Skikkelige trønderske laup

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Skikkelige trønderske laup

Her kommer jeg med oppskriften på veldig gode trønderske boller; nemlig laup. Laup er store, litt flate boller med både hvetemel, rugmel og anis. Rugmelet og anisen gir dem denne særegne og veldig gode smak.

Laup er perfekt å servere med brunost og en kopp te. Før var laupen bare i salg rundt fastelavn. Nå får du kjøpt laup hele året i Trøndelag. I resten av landet må man bake dem selv.

Skikkelige trønderske laup

Dette trenger du for å bake 20 laup

100 g smør
7 dl melk
80 g gjær
ca. 850 g hvetemel
325 g rugmel
150 g sukker
1 ts salt
1 ts malt anis
1 egg til pensling

Smelt smøret i en kasserolle. Ha i melken og la blandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en liten bolle, slå den fingervarme melken over og rør til all gjæren er oppløst.

Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle eller i miksmasteren. Ikke ha i alt hvetemelet med en gang. Hell gjærmelken i bakebollen. Elt sammen til en passe fast deig. Du skal ha i så mye mel at den akkurat slipper bollen. Dekk til bollen med et klede eller litt plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 45 minutter.

Hvelv deigen over på et melet bakebord og kna den litt sammen. Del den i to, og del så hver del i 10 emner. Rull dem ut til boller. Trykk dem nesten helt flate og sett dem på et bakepapirkledd stekebrett. Legg et klede over og la laupen etterheve i 20-30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader.

Pisk egget lett sammen og pensle laupen før du steker den på nest nederste rille i 12-15 minutter. Avkjøl laupen på rist.

19 kommentarer til “Skikkelige trønderske laup”

 1. Sitter og spiser kjempegode laup. Lagd på din oppskrift 🙂 Har vokst opp med laup på Inderøy, og begynte å undres på hvorfor denne gode bollen bare ble bakt og spist rundt fastelaven tidligere. Vet du noe om det?

 2. Hei Johanne! Jeg tror jeg leste ett eller annet om historien til laup en gang, men kan ikke huske verken hva jeg leste eller hvor det står akkurat nå. Så da er vel det beste bare å nye maten 🙂

  • Det er vel men laup som med mange andre tradisjonsoppskrifter, Lillian, at det er mange ulike varianter rundt om 😉

  • Klarte ikke oppdrive anisfrø her jeg bor så det ble knust stjerneanis! Ikke det samme og skal rugmelet være finmalt?

   • Da kan du bare knuse anisfrøene. Det bruker jeg å gjøre dersom jeg ikke får tak i malte. Og ja, jeg bruker siktet rugmel 🙂

 3. Fin oppskrift, men det heter vel ikke laup,men lauper, sier ikke boll om boller heller … Jeg har aldri spist lauper uten både anis og karve, men det er vel lokale varianter som det sies her. De jeg spiste var fra bakerier.

 4. Litt sent ute med komentar, men det har nettopp gått opp et lys for meg! Jeg har lest gamle brev fra 1870 – 1930 årene skrevet av trøndere, og de sendte til hverandre LØBER. Som østlending har jeg fundert og søkt på nettet bare for å finne artikler om dansker som løper. ENDELIG har jeg funnet ut hva de sendte til hverandre og nå skal jeg prøve å bake!

  • Oi, så morsomt å høre, Grete! Kanskje det rett og slett var lauo! Gode er de iallfall! Lag deg en kopp god te, smør på skikkelig med smør og en tykk skive med brunost! Herlig 🙂

 5. Jeg hater å bake, men kombinasjonen korona + fylt 40 år har tydeligvis gjort noe med meg. Bakte disse i går, og de ble skikkelig gode! Jeg var litt usikker på nøyaktig hvor mye gjær jeg skulle bruke siden jeg bare hadde tørrgjær, så jeg brukte 1,5 pose (tror det er ca. 18 gram).

  I dag har jeg vært på butikken og kjøpe brunost sånn at jeg virkelig kan nye lunsjen 😀

  • Hei Siri! Det har jeg aldri hørt om før, men det er jo veldig typisk at tradisjonsmat som dette har mange lokale varianter.

 6. Mamma brukte nypemarmelade på laupene, og som barn var jeg mest glad i den varianten, lauper med brunost var for meg en nedtur. Flyttet som ung voksen til annen kant av landet, og har ikke spist lauper siden. Tror jeg må bake en porsjon, – og kjøpe nypemarmelade….. Takk for oppskrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon