Saftig biff med peppersaus og råstekte poteter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 35 minutter

Porsjoner: 4

Saftig biff med peppersaus og råstekte poteter

Kjøper man seg et stykke biffkjøtt i butikken, er det om å gjøre å tilberede det på en måte som gjør at du sitter igjen med et skikkelig saftig og smakfullt resultat. Biff er så dyrt å kjøpe at det fortjener tipp topp tilberedning.

Jeg vet at det er mange som synes det er litt skummelt å servere biff, spesielt dersom man har gjester, for man er redd for å steke kjøttet for lenge eller for kort. Se tipsene mine litt lenger ned for å få oversikten over hvordan steke biffen perfekt!

Fremgangsmåten og oppskriften til peppersausen har jeg fra den sauseboken til verdensmester Geir Skeie. Jeg har gjort noen forkortninger i oppskriften og jeg har brukt fond kjøpt i butikk, og ikke hjemmelagd kraft til sausen, og jeg kan garantere at den blir veldig god allikevel.

Ingredienser

Biffene
800 g biff 4 x 200 g
flaksalt
nykvernet pepper
olivenolje til steking
smør steking

De råstekte potetene
900 g potet
4 ss olivenolje
1 ts salt
nykvernet pepper

Peppersausen
2 sjalottløk
3 sjampinjong
2 ss nøytral olje
1 ts flaksalt
1 ts nykvernet pepper
1 ts dijonsennep
0.5 dl hvitvin
4 dl kjøttkraft
2 dl fløte
25 g smør
1 skvis sitronsaft

Slik gjør du

Ta biffene ut av kjøleskapet i så god tid før du skal steke det, at det rekker å bli romtemperert. Om kjøttet ikke allerede er skjær i skiver, gjør du det nå. Det er fint å ha skiver som er 2-2 1/2 cm tykke.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Del potetene i mindre biter. Disse er så små i utgangspunktet at jeg bare har delt dem i to. Er de større, deler du dem i flere biter. Ha potetbitene i en langpanne og ha over olje, salt, pepper og timian og bland det sammen. Sett formen i stekeovnen og stek potetene i 20-25 minutter. Blir de for brune på utsiden før de er gjennomstekte, skrur du ned varmen.

Så til sausen: Finhakk sjalottløkene og soppen og ha det i en kasserolle sammen med oljen, salt og pepper. La det surre på litt under medium varme i 4-5 minutter til løken blir blank og myk. Den skal ikke ta farge.

Rør inn sennepen og hell i vinen. La den koke ut før du tilsetter kraften, eller fond/buljong og vann og fløten. Kok opp og la sausen koke i 5-6 minutter.

Og nå kommer det geniale trikset fra Geir Skeie: Sett en stavmikser i kasserollen og kjør rundt til sausen har blitt glatt og helt klumpfri. Kok opp sausen igjen. Smak til for å kjenne om den er passe krydret.

Så langt kan du gjøre i god tid før spising, og da kan du la sausen stå å godgjøre seg over varmen. Like før servering rører du inn smøret og smaker til med sitronsaft.

Varm opp en stekepanne. Det er fint å bruke en jernpanne eller en stekepanne som er tykkbunnet og som tåler høy varme. Her bruker jeg en grillpanne.

Dryss flaksalt og nykvernet pepper på begge sidene av biffene før du fordeler over oljen. Bruker du vanlig stekepanne, kan du ha oljen rett i stekepannen.

Legg i biffstykkene og la dem ligge helt i ro i 1 minutt. Vil du ha en biff som er rå inni, snur du den og lar den steke like lenge på den andre siden. Vil du ha en biff som er litt mer rød enn rosa, lar du kjøttet ligge ca. 1 minutt til. Bruker du grillpanne, kan du snu kjøttet 180 grader (men med samme side ned) sånn at du får et rutete stekemønster.

Snu biffene og stek like lenge på den andre siden. Vil du ha en rosa til godt stekt biff, må den steke rundt 3 minutter på hver side.

Husk at steketidene vil variere ut fra hvilken temperatur kjøttet hadde da du la det i stekepannen, hvor mye kjøtt du steker samtidig, hvor tykke biffskivene dine er og hvordan stekepannen leder varme. Klikk deg gjerne inn på denne YouTube-filmen (sponset link) som jeg lagde for noen år siden der du også får sett gode tips til hvordan du kan klemme på biffen for å kjenne hvor godt stekt den er. Gå 7 minutter frem i filmen for å se på stekingen av biffen.

La biffen hvile i 2 minutter før servering.

God middag!

God middag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon