Nugattisnurrer

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Nugattisnurrer

Å hula hei! Dette er så utrolig godt, folkens! Superlett og luftig gjærdeig fylt til randen av god, gammeldags Nugatti! Det må jo bare bli godt, ikke sant?

Denne bolledeigen er veldig god å jobbe med, og fordi jeg elter den så ganske så lenge, får den også en god elastisitet. Og det trengs når den skal snurres rundt fingrene to og en halv gang for å lage den karakteristiske snurren. Hvis deigen er for lite eltet før du setter i gang med snurringen, vil du oppleve at deigen går i stykker og hele snurringen blir et mas.

I oppskriften for verdens beste boller, smuldrer jeg smøret inn i deigen. I denne elter jeg kjøleskapskalde smørterninger inn i deigen til slutt. Et triks jeg har lært av bakeren i Lom, Morten Schakenda, og noe jeg for øvrig bestandig har gjort når jeg baker brioche.

Nugattisnurrer

Dette trenger du for å lage 16 Nugattisnurrer
750 g hvetemel
100 g sukker
½ ts salt
1 pk gjær, for søte deiger, fersk eller tørr
4 ¼ dl melk
100 g smør
250 g Nugatti

Til pensling
1/2 dl melk
1 ts flytende honning

Ha alt det tørre til deigen i en miksmasterbolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den mellom fingertuppene før du har den i bakebollen. Tørrgjær blander du rett i med melet.

Jeg bruker melk tatt rett ut av kjøleskapet til denne deigen. Den skal eltes ganske lenge, så det funker veldig bra. Hell i melken og elt deigen på laveste hastighet på miksmasteren i 10-12 minutter. Dersom deigen er bitte litt for fast, tilsetter du litt mer melk eller vann.

Skjær smøret i små terninger og tilsett litt etter litt mens mikseren går. Elt videre i 7-8 minutter, til smørterningene er innarbeidet og deigen har blitt veldig blank og glatt.

Ta ut eltekroken og dekk bollen med plastfolie. La deigen heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 minutter og 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv over deigen. Kna den sammen en gang før du kjevler den ut til en firkant på ca. 60 x 45 cm. Løft på deigen innimellom for å forsikre deg om at deigen ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel.

Fordel Nugattien over deigen. Brett den så sammen, langside mot langside. Løft litt på deigen og dra den litt ut igjen slik at den blir ca. 30 cm bred igjen. Skjær opp i 16 staver. Du kan se bilder her.

Snurr hvert “belte” samtidig som du drar forsiktig i det slik at det blir enda lengre. Hold fast den ene enden mellom tommeltott og pekefinger – med den lange enden av beltet pekende utover – og snurr beltet rundt fingertuppene (alle unntatt tommeltott) 2 1/2 gang. Når du kommer midt bak langfingeren legger du tommeltotten på beltet for å holde den fast. Stikk så enden ned i knuten. Øv deg gjerne en gang eller to med en hyssing før du setter i gang, så skjønner du, forhåpentligvis, hva jeg mener. Du drar og tilpasser lengden på beltet mens du snurrer det rundt fingertuppene.

Fordel knutene på to bakepapirkledd stekebrett. Dekk dem med plastfolie og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Du vet de er ferdig etterhevet når du trykker ned deigen og det forblir en liten grop i deigen etter fingeren.

Sett stekeovnen på 210 grader varmluft.

Rør sammen melk og honning og pensle knutene før du setter begge brettene i stekeovnen. Dersom du ikke har varmluft, steker du ett og ett brett på 225 grader. Sett brettet da på neste nederste rille. Stekes i ca- 13-16 minutter.

La Nugattisnurrene avkjøles på en bakerist.

Nugattisnurrer

Nugattisnurrer

God bakst!

 

Følg meg gjerne på sosiale medier!

Nugattisnurrer

 

 

 

Matblogg  – Fru Timians matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon