Fårikål

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fårikål

De siste to dagene har det vært en karakteristisk duft her hjemme! Fårikål har nemlig stått på menyen, og da er det ikke til å unngå at det kjennes på lukta i hele huset. Min bestemor og bestefar løste dette med lukta på en fiffig måte. De dro med seg en stekeplate, den digre kleskokekasserollen (det var jo noe alle hadde) og bøttevis med kål og sauekjøtt ut i garasjen. Der sto de med strikkejakken på og kokte fårikålen. De gjorde det sammen, for bestemor og bestefar gjorde det meste sammen – lagde mat, vasket huset og pusla i hagen. Og så leide de alltid hverandre når de gikk på tur. Er det rart jeg har et romantisk forhold til fårikål?

Mens fårikålen kokte, dekte bestemor og bestefar festbord. Lang hvit linduk, porselen og krystall. Og så strømmet vi på; mamma og pappa og vi tre ungene, tanter, onkler og søskenbarn. Alle som var i nærheten kom. Og det kunne bli ganske mange, de hadde åtte unger.

Bestemor og bestefar brukte alltid sauekjøtt til fårikålen. Jeg liker lammekjøttet best. Men det er definitivt en smakssak. Fårikål kan ikke bli annet enn vellykket. Det er kun fem minutter med forberedelser, resten av tida greier den seg selv.

Husk at denne oppskriften både kan dobles og tredobles helt uten problemer. Fårikålen smaker enda bedre neste dag, selv om den da ser litt mer grumsete ut.

Fårikål

Dette trenger du for å lage fårikål til 4 personer

1 ½ kg hodekål
2 ss hvetemel
1 ½ kg lammekjøtt, ferdig delt i stykker
1 ss smør
2-3 ts salt
2 ss hel pepper
2 laurbærblad
3-4 dl kokende vann

Fårikål

Finn fram en stor kasserolle. Del opp hodekålen i båter. Ha hvetemelet i en brødpose og ha ca. halvparten av kjøttbitene oppi. Rist godt, slik at kjøttet blir dekt av melet på alle sider. Jeg gjør dette bare med den ene halvdelen av kjøttet, og bare fordi jeg da får jevnet sausen litt.

Smelt smøret i kasserollen og legg i et lag med de melete kjøttbitene. Legg over et lag med kål før du strør over litt salt og pepper. Jeg bruker aldri disse pepperklokkene som er å få kjøpt i butikken. Det å se de hele pepperkornene i gryta er jo halve moroa.

Fortsett å legge lagvis. Hvor mange lag det blir, avhenger av hvor mange porsjoner du ender opp med å lage, og hvor stor kasserollen er. Legg i laurbærbladene og hell over vannet. Legg på et lokk. La kjøttet småkoke eller syde i ca. 2 timer. Sjekk etter innimellom for å forsikre deg om at kjøttet ikke koker tørt. Da tilsetter du eventuelt litt mer vann. Et lite tips til deg hvis du velger å doble denne oppskriften, er at du ikke trenger å doble vannmengden. Da kan det lett bli litt for mye vann. Bruker du sauekjøtt må du beregne litt lengre koketid.

Skal jeg bort under kokingen, bruker jeg å sette hele kasserollen, med lokk på, i stekeovnen på 125 grader og bare la kjøttet stå der i 3-4 timer. Den øverste kålen blir da litt brunet, men jeg slipper å engste meg for at det kan koke tørt.

Kok poteter til og server kjøttet glovarmt.

Fårikål

Vil du ha en litt annen vri på fårikålen, kan du prøve denne oppskriften med bacon, tomat og hvitløk. Kjempegod!

9 kommentarer til “Fårikål”

 1. God torsdag Fru Timian og tusen takk for den søte historien om din bestemor & bestefar <3 Synes de var smarte som dro med kjøtt og kål til garasjen.
  Elsker selv fårikål men da av lam som du også nevner og skulle også ha dratt det ut i garasjen for koking så lukta forblir ute.
  Setter stor pris på oppskriftene og bøkerne dine, så tusen takk. Før hadde jeg løsark i hopetall og hefter med juleoppskrifter, de seneste årene har jeg benyttet juleboken din og alt som jeg lager finnes der(med unntak av strull som er en gammel familieoppskrift).
  Gleder meg til å lese flere oppskrifter fra deg.

 2. Hei Fru Timian
  Jeg er på ingen måte noen mester kokk, men etter jeg ble » kjent» med deg for noen måneder siden føler jeg at matlaging er lett og gøy. Har prøvd meg på mange av rettene dine – og alle er utrolig gode. Oppskriftene er så godt beskrevet slik at til og med jeg mestrer dem lett. Tusen takk for inspirasjonen. Føler meg nesten som en god gammal husmor på kjøkkenet med dine oppskrifter. I morgen blir det fårikål. Nam
  Mvh Veronica

 3. Har hatt fårikål tilberedt i ovn i dag! Verdens beste! Kokte det ca 20 min og 3-4 timer i ovn på 110 grader. Anbefales!
  Elsker å nyte søndagen ute på tur e.l og då er det herlig å komma heim til nesten ferdig middag, langsteiking er heilt topp!
  Takk for godt tips!

 4. Hei!
  Dette ble prøv tidligere i høst og med stor suksess:-)
  Tror du man kan gjøre noe tilsvarende med pinnekjøtt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon