Biffspyd med grillede tomater og kålstuing

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Biffspyd med grillede tomater og kålstuing

Mye av maten jeg spiser nå som voksen, har et eller annet rotfeste fra jeg var lita og bodde hjemme. Vel er utvalget av både grønnsaker, frukt og fremmede smaker i butikkene nå betydelig større enn hva 70-tallets trønderbutikk kunne by på og vel har mine smaksløker (heldigvis) utviklet seg ganske betraktelig i løpet av årene. Men det er noe med å kunne sette på bordet, og introdusere for mine barn, mat som frembringer en strøm av idylliske bilder fra barndommen. Så vet vi jo alle hvordan vi innbiller oss at barndommens somre bestandig var full av sol og varme. Jo eldre jeg blir, desto mer idylliserer jeg.

Med fare for å høres urgammel ut, kjente jeg hjerte gjøre et lite lykkelig hopp da husets 13-årig høytidelig proklamerte ”Jeg elsker kålstuing!” her om dagen. Så har jeg da lyktes med noe!

Selv har jeg vært særdeles svak for kålstuing så lenge jeg kan huske. Helt fersk sommerkål skjært i strimler og kokt mør i lettsaltet vann før den er blandet sammen med en tykk og rund hvit saus. Jeg har aldri vært en stor fan av muskatsmaken i stuingen, så den kuttet jeg ganske enkelt ut så snart jeg begynte å lage den selv. Det er jo én av fordelene med å være den som lager maten. Jeg bestemmer! Ha for all del en klype med nyrevet muskat i den hvite sausen din, dersom det passer din smak bedre.

Jeg trenger virkelig ikke noe annet tilbehør til dette grillspydet enn en øse nykokt kålstuing. Ja, jeg serverer den gjerne til mange av sommerens grillslagere, jeg.

Biffspyd med grillede tomater og kålstuing

Dette trenger du for å lage kjøttspyd med grillede tomater og kålstuing til 4 personer.

Kjøttspydene
600 g entrecôte
4 ss olivenolje
1 ts salt
4–5 runder med pepperkverna
¼ ts chilipulver
½ ts paprikapulver
½ ts spisskummen
4–5 grener oregano

Kålstuing
2–3 liter vann
2+1 ts salt
700 g sommerkål
25 g smør
25 g hvetemel

Tilbehør
20 små cherrytomater
1 ss olivenolje

Biffspyd med grillede tomater og kålstuing

Del kjøttet i ca. 3 cm brede strimler. Er det store fettklumper på kjøttet skjærer du det vekk. Vanlig fettmarmorering er bare bra for smaken til slutt. Ha kjøttet i en bolle sammen med resten av ingrediensene. Oreganoen grovhakker du før du har i. Bland det hele sammen og la kjøttet marineres i kjøleskapet i 3–4 timer eller på kjøkkenbenken mens du lager kålstuingen.

Ønsker du å bruke trespyd til grillingen, må du legge dem i bløt nå slik at de rekker å bli helt gjennomtrukne av vann.

Biffspyd med grillede tomater og kålstuing

Kok opp vannet til kålstuingen med 2 teskjeer av saltet i en kasserolle. Fjern det ytterste bladlaget på kålen før du deler den i to og skjærer vegg det tykke stilkfestet. Skjær den så i ca. 1 cm brede strimler. Ha dem i det kokende vannet og la dem koke i ca. 10 minutter. Kålen skal begynne å bli myk, men skal fremdeles ha litt hold i seg, så sjekk første gang etter 8 minutters koketid. Jo ferskere kål, desto kortere koketid.

Hell kålen over i et dørslag og ta vare 3–4 dl av kokevannet.

Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle og rør ut hvetemelet. Spe med 1 ½ dl av kokevannet. La det koke opp igjen før du rører ut alle klumpene. Spe videre til du har brukt 3 dl av vannet. Rør inn den kokte kålen. Smak til for å kjenne om du må tilsette den siste skjeen med salt. Spe eventuelt med litt mer av kokevannet dersom stuingen er for fast.

Biffspyd med grillede tomater og kålstuing

Når kjøttet er ferdigmarinert, og grillen varm, trær du kjøttstrimlene på 4 eller 8 spyd. Grill kjøttet på sterk varme i ca. 3 minutter på hver side. Det er best når det fremdeles er godt rosa i midten.

Pensle cherrytomatene med oljen og grill dem samtidig som du griller kjøttet. De kan gjerne grilles på litt svakere varme, dersom du greier å regulere det.

Èn øse kålstuing, ett grillspyd og noen tomater. Det kalles sommerfølelse!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon