Stollen – tysk julebrød med marsipan

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Stollen – tysk julebrød med marsipan

Stollen er deilig tysk brød fullt av mengder med tørket frukt, marsipanrull midt inni og søt og god gjærdeig rundt. I Tyskland er det vanlig å servere stollen på julaften sammen med kaffe og til frokost på juledagsmorgenen. Det sies at formen på brødet skal minne om det innsvøpte Jesusbarnet.

Stollen - tysk julebrød med marsipan

Dette trenger du til 1 stort brød
50 g mandler
100 g tørket ananas, mango og appelsin, eller annen frukt
100 g rosiner
60 g sultanarosiner (lyse rosiner)
revet skall av 1 appelsin
revet skall av 1 sitron
½ dl mørk rom eller brandy, ev. appelsinjuice
500–550 g hvetemel
150 + 40 g smør, romtemperert
50 + 250 g marsipan
1 ts salt
50 g sukker
2 ½ dl melk
50 g gjær for søte deiger
1 egg

Frukten skal bløtlegges i 3–4 timer eller over natta.
Stekes på 170 grader i 40–50 minutter.
Deigen skal forheve i 45–50 minutter og etterheve i 45 minutter.
Kle et stekebrett med bakepapir.

Mandlene skal skåldes, så det er greit å starte med dem. Ha dem oppi en bolle som tåler varmt vann. Kok opp litt vann og hell det over mandlene. La dem ligge i vannet i 5–6 minutter til du kjenner at skallet begynner å løsne. Fjern alt skallet og grovhakk mandlene.

Ha mandlene oppi en bolle sammen med den tørkede frukten og skallet fra appelsinen og sitronen. Vask skallet godt før du bruker den fineste siden av rivjernet. Det er bare det oransje og gule som skal være med. Ikke det hvite. Hell over rom eller brandy og rør rundt. Legg plastfolie over bollen og la frukten stå og trekke til seg væsken i noen timer eller over natta.

Når du skal lage deigen, har du ca. 500 g av hvetemelet oppi en food processor med kniver, eller en bakebolle. Smuldre 150 gram av smøret og 50 gram av marsipanen i melet. Har du kniver i food prosessoren, går dette på 10 sekunder, ellers går det helt greit å gjøre det for hånd også. Ha i salt og sukker.

Varm opp melken til den blir fingervarm og løs opp gjæren. Bland inn egget og hell alt oppi bakebollen. Elt til du får en glatt og fin deig. Tilsett eventuelt mer hvetemel. Dekk til deigen med et bakeklede og sett den på et lunt sted til heving til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 1 time og 1 time og 30 minutter.

Stollen - tysk julebrød med marsipan

Dryss et lag med hvetemel på bordet og hvelv deigen over. Nå skal du kna inn all frukten og mandlene, og da må du tilsette litt mer mel, men ikke mer enn strengt nødvendig. Kna inn litt av gangen. Når all frukten er pent plassert inni deigen, kjevler du den ut til et rektangel på ca. 30 x 20 cm.

Smelt resten av smøret og pensle deigen med ca. halvparten av det. Rull ut resten av marsipanen til en pølse som er like lang som deigen. Legg marsipanpølsa litt lenger mot den ene siden enn midten og brett den siden som nå er størst, over marsipanpølsa. Den skal ikke gå helt bort til den andre kanten. Klem kanten godt på plass. For å skjønne litt bedre hva jeg egentlig prøver å si her, kan du se på bildene.

Legg brødet over på stekebrettet, dekk det med et bakeklede og la det etterheve i ca. 1 time.

Sett stekeovnen på 200 grader. Sett brødet på nederste rille og senk temperaturen samtidig til 170 grader. Stek brødet i 40-50 minutter. Prøv å løfte litt på brødet og kakk under det for å kjenne om det er gjennomstekt. Får du en hul lyd, er brødet ferdig. Ta det ut og pensle det med resten av det smeltede smøret.

Stollen - tysk julebrød med marsipan

La brødet avkjøles på en bakerist. Strø over melis når det har blitt kaldt.

 

5 kommentarer til “Stollen – tysk julebrød med marsipan”

 1. Hei!
  Har lenge hatt lyst til å prøve å bake en stollen selv, da stollen var noe jeg virkelig fikk smaken på i studietiden i Tyskland og gjerne tok med hjem til jul. Prøvde oppskriften din idag og den ble veldig vellykket- smakte akkurat som den skulle ! ( brukte appelsinjuice, ikke rom)
  Lurer nå på hvordan jeg best oppbevarer en liten rest som jeg helst vil spare til en kaffekopp julaften. Kan den fryses?

  Mvh
  Heidi

  • Hei Heidi!
   Så bra at den smakte akkurat som den skulle.
   Frys den fram til jul, du. Når du så skal tine den, lar du brødet tine i romtemperatur. Varm det eventuelt på svak varme (140-150 grader) i noen minutter slik at brødet får en lunk.
   Lykke til og god jul til deg!
   Marit 🙂

  • Hei Jan! Ja, en skikkelig tysk stollen kan det. Jeg er litt usikker på det er nok sprit i denne oppskriften til at det går bra uten at den mugner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon