fryseren og se om det ikke dukker opp et lammelår hos deg også!

Når du beiner ut lammelåret, som jeg har gjort her, griller du kjøttet ferdig på 20–30 minutter. Utebinet er det også enkelt å skjære opp i fine skiver. Ett lår kan mette 12 middagsgjester, men har du færre enn det til bords, kan du for eksempel lage denne couscoussalaten med lammekjøtt, fetaost og granateplekjerner dagen etter.

PS! Frosne lammelår får du kjøpt året rundt i dagligvarebutikken.

Ingredienser

Lammelåret
6 fedd hvitløk
2 greiner rosmarin
6 greiner timian
10 blad salvie
nykvernet pepper
1.5 dl olivenolje
2 ss hvitvinseddik
2 kg utbeinet lammelår
2 ts salt

Gresk salat med vannmelon
350 g assortert grønnsalat
800 g tomat(er) gjerne ulike typer
8 skive(r) vannmelon
200 g fetaost
1 rødløk
250 g oliven
1 fedd hvitløk
5 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddik
0.5 ts salt
nykvernet pepper

Slik gjør du

Server gjerne råstekte poteter til

Rens hvitløkfeddene og finhakk både dem og urtene. Ha dem i en liten bolle sammen med pepperen, olivenoljen og hvitvinseddiken. Rør dette sammen, og sett det til side.

Står du for utbeiningen selv, finner du fram den skarpeste kniven du har. Først skjærer du ut isbeinet (det store beinet som er øverst): Skjær et snitt helt inntil beinet på begge sider og brett skinnet bakover mens du skjærer. Du må stikke kniven inn i kuleleddet, for så å skjære gjennom senen som er der slik at isbeinet løsner.

Så skjærer du nedover låret, langsmed hele lårbeinet og leggbeinet. La kniven følge beinet hele tiden og ta små kutt, slik at kniven ikke går for langt inn i kjøttet. Før kniven nedover til du får løsnet hele beinet og tatt det ut.

Skjær vekk overflødig fett. Legg kjøttet i en pose eller form og hell over marinaden som du akkurat lagde. La kjøttet marineres i kjøleskapet over natten.

Ta kjøttet ut av kjøleskapet og tørk av overflødig marinade. Dryss saltet rundt hele kjøttstykket. La kjøttet bli romtemperert før du starter med grillingen.

Legg kjøttet på en varm grill over direkte varme og grill til det blir gyllent. Vend det og grill tilsvarende på den andre siden. Legg kjøttet over på indirekte varme og legg lokk på grillen. Nå skal det grilles i 20 minutter – pluss minus. Det avhenger av hvor varm grillen din er.

Sjekk kjøttet innimellom for å forsikre deg om at det ikke brennes. For å ha full kontroll på kjernetemperaturen kan du stikke et steketermometer midt i den tykkeste kjøttdelen. Medium stekt kjøtt skal ha en kjernetemperatur på 65–67 grader. Husk at kjøttet vil stige noen grader i temperatur mens det hviler etter ferdig steking.

Ta kjøttet av grillen og pakk det løst inn i aluminiumsfolie. La det hvile i 10 minutter. Skjær det så i serveringsskiver.

Til den greske salaten vasker du først salaten, river den i mindre biter og fordeler den utover et stort serveringsfat. Skjær tomatene, vannmelonen og fetaosten i mindre biter og rødløken i tynne båter. Fordel det, samt olivenene over salaten.

Riv hvitløkfeddet på den fineste siden av rivjernet eller bruk en presse og bland det sammen med olje, balsamico, salt og pepper. Hell dressingen over salaten like før servering.

Denne oppskriften er fra boken min «Fru Timians beste sommermat». Alle bildene er tatt av Studio Dreyer Hensley

2 kommentarer til “Helgrillet lammelår med gresk salat”

  1. du er så vakker. lærte av en amerikainspirasjon å lage butterflied lam av lår. deilig. men som vår son sier. olsoklam er helgrillet er best. vi har spist det i 35år. god sommer t deg og dine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon